Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
78 komentara

Top razlozi zašto je dobro jesti lubenicu, osim što je jako fina

Ima malo kalorija, puno vode i pregršt korisnih nutrijenata koji ne samo da odlično djeluju na zdravlje, već i na ljepotu kože i kose. Lubenica rashlađuje tijelo pa je lakše preživjeti vrućinu

Foto: Dreamstime
78 komentara

Lubenice imaju malo kalorija, svega 20 kcal na sto grama, a prepune su korisnih nutrijenata. One potiču bubrege da rade bolje i čiste organizam od toksina.

Unos tekućine izuzetno je važan za velikih vrućina, koje su u Hrvatskoj tek počele, a jedan od načina je i grickanje lubenice jer sadrže veliku količinu vode. U kombinaciji sa vlaknima koja se u njoj nalaze, u organizam ćete unositi dobru količinu hrane bez da ste unijeli puno kalorija. Lagana hrana, također, je važna tijekom ljetnih vrućina. 

AFP/Pixsell UBRZAVA ZACJELJIVANJE RANA Tikvica je 'muška namirnica', a pomaže i u skidanju kilograma

150 grama lubenice sadrži:

  • Vitamin C: 21 posto RDI (preporučenih dnevnih potreba)
  • Vitamin A: 18 posto RDI
  • Kalij: 5 posto RDI
  • Magnezij: 4 posto RDI
  • Vitamini B1, B5 i B6: 3 posto RDI

Bogata je i karotenoidima, uključujući beta-karoten i likopen. Osim toga, ima i važnu aminokiselinu - citrulin.

Duško Jaramaz/Pixell | Autor: Duško Jaramaz/Pixell Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Najvažniji antioksidansi lubenice:

VITAMIN C

Vitamin C je antioksidans koji pomaže u sprečavanju oštećenja stanica u tijelu od slobodnih radikala. Osim toga, dobar je za kožu i kosu jer pomaže tijelu u stvaranju kolagena, proteina koji kožu održava gipkom i kosom jakom.

VITAMIN A

Vitamin A je, također, važan za zdravu kožu jer pomaže u stvaranju i popravljanju stanica kože. Bez dovoljno ovog vitamina koža može izgledati suho i ljuskavo.

Thinkstock POVEĆAJ SVOJE ŠANSE Sjemenke lana, dinja, riba i sir jedu se za zdrav brončani ten

KAROTENOIDI

Karotenoidi su vrsta biljnih spojeva koji uključuju alfa-karoten i beta-karoten, a tijelo ih pretvara u vitamin A.

LIKOPEN

Likopen je vrsta karotenoida koji se ne pretvara u vitamin A. Ovaj moćni antioksidans daje crvenu boju biljnoj hrani kao što su rajčice i lubenice te je povezan s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Na primjer, u kombinaciji sa vitaminom C pomaže u smanjenju upalnih procesa. Neke studije pokazuju da likopen može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. 

CITRULIN

Citrulin je aminokiselina koja može povećati razinu dušičnog oksida u tijelu. Dušikov oksid je zaslužan da se naše krvne žile prošire, a to je ono što smanjuje krvni tlak.

KUKURBITACIN E

Kukurbitacin E je biljni spoj koji ima antioksidativni i protuupalni učinak u našem tijelu, prenosi healthline.com.

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message