Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Tko kaže da je baš s najvišeg vrha i najljepši vidik na sve?

Tko kaže da je baš s najvišeg vrha i najljepši vidik na sve?
8

U mojem dnevniku zasad je 12 vrhova viših od 2000 metara. Što se mene tiče, može i ostati tako. Znam da ako se popnem na jedan da ću propustiti ostale rute

VIDEO

Jedne godine supruga i ja došli smo do planinarskog doma Planika podno Triglava. Nije baš da smo imali namjeru popeti se na Triglav, naprosto smo hodali uokolo, no da i jesmo, odvratila bi nas gužva na stazi. Zadržali smo se vrlo kratko ispred doma, u zraku je bilo previše nervoze i užurbanosti, kao u pothodniku kod zagrebačkog Glavnog kolodvora za najveće gužve. 

Sljedeći dan popeli smo se na Kanjavec, samozatajni vrh Julijskih Alpa visok svega 2568 metara, odakle smo u miru i tišini promatrali dolinu Trente, kamenitu visoravan Hribarice i alpska prostranstva sve tamo do Grossglocknera. Bili smo jedini hodači gore.

Inače, od vrhova na fotografijama bili smo samo na Dürrensteinu u Dolomitima visokom 2838 m. U ljeto 2012. imali smo najbolju namjeru popeti se na Razor, meni najljepši vrh u Julijskim Alpama, s koje god strane svijeta ga gledali. Došli smo do sedla Planja, na sat hoda do vrha i tu odustali. Bio sam vrlo iscrpljen, dan je bio sparan, mirisalo je na oluju. Vratili smo se, dakle, u Pogačnikov dom, našu bazu tih dana, i čim smo sjeli na klupu ispred doma, započela je oluja s tučom. Tugu zbog odustajanja zamijenilo je zadovoljstvo zbog toga što nas oluja nije zatekla na otvorenom.      

U mojem dnevniku zasad je samo 12 vrhova viših od 2000 metara. Što se mene tiče, može i ostati tako. Vrhovi me, velim, ne privlače. Znadem tek da ću popnem li se na jedan vrh, taj dan propustiti sve ostale rute i dostupne vrhove.

Ništa od onoga što me privlači u planine ne nalazi se na nekom određenom planinskom vrhu. Posebno ne na najvišem vrhu nekog planinskog lanca ili gorja. Uostalom, tko kaže da je baš s najvišeg vrha vidik najljepši? 

'Priručnik za hodače je poziv na usporavanje'

Knjiga Ede Popovića, “Priručnik za hodače”, transžanrovska je proza, mješavina fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa, eseja, citata prethodnika koji su polaganost otkrivali u prethodnim stoljećima i tisućljećima te fotografija i crteža. Poziv je na usporavanje, na trijezan pogled unaokolo - i zašto ne - na odustajanje od potrošačkog ludila, najozbiljnije bolesti suvremenog društva. Knjigu potražite na svim kioscima po cijeni od 29,90 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti