Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Top 15 trikova kako preživjeti alergiju na ambroziju bez muke

Top 15 trikova kako preživjeti alergiju na ambroziju bez muke
1

Prije izlaska iz kuće dobro je sluznicu nosa namazati nevenovim uljem, a po povratku je najbolje oprati kosu da se uklone zrnca alergena. Iz istog razloga skinite robu i odmah je operite

VIDEO

  1. Držite zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje.
  2. Planirajte vanjske aktivnosti ovisno o tome kolika je koncentracija peludi u zraku (koncentracija peludnih zrnaca najviša je ujutro i prijepodne, a najmanja nakon kiše), a tijekom najgorih dana izbjegavajte aktivnosti na otvorenom.

  3. Ne konzumirajte namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i konzumacija banane, čaja od kamilice, krastavca, artičoke, kivija, dinje, lubenice, sucokreta; ili pelud pelina i konzumacija celera, peršina, jabuke, kivija, kikirikija, lješnjaka, suncokreta).

  4. Uređujte svoje vrtove i travnjake.
  5. Ne ignorirajte ambroziju nego je iščupajte ako pronađete stanište ili nazovite nadležne institucije.
  6. Vitamin E iz integralnih žitarica i orašastih plodova te sjemenki uljarica ima antihistaminska i antialergijska svojstva. Pojačajte njihov unos, to će pomoći u smanjenju simptoma alergije.

  7. Redovito četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.
  8. Kad je moguće, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. 

  9. Slobodno vrijeme provodite u planinama ili na moru (iznad 1000 metara nadmorske visine), jer nema zagađenja i cvatnje.

  10. Za vjetrovitih dana ostanite kod kuće. Kad izlazite, nosite sunčane naočale i šešir da zaštitite oči i lice od alergena.
  11. Perite kosu svaki dan nakon povratka kući, a što češće i ruke.
  12. Presvucite se nakon dolaska kući i perite odjeću u perilici. Ne sušite rublje izvan kuće.
  13. Češće mijenjajte jastučnice, redovito usisavajte prašinu i tapecirani namještaj; redovito čistite ili uklonite tepihe.

  14. Prije izlaska iz kuće sluznicu nosa namažite nevenovim uljem da biste je zaštitili od utjecaja alergena.
  15. Preventivno uzimajte veću količinu vitamina C, kroz sokove limuna, jabuke i bazge. Vitamin C djeluje detoksikacijski i kao antihistaminik te podiže imunitet. Osim toga, pojačava resorpciju kalcija te njegovo djelovanje. Neizostavni dio terapije protiv peludne hunjavice su i šumeće tablete kalcija.

Jurica Galoić/Pixsell

Savjeti homeopata: 

Kamilica za konjuktivitis

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U slučaju konjunktivitisa na oči se stavljaju oblozi od hidrolata rimske i germanske kamilice i mirte - nakapajte ih na čistu vatu i držite neko vrijeme na očima. Dobro rješenje može biti i nekoliko kapi hidrolata lavande. Alfa bisabolol, kamazulen i 1,8 cineol djeluju protuupalno i umirujuće, kao “malo čudo” u rješavanju alergijskih problema kože i očnih vjeđa, kaže Ksenija Krajina Pokupec.

Kadulja za nosnice

Nos se čisti biljnim kapima na bazi korijena bijelog sljeza: dvije žličice sljeza namočiti preko noći u šalici hladne vode, ujutro ga procijediti i kapati u nos, obilno i što češće. Ako su vam već upaljene, nosnice potapkajte rupčićem namočenim u ohlađeni čaj od kamilice i premažite mašću od kadulje i propolisa (uz uvjet da niste alergični na propolis). Ova terapija prevenirat će i moguće glavobolje zato što kroz začepljen nos i sinuse ne dolazi dovoljno zraka u cjelokupno područje glave, odnosno mozga.

Blagotvorna inhalacija

Nekim pacijentima pomaže inhalacija u prostoru u kojem se zadržavaju ili u kupkama. U aroma lampicu dodajte malo vode i deset kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili lavande, bora ili jele, mandarine, mire. Da biste pripremili kupku, neka od tih ulja dodajte u malo meda, mlijeka, vrhnja ili soli, promiješajte i dodajte vodi za kupanje. Osim toga, eterična ulja možete pokapati i po tepihu prostorije u kojoj najviše boravite, ali i na svoje papirnate rupčiće za nos.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru