Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Top 20 sokova za skidanje kila i jačanje imuniteta - vrlo lako

Top 20 sokova za skidanje kila i jačanje imuniteta - vrlo lako
1

Sve iz sokovnika - limunada s malo čilija pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma, sok od cikle pomoći će vam da ojačate srce i krv, a komorač i mrkva odagnat će migrenu

VIDEO

Proljetni umor česta je posljedica jednolične zimske prehrane, a najlakši način da ga se riješite je pijenje svježe iscijeđenih sokova. Proučite li sastav raznih čudotvornih eliksira, naići ćete na poznate sastojke: brokulu, rajčice, grejp, češnjak... No pripremate li sami sokove od voća i povrća, iz njih ćete dobiti više korisnih tvari, a i proći jeftinije.

Iako je za pripremu sokova od povrća korisno nabaviti kvalitetan sokovnik, u nuždi povrće možete nasjeckati, samljeti u mikseru i procijediti ga kroz gazu, a tada ih možete piti čiste, razrijeđene vodom ili pomiješane s povrtnim sokovima. 

Čak i obična limunada olakšat će vam borbu protiv gripe i prehlade, a sokovi od naranče i grejpa vrlo su korisni i laki za pripremu. Sok od nara se preporučuje za sprečavanje debljanja, srčanog i moždanog udara te poboljšanje seksualnog života. Također se može pripremiti tako da ga prepolovite i iscijedite kao naranču. Za pripremu ukusnih sokova od povrća potrebno je malo više truda i eksperimentiranja. Za početak je dobro iskušati čiste sokove ili kombinirati 2-3 vrste voća, povrća ili samoniklog ljekovitog bilja. 

Za optimalno zdravlje svakog dana trebalo bi pojesti (ili popiti!) pet porcija voća i povrća, preporučuju nutricionisti. Pritom je dobro birati što raznovrsnije namirnice. Ipak, kod liječenja ili ublažavanja određenih bolesti neke su vrste voća učinkovitije od drugih. Tako je brusnica nezamjenjiva u sprečavanju upala mokraćnih putova, a sok od kupusa u narodnoj se medicini smatra učinkovitim lijekom protiv upale crijeva.

Sokovi od povrća ublažavaju želučanu kiselinu, opskrbljuju tijelo potrebnim mineralima, a za bolji okus možete im dodati malo soli ili papra. Najbolje je piti na prazan želudac ili 20-ak minuta prije jela. Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Najbolje je početi s najumjerenijima, kao što su sok od jabuke ili mrkve, a nakon nekoliko dana možete početi pripremati intenzivnije kombinacije i piti više sokova.

Uglavnom se smatra da su dvije-četiri čaše soka prikladan dodatak prehrani, a sve više od toga je previše, osim u posebnim kurama za mršavljenje. Prilikom pripreme svježih sokova posegnite i u ormarić sa začinima. Ništa tako ne smiruje probavne smetnje i bol u želucu kao prstohvat praha od đumbira ili voda u koju ste namočili malo naribanog svježeg đumbira, bilo da je riječ o mučnini zbog trudnoće, putovanja ili kemoterapije.

Bogat je kromom, cinkom i magnezijem, koji pomažu tijelu da osigura dobru cirkulaciju. Osim što smiruje želudac, đumbir potiče proizvodnju probavnih enzima, pa tijelo može lakše probaviti i apsorbirati hranjive tvari. Jača imunitet, djeluje kao snažni antioksidans, pa štiti i od nekih vrsta raka, a koristan je i za zdravlje jetre. No s obzirom na to da je riječ o jakom začinu, počnite ga koristiti oprezno i nikad ne pretjerujte s količinom za djecu.

