Lifestyle

Komentari 0

Tip uređenja interijera koji diže cijenu nekretnina pri prodajama

Tip uređenja interijera koji diže cijenu nekretnina pri prodajama

Alex Willcocks iz tvrtke Burbeck Interiors kaže da vlasnici trebaju u uređenju interijera kuća koje žele prodati izbjegavati 'ekstremne boje' i držati se neutralnih

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Oslobodite se tereta krivnje: Ponekad treba smoći reći 'ne'

Kad prodaju svoje nekretnine, vlasnici često na umu imaju one osnovne parametre koji određuju vrijednost kao što su lokacija i broj soba - no istraživanja pokazuju kako bi i stil uređenja interijera mogao značajno utjecati na cijenu.

Izvješće koje je objavila britanska tvrtka Bankrate pokazuje kako dobar odabir dekora tamošnjim nekretninama cijenu može podići i za 340.000 funti (oko 2,890,673 kn).

POGLEDAJTE VIDEO kako Home&Dizaj; mijenja interijer kuće: 

Istraživači su preko web stranice Zoopla pretraživali imovine koje su trenutno na tržištu i to na temelju ključnih riječi kojima se opisuje dizajn interijera, npr. 'industrijski stil' , a onda su prema rezultatima računali prosječnu vrijednost nekretnina sa različitim stilovima. 

Tu su cijenu usporedili s cijenom prosječne kuće u Velikoj Britaniji, a koja je trenutno prema indeksu iz njihovih zemljišnih knjiga 231.855 funti (oko 1,970,580 kn).

Rezultati su pokazali da se kuće uređene u 'skandinavskom stilu' u prosjeku prodaju za 572.079 funti (oko 4,859,418 kn) što je za 340.224 funti (ili 2,891,201 kn) više nego prosječna nekretnina u Velikoj Britaniji,  dok su nekretnine uređene u 'boemskom stilu' vrijedile  516.952 funti (oko 4,393,046 kn) i bile su za 283.819 funti (2,412,290 kn) skuplje od prosjeka.

Na drugom su se kraju ljestvice našle kuće uređene u 'gotičkom' i 'tropskom' stilu, a stil koji je uvjerljivo najmanje podigao cijenu nekretnine bio je 'shabby chic', sa 'skromnim' povećanjem cijene od 43 939 funti (oko 373,305 kn).

Osim stila koji utječe na cijenu, stručnjaci za nekretnine iz Sellhousefast.uk otkrili su da na cijenu utječe i boja ulaznih vrata - a najpopularnija su plava koja u prosjeku vrijednost nekretnine povećavaju za 4000 funti (oko 33,988 kn).

Alex Willcocks iz tvrtke Burbeck Interiors kaže i da vlasnici trebaju u kućama koje žele prodati izbjegavati 'ekstremne boje' i da je najsigurnije držati se neutralnih. 

Plavu boju vrata slijedi bijela koja kući dodaje vrijednost od oko 3.400 funti (28,884 kn), a smeđa ulazna vrata su najmanje podigla cijenu, za cca. 700 funti (oko 5,953 kn).

Psiholog i savjetnik Lee Chambers objasnio je da je boja 'moćan komunikacijski alat i da utječe na izbor, pa čak i na promjenu raspoloženja ljudi, a može čak utjecati i na fiziološke reakcije.

- U dizajnu ureda najradije koristimo zelenu, a plava je poželjnija u produktivnom okruženju. Osim toga, boja ulaznih vrata može utjecati na percepciju kupca jer nam pogled privlače ulazne točke pa su ulazna vrata često jedna od prvih stvari koje primijetimo - rekao je Chambers.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Znate li razlikovati svoj strah od intuicije? Tijelo šalje jasan znak

Najčitaniji članci