Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Tipovi duše: Otkrijte jeste li vi kralj, ratnik, sluga ili majstor

Sve se ljudske duše mogu podijeliti u sedam osnovnih tipova od kojih svaki tip ima mane i vrline. Duša nema spola, a prema teoriji određuje i sreću u životu...

VIDEO

Godine 1979. Chelsea Quinn Yarbro objavio knjigu  koja se bavi novim načinom razumijevanja osobnosti i duhovnosti te posebno konceptom duša, koju je nazvao "Poruke od Michaela".

Michael tvrdi da je naša duša odraz naše prave prirode ili unutarnjeg bića te da prema tome razlikujemo 7 tipova duša, odnosno naših uloga. Svaki od njih ima određenu arhetipsku kvalitetu i podrazumijeva određene sposobnosti, ili osobine. To su Kraljevi, Svećenici, Mudraci, Učenjaci, Ratnici, Majstori i Služitelji. Iako se naša duša iz života u život reinkarnira u drugoj ulozi, sama suština uvijek ostaje ista, odnosno tip duše kojemu pripadate nikada se ne mijenja. No, iskustvo koje proživljavamo živeći život na razne načine, na temelju odluka i onoga što ćemo naučiti iz posljedica odluka koje donosimo u svakoj reinkarnaciji, dovode do evolucije duše. Kako se duša reinkarnira više puta, obično više od stotinu, tako se ukupno iskustvo akumulira i dolazi do trenutka kada duša "zaokružuje" proces evolucije i može se pridružiti entitetu. 

Duhovne prekretnice u životu jedne duše

  • Rođenje - prelazak od duhovnog do fizičkog oblika
  • Samosvijest (dob između 2. i 3. godine) - kada se razvijamo od fizičkog do socijalnog identiteta
  • Punoljetnosti (dob između 15. i 20. godine) - faza u kojoj se razvijamo od društveno zadanog identiteta do samodefinicije
  • Srednja dob (dob između 35. i 45. godina) - razdoblje tijekom kojega prelazimo od lažnog do pravog identiteta i rada na životnom zadatku
  • Umirovljenje (dob između 60. i 70. godine) - kada od aktivnog prelazimo do reflektirajućeg života
  • Pad (terminal proces) - prelazak iz svakodnevnog života do umiranja
  • Smrt - prelazak od fizičkog prema duhovnom obliku

Spektar duša ili arhetipovi

Postoji sedam vrsta ili osnovnih uloga duša u suštini. Michael ih naziva arhetipovima, a razlikuje: Slugu, Majstora, Ratnika, Učenjaka, Mudraca, Svećenika i Kralja. Svatko se može pronaći u jednome od tih tipova. 

Michael tvrdi da je najzastupljenija duša Sluge, te da njih ima 25 posto. Slijede Majstori, kojih je 21 posto, Ratnici (18 posto), Učenjaci (14 posto), Mudraci (11 posto) i Svećenici (7 posto) te Kraljevi, kojih je 4 posto. Primjera radi, uzmemo li prosječni školski razred od 28 učenika – vjerojatno je da će u tom razredu biti jedan kralj, dva svećenika, tri mudraca, četiri učenjaka, pet ratnika, šest obrtnika i sedam slugu.  

Te uloge nam nitko nije dodijelio, ili nametnuo, one su dio nas. Među njima nema hijerarhije, sve su jednako vrijedne i slobodne. Kralj ni na koji način nije viši niti vredniji od Sluge, to je samo jedan od sedam načina postojanja. Tip duše kojem pripadate nema veze s onim što ćete postati u životu. Kralj će na jednaki način živjeti obični, marljivi život kao i Sluga, jednako kao što Sluga ima priliku postati Kralj. Također, duše nemaju spol. No, postoje preferencije. Tako Svećenici, Mudraci, Majstori i Sluge uživaju kada su u ženskoj ulozi, dok Kraljevi, Učenjaci i Ratnici vole mušku ulogu. 

