Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Tko preskoči doručak, čitav dan će biti gladan

Doručak je obrok koji se najčešće preskače, a time se narušavaju energetske razine, moždane sposobnosti, srčano zdravlje i tjelesna težina

24sata
Foto: 24sata
0 komentara

Svaki peti Europljanin redovito preskače doručak, a u Velikoj Britaniji taj broj raste na 30 posto stanovništva prema rezultatima novog istraživanja. Iako se stručnjaci slažu da je doručak najvažniji obrok dana, mnogi uzimaju tu poruku zdravo za gotovo. Upravo je doručak obrok koji se najčešće preskače, a time se narušavaju energetske razine, moždane sposobnosti, srčano zdravlje i tjelesna težina. Posebno je zabrinjavajuće što čak 21 posto muškaraca ne jede doručak pet ili više puta na tjedan, a osam posto žena je ipak nešto manje alarmantan nivo. Kako doručak gubi na popularnosti, jedenje grickalica, energetskih pločica, slatkog i pijenje gaziranih pića preuzimaju sve veću ulogu u prehrani. Podatak da 67 posto ispitanika navodi glad kao najvažniji razlog zbog kojega grickaju upućuje na to da im nedostaje hranidbenih sastojaka iz doručka pa zato češće postaju gladni. Ljudi se tradicionalno pokušavaju opravdati nedostatkom vremena za doručak, ali osim što žrtvuju zdravlje, na kraju utroše više od dana na lošu prehranu.

JUTARNJI OBROK ŠTITI OD DIJABETESA
Doručak unosi trećinu hranidbenih sastojaka na dan, a preskakanjem prijeti manjak željeza, kalcija, vitamina B i C itd. Jedenje doručka potiče rad metabolizma i sagorijeva kalorije, a smatra se i da štiti od srčanih bolesti te dijabetesa. Serviranjem atraktivna doručka potaknut ćete tek ukućana.

JEDENJEM DORUČKA DO VITALNOG TIJELA I UMA
Ne pojedete li doručak ubrzo nakon 10 ili višesatnoga noćnog posta, jutarnje razine šećera u krvi bit će vrlo niske. To može prouzročiti umor, bezvoljnost, manjak koncentracije, razdražljivost, lošu radnu produktivnost, sklonost griješenju i slične poremećaje. Kad su razine šećera stabilne, ne samo da se osjećate bolje nego ćete i jesti kvalitetnije.

JUTARNJA KAVA MOŽE, ALI LAKŠE SA ŠEĆEROM
Pijenje kave uz doručak vam vjerojatno neće naškoditi - štoviše, antioksidansi u toplom kofeinskom napitku mogu dugoročno imati blagotvorno djelovanje na organizam. Međutim, ne pretjerujte sa šećerom jer bi doručkom trebali unijeti dovoljno kalorija, a ni vrhnje nije bezazleno jer je ispunjeno nezdravim mastima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message