Fotolia
  • Čišćenje jetre Jetri opterećenoj alkoholom i masnom hranom pomaže sok od 2 mrkve, cikle i krastavca. Iskušajte i sok od 2 mrkve, pola jabuke i komada celera. Možete dodati i malo pivskoga kvasca.
  • Svježa kopriva U sokovniku ili u stroju za meso iscijedite sok iz svježeg lišća koprive. Sok se pije uvijek svježe pripremljen jer bi stajanjem mogao fermentirati. Svaki dan, najbolje ujutro, treba uzeti 15 ml soka od koprive u pola čaše vode. Pomaže kod slabokrvnosti, povišenog tlaka, proljetnog umora i povišenog šećera u krvi.
  • Maslačak Tri šake maslačkova lista i 50 ml vode procijedite u sokovniku ili usitnite u električnoj miješalici pa procijedite kroz gazu. Čuvajte u hladnjaku. Uzimajte triput na dan po žlicu. Svježi sok koristan je protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.
  • Protiv astme Za olakšavanje simptoma astme svaki dan pojedite češanj češnjaka i svježi sok pripremljen od grejpa i jabuke. Također, pomaže sok od tri mrkve i sedam listova špinata ili od šest listova salate i stabljike celera.
  • Stolisnik Dvije šake svježih listova stolisnika prelijte sa 100 ml vode i dobro sameljite u električnoj miješalici. Četiri puta na dan uz jelo uzimajte po žlicu ocijeđenog soka.
  • Sok od trpuca Potrebno vam je 500 g svježih listova trpuca. Sok je najlakše pripraviti u sokovniku ili ga dobro usitnite štapnim mikserom te procijedite kroz gazu. Nekoliko puta na dan popijte po žlicu soka pomiješanog s pola žlice tople vode. Uzima se u proljetnim kurama za čišćenje i poticanje metabolizma, a koristan je i protiv plućnih bolesti, čak i tuberkuloze.
  • Crna rotkva Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije uporabe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je od 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza, tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati.
  • Čudesno povrće Mrkva sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih tvari. Sve to čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za ljude sa slabim imunitetom i problematičnom kožom, no nakon što ga popijete, trebali biste jesti masniju hranu jer se na taj način bolje apsorbira. Za ukusan povrtni koktel u sokovniku pripremite sok od  3 mrkve, 1 repe, 2 stabljike celera, 1 limuna, 1 češnja češnjaka i 1 šake peršina.
  • Cikla za srce Sok od cikle vrlo je bogat željezom, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca te u snižavanju visokog tlaka. To čini ovaj sok od povrća vrlo dobrim za srčane bolesnike. Također, taj sok povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora, i to zbog nitrata, spojeva dušika koji smanjuju potrošnju kisika prilikom fizičkih napora. U kombinaciji s mrkvom i jabukom odličan je lijek za giht i za probavni sustav.
  • Nesanica Patite li od nesanice, iskušajte terapiju sokovima. U sokovniku pripremite sok od 100 grama zelene salate i 100 grama oguljene cikle. Napitak popijte prije spavanja i lakše ćete zaspati. 
  • Mentol-koktel Potrebni su vam 1 ružičasti grejp, 2 naranče, 1 šaka svježe metvice, 1 glavica zimske zelene salate (s duguljastim listovima) i po želji 1 jabuka.  Ogulite grejp i naranče. Stavite ih u blender sa šakom metvice. Izblendajte pa po želji dodajte jednu jabuku i još malo izblendajte. Metvica pomaže kod prehlade, gripe, mučnine i probavnih tegoba.
  • Za mršavljenje Za detoksikacijsku limunadu iscijedite limun u 300 ml vode, dodajte prstohvat cimeta, prstohvat ljute papričice i žličicu meda. Svakodnevno pijenje ovog napitka olakšat će vam borbu protiv suvišnih kilograma. Zaželite li se malo drukčijeg okusa, svježi sok limuna kombinirajte sa začinskim biljem poput metvice, bosiljka ili matičnjaka. Te biljke također potiču metabolizam.
  • Glavobolja Povećanim unosom voća i povrća može se spriječiti većina glavobolja. Za prvu pomoć, pripremite sok od 4 mrkve i 2 stabljike celera ili 3 mrkve, cikle i krastavca. Prehrana bogata voćem i povrćem također može ublažiti napadaje migrene. Iskušajte sok pripremljen od 2 stabljike komorača i mrkve. 
  • Špinat i mrkva Sok špinata odličan je ako patite od anemije jer će povećati rezerve željeza u organizmu. Sadrži i mnogo kalcija, potrebnog za izgradnju i zdravlje kostiju. Pročišćava i ozdravljuje crijeva i cijeli probavni sustav. Koristan je i protiv zatvora. Protiv niskog tlaka izmiksajte 3 mrkve i šaku špinata i po potrebi razrijedite.
Fotolia
  • Super peršin Peršin sadrži spoj myristicin, za koji je utvrđeno da neutralizira kancerogene tvari u tijelu i pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva i prostate. Sadrži i fitonutrijente koji sprečavaju makularnu degeneraciju te štite oči od UV zračenja. Izmiksajte 3 šalice špinata, 6 stabljika celera, 2 kruške, 1/2 šalice peršina, sok od 1/2 limuna. 
  • Kolesterol Uz pomoć sokovnika napravite sok od 250 grama korijena celera, njegovih stabljika i dodajte malo lišća, ali oprezno s njim jer će sok inače biti pregorak. Sok možete piti ili ga koristiti za ispiranje usta i grla ako ste promukli ili prehlađeni. Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili kod reguliranja menstrualnog ciklusa. 
  • Pšenični napitak U posljednje vrijeme sve su popularniji i svježi sokovi od izdanaka žitarica, npr. od pšenične trave. Ona se uzgaja na isti način kao božićna pšenica. Pšeničnu travu staru 7-14 dana usitnite te izmiksajte u sokovniku ili blenderu pa procijedite. Svakog dana dobro je popiti decilitar soka. Bogat je vitaminima i mineralima, a preporučuje se i zdravima i bolesnima. 
  • Povišeni šećer Osim propisane terapije, preporučljivi su sokovi koji imaju nisku razinu ugljikohidrata. Napravite sok od mrkve, jabuke, 4 lista salate, 3/4 šalice zelenih mahuna i 4 prokulice. U nedostatku svježeg, možete upotrijebiti zamrznuto povrće.
  • Bronhitis Za poticanje iskašljavanja u sokovniku pripremite sok od 3 ljute rotkvice, 2 limuna, 2 luka, bijele repe i 350 ml vode. Iako ovaj sok nije ugodna okusa, njegova ljutina olakšava razrjeđivanje sluzi u plućima te iskašljavanje.
  • Sok od pirike Podanak pirike sameljite, iscijedite sok te uzimajte tri puta na dan po žlicu soka u malo vode. Ovaj pripravak čisti i jača krv te služi za jačanje imuniteta.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'