Fotolia

Kralj

1. Duša Kralj

To je rođeni vođa, s urođenim osjećajem moći i osobnog autoriteta. Što to znači najbolje se vidi iz izjave koju je jednom dala Kraljica Elizabeta, tip Kralja: „Znam da imam slabašno tijelo i da sam slabija žena, ali imam srce i želudac kralja“. Donald Trump jednom je sebe opisao rečenicom: "Voljeli ga ili mrzili, Trump je čovjek koji je siguran u ono što želi i nema ograničenja u tome da to ostvari". 

Duše Kraljevi vole biti u zapovjednom položaju, iz kojega se može nadzirati i pokrenuti operaciju, oni svijet promatraju kao šahovsku ploču na kojoj oni vuku poteze. Oni su rođeni vođe, pri čemu drugi često imaju tendenciju da će automatski tražiti da preuzmu vodstvo i odrede smjer. 

Pozitivan i negativan pol 

U pozitivnom polu, Kralj duše potpuno samostalna, snažna i odgovorna osoba, zadužena za to da njegov utjecaj ima pozitivan učinak na okolinu. Oni mogu postići jedinstvo napora i sinergije djelovanja. Osnaživanjem drugih mogu postići velike stvari. Daju snagu drugima. Veliki vođa je onaj koji oko sebe stvara vođe, a ne sljedbenike.

U negativnom polu, tiraniji, oni su više poput lutkarskih majstora, samo se "igraju" s ljudima kao da su pijuni, ne bi li ostvarili sebične ciljeve. Mogu biti bešćutni, tirani i despoti. Kralj vlada sobom. Rijetko se bore s unutarnjim sukobom, samouvjerenost je dio njihove naravi i ne znaju što znači sumnja u sebe. To možda dobro zvuči, ali to znači i da Kralj duša nema puno uvida u unutarnje borbe koje muče druge, pa često mogu biti vrlo neosjetljiv na to da stvari koje rade većinu ljudi dovode do toga da se osjećaju neugodno. 

U području fikcije jedan je dosta blizak primjer tome: James Bond je upravo takav karakter – autonoman, majstor koji s vremena na vrijeme okrutno i bez srca iskorištava druge ljude. To je vrlo dosljedno odigrao Sean Connery, inače i sam Kralj duša. 

Kraljevi su dominantni i nisu sretni u ulogama u kojima su podređeni. Tako će, na primjer, čak i najmlađi član obitelji, dijete s dušom Kralja, htjeti vladati roditeljima. Tijekom života, ta vrsta duše preuzimat će vodstvo i odgovornost uz malo truda. Ipak, oni nisu uvijek u stvarnim pozicijama moći. Kao i sve druge duše, i Kraljevi će živjeti život iz svakog mogućeg kuta, što je važno zbog ravnoteže. Oni mogu biti prosjaci, kao i predsjednici. No, gdje god da jesu, oni će zračiti kraljevskim osobinama. To su, među ostalima: asertivnost, izravnost, samosvijest, snaga i autoritet. Okružuje ih aura sigurnosti. 

Evolucija Kralja

Podsjećamo, sve duše napreduju kroz pet ciklusa samostalne evolucije u fizičkom obliku. Bebe Kraljevi u srednjoj dobi često mogu postati ultra-konzervativni čelnici u malim sredinama (gradonačelnik, načelnik policije, mafijaš). Iranski ajatolah Homeini bio je nacionalni vođa, slično kao bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin. 

Mladi Kraljevi sposobni su izgraditi i očuvati carstva. Primjer je Aleksandar Veliki, Marko Antonije, Katarina Velika, John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis, John Paul Getty, William Randolph Hearst,  Donald Trump i Mitt Romney. Zreli Kraljevi, poput kraljice Elizabete I., Katherine Hepburn, Jamesa Garnera, Sama Neilla, Madeleine Albright i Richarda Bransona, nastoje iskoristiti svoje vodstvo promišljenije i kreativnije. 

Stari Kraljevi često teže da postanu gospodari svoje moći za dobrobit društva, ili svijeta u cjelini. Jedan od primjera je Alice Miller, zatim Lorenzo de'Medici, Richard Feynman. Stari Kralj koji je završio reinkarnaciju će se ponekad, doduše rijetko, vratiti u fizički život da bi služio kao duhovni učitelj, avatar, odnosno svjedočio istinu. Buda i Isus su dva primjera. 

Tipične osobine i izgled Kralja

Prepoznat ćete ih po mesnatom licu, vrlo mišičavoj i dobro oblikovanoj čeljusti, zapovjednom stavu i sveznajućem tonu te neustrašivom pogledu „kralja džungle“. Kao i ratnici, i oni često imaju četvrtastu glavu. Često ih viđamo među redateljima, među kojima su Sir David Lean i James Cameron. Među glumcima je to Tommy Lee Jones. Lice otkriva samouvjerenu osobu, zapovjednika s vrlo muževnim izrazom i autoritetom, koji kao da govori: „Točno znam što radim“, ili "Dovraga, ne znate što radite“. Tipične osobine: vole zapovijedanje, samouvjereni su, odlučni, oštri i zapovjedno nastrojeni.  

Fotolia

Svećenik

2. Duša Svećenik

Svećenik nastoji služiti višem dobru time što je izvor inspiracije za druge. "Morate biti promjena koju želite vidjeti u svijetu", rekao je Gandhi. Jedan od Svećenika bio je i John Lennon, o čemu svjedoči njegov stih: "Nadam se da ćete nam se pridružiti i svijet će biti kao jedno". Ili, kao što kaže Barack Obama: "Promjena neće doći ako čekamo da ju provede netko drugi, neki drugi put. Mi smo ti koje se čeka. Mi smo promjena koju tražimo". 

Više od bilo koje druge vrste duše, svećenici imaju osjećaj misije, višeg poziva, potrebe da svijet bude boljim mjestom. Oni pale to svjetlo i u drugima. No, dok Sluge imaju potrebu pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna, Svećenici pomažu baš svima. 

Pozitivan i negativni pol

U pozitivnom polu, duša Svećenika raspaljuje suosjećanje,  dobri pastir ljubavlju dovodi svoje stado na bolje pašnjake i vodilja je svima.  Možda najpoznatiji primjer  je Gandhi, čiji je put nenasilnog otpora tiraniji bio inspiracija pokretima za građanska prava diljem svijeta. Još jedan primjer bio je i Martin Luther King.

U negativnom polu, međutim, svećenik može prijeći u manični fanatizam, u isticanje sebe kao velikog pravednika, koji jedini zna što je najbolje za sve i očekuje da ga baš svi slijede i vjeruju da ih izvodi na pravi put. No, to što propovijeda može biti čak i zlo za većinu ljudi. Adolf Hitler je vjerojatno najbolji primjer Svećenika kod kojeg se manifestirala ta tamna strana sile negativnog pola. 

Evolucija duše Svećenika 

U drugoj fazi, mnogi 'baby' Svećenici izvučeni su na mainstream religije, gdje imaju tendenciju postati fundamentalistički propovjednici, učitelji i misionari, s Bogom danim osjećajem da nam je dana dužnost da činimo dobro i borimo se protiv zla. Oni mogu biti pomalo naivni i oštri u interpretiranju poslanja te ponekad isključivo promatraju svijet kao crno-bijelu kombinaciju. Jedan od ekstremnih primjera opet je Hitlerova vizija njemačke domovine, u kojoj su trebali biti ubijeni ili porobljeni svi 'inferiorni' ljudi. 

Mladi Svećenici, poput Olivera Cromwella, Aleistera Crowleya i Napoleona Bonapartea, pristupaju životu kao svojevrsnom križarskom ratu, u kojemu oni preuzimaju herojsku ulogu. Zreli Svećenici, kao što su Barack Obama, Karl Marx i John Lennon, željeli su potaknuti druge istinski korisnom svrhom - mijenjati društvo, spasiti svijet. Kao zrele duše, Svećenici su iskreni i osjetljiviji prema mladima koji su često drski i natjecateljski raspoloženi. 

Zanimljivo je da je značaj broj starijih Svećenika među uvjerenim ateistima: Karl Marx, Sigmund Freud i Richard Dawkins su neki poznati primjeri. Zrela duša u jednoj fazi često teži tome da odbije tradicionalnu religiju te pojedinac traga za vlastitom istinom. Tako neki Svećenici postaju skloni i evangelizirati o odbacivanju religije u korist znanosti i filozofije.

Stariju Svećenici mogu pružiti veliko suosjećanje, jer su usavršili svoje majstorstvo u inspirativnoj energiji, bilo u religiji, umjetnosti, filozofiji,  ili nekom drugom području. Često ih se može vidjeti sa toplim sjajem u oku. 

Tipične osobine i izgled Svećenika

Obično imaju bademasto lice i naglašene, mačkaste oči. One ponekad mogu izgledati kao da su naglavačke, odnosno donji kapak može biti izraženiji od gornjeg. Izgled može imati hipnotički intenzitet i izrazitu moć. Kutevi usana mogu izgledati oštro i zategnuto. Imaju zagonetni sjaj u očima koji može biti očaravajući za mnoge. Izraz lica može varirati od kamenog neodobravanja i usredotočenosti na ono što ne valja sa svijetom te razigranog entuzijazma, jer se fokusiraju na ostvarenje većih potencijala. Često ih nalazimo među nogometnim trenerima ili pjevačima rock benda.  Bobu Dylanu, Johnu Lennonu, Stingu i Bonu. I bivši britanski premijer Tony Blair, također Duša Svećenik, počeo je u rock bendu prije uključivanja u politiku. Tipični osobine: gorljivi su, vizionari, prepuni strahopoštovanja prema nadi, ozbiljni, skloni prodikama i ponekad -  fanatici. 

Galerija duše Svećenika: Oprah Winfrey, Denzel Washington, Benedict Cumberbatch, Carl Jung, Vladimir Iljič Lenjin, Lav Tolstoj, Charles Manson, Rasputin, Gandhi, Byron Katie, John Lennon, Bono, Tony Blair, Sigmund Freud, Martin Sheen, Bob Dylan, Adolf Hitler, Rudolf Steiner, Barack Obama, Frederic Chopin, George W Bush, Christopher Walken, Bob Marley, Napoleon Bonaparte,  Martin Luther King, Princeza Dijana,  Anne Rice. 

Fotolia

Mudrac

3. Duša Mudrac

Mudraci barataju zabavnim oblicima izražavanja i prirodnom pameću i mudrošću. "Volim sve raditi  sam. To štedi vrijeme i trošenje argumenata", kazao je tipičan mudrac Oscar Wilde. "Prije nego što odbijem odgovoriti na vaša pitanja, ja imam uvod", kazao je još jedan Mudrac,  Ronald Reagan. Zanimljivo, bio je to i Bill Clinton, koji kaže kako možda i nije najveći američki predsjednik, ali se "najbolje zabavio u osam godina". 

Mudraci su rođeni za to da komuniciraju, dijele svoju pamet i mudrost sa svijetom u cjelini. Slično kao i Majstori, i oni se izražavaju da bi drugima prenijeli ideje, no Mudraci su više zainteresirani za povezivanje s publikom, a ne ideje same po sebi. Što je veća publika, to bolje. 

Pozitivna i negativna polja

Mudraci mogu postati glumci i predati se melodramatici, predati se govoru samo radi govora, bez sadržaja. U pozitivnom polu komuniciraju zabavno i tako da su s ljudima na istoj valnoj duljini. Koristeći svoje prirodne talente za artikulaciju i performanse, oni su veliki životni komunikatori koji prosvjetljuju. Jedan od nadimaka Ronalda Reagana je upravo "Veliki komunikator“. 

Evolucija Mudraca

Mudrac ima tendenciju da se specijalizira u pravilima komunikacije, dogmi, zakona i reda, pri čemu nije toliko važno koja strana zakona je u pitanju. Američki gangsteri Jesse James i Al Capone, sovjetski vođe Nikita Hruščov i Boris Jeljcin su duše Mudraca.

Mladi Mudraci mogu biti veliki zabavljači, pravnici, političari i trgovci  rabljenih automobila, talentirani za komunikaciju i upravljanje publikom kako bi postigli uspjeh. Mnogi popularni zabavljači su mladi Mudraci, kao što su, na primjer, Jim Carrey, Mariah Carey, Eminem, Miley Cirus. Ronald Reagan i Bill Clinton su primjeri mladih Mudraci koji su djelovali kao svjetski vođe.

Zreli Mudraci oslanjaju se na nešto sofisticiranije oblike izražavanja, iako općenito komuniciraju s dosta humora. Poznati primjeri su Marquis de Sade, Isadora Duncan, Oscar Wilde, Giocomo Puccini, Luciano Pavarotti, Dustin Hoffman, Jack Nicholson i Jack Black, te predsjednici SAD-a Lyndon B. Johnson i Franklin D. Roosevelt. 

Opušteni stari Mudraci, poput Placida Dominga, Georgea Clooneya i duhovnog učitelja Rajneesha postigli su majstorstvo izražajne komunikacije koristeći prirodnu pamet i mudrost da pojačaju učinak. Njima je vrlo ugodno u njihovoj koži. Mudraci, zapravo, dolaze na svoje u toj, petoj fazi, kada jednostavno mogu izraziti svoju prirodu. 

Tipičan izgled i osobine Mudraca

Lica su im često neobično velika, otvorena i izdužena te elastična, kao da su likovi iz crtića. Često imaju bljesak nestašnog veselja u očima, kao da ih zasvrbi kad trebaju ispričati vic, ili podijeliti skandalozni trač. Lice im je ključno sredstvo izražavanja. Imaju istaknute obraze, zaobljene s puno bora smijalica.Cijelo lice je poput napuhana balona. Rođeni su ekstrovertirani, posve su doma pred publikom, uživaju u pozornosti. Često su i melodramatični. Mlade duše osvajaju sa širokim blistavim osmijehom, dok stare duše izgledaju sretno. Tipične osobine: elokventni su, duhoviti, društveni, poneseni,  glasni i preopširni i stalno traže pozornost. 

Fotolia

Učenjak

4. Duša Učenjaka

Učenjaci su prirodno talentirani za promatranje, snimanje, analiziranje i razumijevanje. „Ničeg se u životu ne bojim, sve je stvar toga da razumijete“, kazala je Marie Curie. „Kao dječak, igrao sam se na morskoj obali i kad bih našao kamenčić ili školjku ljepše nego inače, zamislio bih se činjenicom da veliki ocean istine leži neotkriven preda mnom“, kazao je Isaac Newton. Charles Darwin opisao je to ovako: „Moj um kao da je postao neka vrsta stroja za brušenje općih zakona iz velikih zbirki činjenica“. 

Znanstvenici su predodređeni da asimiliraju informacije iz svijeta oko njih. Njihova je uloga u životu je da razvijaju i održavaju naše kolektivno znanje i razumijevanje. Oni vole istraživati, prikupljati podatke, njihov životni prostor podsjeća na knjižnicu, s ladicama prepunim starih knjiga. Oni manje žele mijenjati svijet, više ga žele shvatiti i naučiti o njemu nešto. Učenjak može usvojiti proaktivan i dominantan stil osobnosti kad to odgovara svrsi u životu (kao što je učinio Richard Nixon, ili Margaret Thatcher). 

Pozitivan i negativan pol

Postupajući u pozitivnom polu, Učenjak može razviti jasno, objektivno razumijevanje za dobro svih, može biti koristan za određeno područje. U negativnom polu, razmišljat će hipotetski ili apstraktno, a ne na temelju valjane informacije i konkretnih iskustava. Lako se može izgubiti u besmislenim, teorijskim pitanjima koja su nepraktična i nikome ne donose korist. 

Evolucija Učenjaka

U drugoj baby fazi obično nastoje istražiti i naučiti dogmatsko shvaćanje svijeta. Dječji Znalac koji je postigao svjetsku slavu američki je predsjednik Richard Nixon.

U trećoj fazi, mladi Učenjaci obično su intelektualno otvoreni i konkurentni. Mnogi postaju dobro plaćeni znanstvenici u prestižnim sveučilištima, gdje mogu koristiti svoje znanje za osobna postignuća. Neki, poput rimskog cara Klaudija, ili britanske premijerke Margaret Thatcher, usmjeravaju svoje oštre umove u politiku.

Četvrta faza reinkarnacije je razdoblje koje zahtijeva unutarnju refleksiju i blisko je prirodi Učenjaka. Dakle, Učenjak dolazi na svoje kao zrela duša i  nastoji razviti interese filozofske ili umjetničke prirode. Primjeri su Ludwig Wittgenstein, Jane Austen, Al Gore i princ William. 

Stari učenjaci, kao što su Ramana Maharshi i Marko Aurelije, teže samoostvarenju. Oni se usredotočuju na usavršavanje majstorstva promatranja, učenja i poučavanja, što prati produbljivanje duhovnosti. 

Tipičan izgled i osobine Učenjaka

Obično imaju usko lice, istaknuto čelo duboke i bezizražajne oči, te nenaglašene usne, koje su češće zatvorene nego otvorene. Pogled ide u dubinu, jer su često usmjereni na ono što im se odvija u glavi, a manje na akciju i svijet oko sebe. Upravo zato znaju imati guste i dugačke obrve, da sakriju oči. Izgledaju intelektualno, te stalno odaju dojam da su iscrpljeni. Tipičan izraz lica Učenjaka varira od grubost i ukletog pogleda, kao da im očajnički nedostaje dio informacije, pa do umirujućeg stručnog pogleda punog razumijevanja. Njihov um je uvijek zauzet obradom podataka i upijanjem novih informacija. Tipični osobine: znatiželjni su, obrazovani, analitični, pedantni, samodostatni, neutralni i ravnodušni.

Fotolia

Ratnik

5. Duša Ratnika

Ratnikova je specijalnost snažna interakcija, pogotovo s onima koji se protive i prijete. "Došao sam, vidio i pobijedio", kratko je to opisao Julije Cezar. "Pobjeda pod svaku cijenu, pobjeda unatoč svom teroru, jer bez pobjede, nema opstanka“, riječi su Winstona Churchilla. Salma Hayek još je izravnija: „Stalno čekam da upoznam muškarca koji ima veća muda od mene“.

Ratnici utjelovljuju osobnu snagu, hrabrost i odlučnost. Oni gledaju na život kroz prizmu sukoba i stalno su spremni za izazov. Vole biti na prvoj crti, sa pouzdanim suborcima i jako cijene hrabrost i odanost. Motivira ih želja da brane ono ispravno i pobijede nešto „krivo“.

Mladi ratnik mogao bi se boriti za svoju zemlju protiv stranih prijetnji. Zreli ratnik mogao bi se boriti protiv društvenih nepravdi, poput gladi u Africi. Čak i u industriji zabave, duše Ratnika pristupaju svom radu kao borbi za nešto. 

Savršen primjer ratnika je koji se ne predaje pred izazovima je plivačica na duge pruge Diana Nyad. Ona je prva pokušala preplivati 100 milja oceana između Kube i Floride 1978. godine, kada joj je bilo 28 godina. Tek u petom pokušaju, kada je već napunila 64. godine, uspjela je u tome. 

Pozitivan i negativan pol 

U pozitivnom polu, Ratnik je snažan i učinkovit, ne i ohol. Drugim riječima, ratuje s poštovanjem, uvjerljiv je, hrabar i zaštitnički raspoložen. U negativnom polu, koristi se zastrašivanjem i brutalnom represijom. Cilj opravdava sredstvo, a svaki pristup koji daje rezultate može se promatrati kao koristan, bez obzira na to koliko je to neugodno za druge. U filmu Gran Torino, Clint Eastwood (i osobno stari Ratnik) glumi lika koji putuje od negativnog do pozitivnog pola. 

Evolucija Ratnika

Mladi Ratnici privlače mačo akcijski junak arhetipa, te imaju tendenciju da nastoje postići slavu kao nepobjedivi vojnici, vođe i sportaši. Poznati mladi ratnici u vlasti su Ivan Grozni, Mao Tse Tung, Churchill i Eisenhower.

Zreli Ratnici razočarani ratovanjem i nasiljem, pokušat će prebaciti energiju u više smislene izazove. Stari Ratnici poput Igora Stravinskog i Clinta Eastwooda postaju filozofski nastrojeni i nerijetko ispoljavaju svoju nasilnu prirodu u izražavanju.

Tipičan izgled i osobine Ratnika

Djeluju izrazito čvrsto i snažno, imaju tvrdu i suhu kožu i često lijepo građena tijela. U oba spola, mogu biti i naglašeno seksualni. Obično gledaju direktno u oči, čak i mala djeca. Njihova lica često su čvrsta i kockasta, osim ako se ne udebljaju. Često imaju niske obrve, a izraz lica varira od spremnosti za akciju, do „Nemoj se šaliti sa mnom“. Tipični osobine: energični su, uporni, odani, zaštitnički nastrojeni, nemilosrdni.

Fotolia

Majstor

6. Duša Majstora 

Majstori imaju prirodni talent za kreativno izražavanje, obogaćuju život novim i originalnim idejama. „Sreća... to leži u radosti postignuća, u uzbudljivosti kreativnih napora“, kazao je jednom Vincent Van Gogh. Albert Einstein bio je, pak, uvjeren da je mašta važnija od znanja, dok je Steven Spielberg jednom vrlo slikovito opisao kako nastaju njegovi filmovi: „Sanjam život“, kazao je. 

Duše majstora predstavljaju suštinu kreativnosti i izuma. Njegova energija okreće unutarnje misli i osjećaje u stvari koje može percipirati i ponuditi drugima na uživanje. Majstori vole biti jedinstveni i osobni, kreiraju proizvod mašte i eksperimentiranja. Često ih privlače zanimanja u kojima mogu raditi kreativno, gdje se traže izumi, dizajn i razvoj novih misli, novi stil, nove stvari: od inženjeringa, likovne umjetnosti, obrta, grafike, mode, pa sve do poezije, plesa, modeliranja i atletike. Mnogi glumci su Majstori, često igraju uloge u kojima se prikazuju druge "uloge", na primjer Kraljeva. Jedan primjer je Daniel Craig kao James Bond.

Često ih privlači sport, koji promatraju kao zanat - David Beckham usavršio je izgled Ratnika pred kamerama, no njegov dječački osmijeh je čisti odraz duše Majstora kreativca. Oni su tipovi skloni eksperimentiranju koji unaprjeđuju kulturni napredak u umjetnosti, tehnologiji, zabavi, modi i tako dalje.

Pozitivan i negativan pol

Mnogo vremena provode u živopisnom i aktivnom unutarnjem svijetu - u mašti. Njihov osnovni fokus mogao bi se opisati kao "primijenjena mašta". 

Evolucija Majstora

Djeca Majstori vješti su s rukama, obično ih privlače obrti poput metalskog,  stolarije i drugih povezanih s vještim rukama. Jedan primjer iz područja zabave je američki pjevač i kršćanski aktivist Pat Boone.

U trećoj fazi, mladi Majstori htjeli bi usmjeriti talente u potrazi za svjetovnim  uspjehom, slavom i bogatstvom. Slikari i kipari, primjerice, mogu tražiti i zarađivati visoke provizije. Neki će koristiti i vlastito tijelo kao medij izražavanja. Poznati mladi Majstori u području zabave su Elvis Presley, Cher, Bruce Lee, John Travolta, Lisa Kudrow, Arnold Schwarzenegger, Kim Basinger i Victoria Beckham.

Zreli Majstori koriste kreativno izražavanje za smislenije ciljeve, na primjer da bi razumjeli i istražili ljudske emocije. Često su boemi, vrlo inventivni, možda i avangardno, nerijetko ispred svoga vremena. Poznati primjeri su Michaelangelo, W.A. Mozart, Vincent van Gogh, Marilyn Monroe,  Davida Bowie, Paul McCartney, Yoko Ono, Woody Allen, Leonardo Di Caprio, Johnny Depp, Kate Winslet, i – naravno – Michael Jackson. Stari Majstori nastoje istražiti i usavršiti svoj jedinstveni pristup kreativnog izražavanja i sve više se okreću filozofiji i duhovnosti. Primjeri su Walt Whitman i Paul Gauguin.

