Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Top biciklističke staze u Istri, Gorskom kotaru i Dalmaciji

Za ljubitelje avanture na dva kotača cijela je Hrvatska mjesto za vožnju. Donosimo vam pregled biciklističkih staza od sjevera Istre prema Učkoj, kroz Gorski kotar sve do juga Dalmacije

Foto: coloursofistria.com

Istraživanje destinacije biciklom donosi višestruku korist - osim kretanja i bavljenja sportom na svježem zraku, razgledavate i ono što možda u vožnji automobilom ne biste niti primijetili. Od svojeg vikend odmora napravite pravu avanturu i ispunite svoje dane životom!

Foto: coloursofistria.com

Otkrijte skrivene ljepote Istre u vožnji biciklom

Pomalo prikiveni biseri najvećeg hrvatskog poluotoka najbolje se mogu razotkrivati ukoliko sjednete na bicikl i otisnete se u istraživanje. Biciklizam je u Istri vrlo popularan, a divote koje ćete putem otkrivati umrežene su biciklističkim stazama ukupno dugim oko 500 km. Jedna od najpoznatijih je Parenzana, staza uređena na dijelu nekadašnje povijesne pruge istog imena, koja je od početka 20. stoljeća spajala talijansku luku Trst s Porečom. Biciklistička staza otvorena je 2008. godine između Livada i Buja, a godinu ranije otvoren je i muzej ove povijesne željezničke trase. 

Foto: HTZ/Goran Razić

Za one koji su željniji brdskog biciklizma u prekrasnoj prirodi, Istra i za njih ima ponudu. U Parku prirode Učka uređeno je i označeno čak osam biciklističkih staza različitih stupnjeva zahtjevnosti ukupne dužine od oko 180 kilometara. Aktivni biciklistički vikend možete započeti pogledom na Kvarner i primorske gradiće, a kako budete svladavali veće nadmorske visine opijat će vas ljepota Učke i visoravni Ćićarije. 

Ostale staze pogledajte ovdje 

Cijeli Gorski kotar razgledajte na biciklu

Ovaj planinski dio Hrvatske nudi vam poseban doživljaj vožnjom Goranskom biciklističkom transverzalom - biciklističkom trasom koja povezuje sve gradove i općine Gorskog kotara i njihove brojne atrakcije. Istražite goransku povijest, kulturu i prirodne ljepote kroz čak sedam etapa ove trase. Namijenjena je ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma, a sa svojih više od 260 kilometara staza zadovoljit će i one najzahtjevnije. Kada joj pridodate i dodatnih devet poveznica dobit ćete oko 400 kilometara čistog biciklističkog užitka.

Detalje o stazi i etapama pročitajte ovdje

Biciklističke staze nudi i Nacionalni park Plitvička jezera. Vožnja biciklom ovdje je moguća na označenim biciklističkim stazama na rubnim dijelovima parka, na njegovom sjeveru i jugu. Osvojite okolicu uz rubne dijelove Plitvičkih jezera - na jugu planine Plješivicu i Mrsinj, krška polja i rijeke i obiđite zaboravljena sela, a na sjeveru uživajte u zelenim dolinama, krškim rijekama poput Korane i spiljama. 

Od sjevera prema jugu Dalmacije na dva kotača

Među biciklističkim rutama sjeverne Dalmacije ističe se staza Vransko jezero koja je kružnog oblika te je duga oko 48 kilometara. Manjim dijelom je asfaltirana, dok je veći dio staze makadam. Staza također prolazi Parkom prirode Vransko jezero i ornitološkim rezervatom unutar parka. Vožnjom njome promatrat ćete jedinstvenu floru i faunu jezera kao i povijesne lokacije kojima prolazi. 

Foto: HTZ/Denis Peroš

Dalmatinska zagora prošle je godine obogaćena za 21 biciklističku stazu u duljini od oko 600 kilometara na ruti Dugopolje-Trilj-Sinj-Vrlika. Staze imaju i signalizaciju te ispunjavaju sve europske standarde. 

Foto: HTZ/Denis Peroš

Krećući se prema jugu Dalmacije, svakako biciklom istražite poluotok Pelješac. Staze poluotoka vodit će vas asfaltom, ali i malo zahtjevnijim stazama, ovisno o vašoj kondiciji. Oko 40 kilometara staza zadovoljit će i rekreativce i ozbiljnije bicikliste, a putem možete otkrivati poglede s visina, maslinike, napuštena i naseljena sela i zaseoke, kao i niz vinarija koje ćete pronalaziti vožnjom kroz Pelješku župu. 

Vozite bicikl i na Elafitskim otocima

Južnije, oduševit će vas vožnja biciklom na području gradića Stona. Možete krenuti iz samog Stona prema Brocama i Kobašu sve do uvale Marčuleta. Uz predivan krajolik mora, morskih stijena i mirisnih šuma ova biciklistička ruta neće vas ostaviti ravnodušnim. 

Dubrovnik i okolica također nude zanimljive biciklističke staze. Vlastitim ili iznajmljenim biciklom možete istražiti jedan od Elafitskih otoka, Lopud, Šipan ili Koločep. Voziti se biciklom možete i na otoku Mljetu na kojemu se nalazi i Nacionalni park, a tamo ga možete i unajmiti.

Konavle pokraj Dubrovnika također imaju odlične biciklističke staze koje prolaze kroz polja i vinograde i idealne su za one koji vole osjetiti mirise prirode i žele upoznati lokalno stanovništvo. 

Foto: HTZ/Daniel Pavlinović

Više informacija o biciklističkim stazama i idejama što posjetiti u raznim dijelovima Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Tema: Kamo za vikend - Hrvatska 365

Možda vas zanima i ovo:
Message