Tipičan izgled i osobine Majstora

Često imaju srcoliko lice, sa snenim, neodređenim pogledom u daljinu. Oči mogu podsjećati na vrata u njihov unutarnji svijet. Izraz lica izgleda kao da su rastrojeni, ili isključeni jer sjede ispred slikara koji ih portretira. Raspoloženje može varirati između djetinje razigranosti i izraza izgubljenosti u dubokim mislima, kao da razmatraju neki aritmetički zadatak, što je Einstein vjerojatno često radio. Majstori imaju naviku stvaranja upečatljive slike o  sebi što privlači pozornost, a u isto vrijeme je fasada iza koje se mogu sakriti. To podrazumijeva osebujne frizure i odjeću. Tipične osobine: maštoviti su, inovativni, osebujni, čudni. Mnogi muškarci hodaju sa zapuštenim izgledom kose i brade. 

Fotolia

Služitelj

7. Duše Služitelja

Oni imaju urođen nagon da rade za opće dobro. „Onaj tko osjeti osobnu bol osjećat će se i osobno pozvan da pomogne u smanjenju boli drugima. Mi svi moramo nositi svoj dio jada koji leži na svijetu“, kazao je njemački filozof Albert Schweitzer. Majka Tereza opisala je to ovako: „Veličina nije u našim akcijama, bitna je količina ljubavi koja se u njih uloži“.  Dalai Lama, pak, kaže: „Moja religija je jako jednostavna. Moja religija je dobrota“. 

Duše Služitelja utjelovljuju usluge, njegu i bespomoćnost. Oni nastoje poboljšati život puno pojedinaca tako da im pruže ruku, brižni su i mnogi imaju koristi od njihove pažnje. Jedan od primjera je Florence Nightingale. Izuzetno su nesebični i otvoreni za pomoć, blage su naravi, brižni i gostoljubivi i kao takve ih je lako iskorištavati. Povijesno, često su bili robovi.  

Pozitivan i negativan pol

Poslužitelji su vrlo altruistični i susretljivi, potrebe drugih stavljaju na prvo mjesto čak i ako je to na njihovu štetu. U pozitivnom polu, može ih se opisati kao svece. Riječ rob u skladu je s ulogom koju preuzimaju u negativnom polu.  

Evolucija duše

Bebe služitelji mogu usvojiti robovski radni staž u zamjenu za sigurnost. Puno potlačenih domaćica bile su Služitelji. U trećoj fazi, mladi Služitelji imaju tendenciju da traže osobni ili materijalni uspjeh u profesiji ili zanimanjima vezanim uz usluge, poput medicine. 

U četvrtoj fazi, zreli Služitelji nastoje služiti drugima smislenije, a zrele duše koje su empatične često postaju savjetnici. U petoj i završnoj fazi reinkarnacije, Stari Služitelji poput Dalaj Lame, usavršili su usluge na svijet u cjelini i doista žive kao sveci. 

Tipičan izgled i osobine duše Služitelja

Oni su nježni, srdačni. Često imaju zaobljenu glavu, ponekad krumpirastu, s mekim, umornim i omanjim očima. Zaobljena ramena također su tipična za njih. Osnovni izraz lica varira između tuge i sažaljenja (kad se usredotoči na nevolje života koje su nam zajedničke, poput Majke Tereze) i slatke, nevine vedrine (kad su usmjerene na opće dobro, kao što je Dalaj Lama). Osnovna je vibracija neškodljivost – ideja da se nikome ne čini loše. 

Tipične osobine: susretljivi su, brižni, skromni, posvećeni, jednostavni i  melankolični. Često izgledaju kao da nose težinu svijeta na svojim ramenima, vjerojatno zato što se identificiraju s patnjom i bijedom drugih. Stari Služitelji, poput Dalaj Lame, mogu sijati oko sebe mir i radost, baš kao što su to činili djedovi i bake.

Članak preuzet iz Astrala - astrološkog i ezoterijskog mjesečnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...