Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Torta taman slatka da je možete jesti baš u bilo koje doba dana

Torta taman slatka da je možete jesti baš u bilo koje doba dana
1

Tortu Pčelinji ubod osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja

VIDEO

Postoji još jedna legenda prema kojoj je torta dobila ime, a priča navodno potječe od slastičara kojeg je ubola pčela jer ju je privukao slatki preljev torte koju je tek ispekao, piše TheTakeout.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept Ivana Pažanina za kruh bez kvasca

Pokretanje videa...

00:43

Bez obzira na legende, danas će iskusnije domaćice reći kako je Pčelinji ubod ili Bienenstich vrlo jednostavna torta koju nije teško napraviti. Biskvit nije presladak, a obogaćen je samo maslacem i jajima te preliven medom s maslacem i bademima. Biskvit je punjen kremom od vanilije, a riječ je minimalističkoj slastici koja je prihvatljiva za bilo koje doba dana, od doručka do večere. Pripremite tortu danas kako bi već sutra bila na vašem stolu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci:

šalica mlijeka
1/4 šalice smeđeg light šećera
paketić suhog ili instant kvasca
3 šalice brašna
2 jaja
2 žumanjka
1/2 žlice soli
8 žlica maslaca narezanog na listiće

Kakva torta: Napravite prozirnu šarenu tortu u samo 30 minuta
Kakva torta: Napravite prozirnu šarenu tortu u samo 30 minuta

Za preljev:
8 žlica maslaca
1/2 šalice meda
3 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
1 šalica badema u listićima

Krema:
2 žlice želatine u prahu
1+1/2 žlice vode
9 žumanjaka
1 šalica smeđeg šećera
1/2 šalice škroba
1 žlica soli
2 šalice mlijeka
4 žlice maslaca, podijeljena u dva dijela
1 + 1/2 žlice paste od vanilije

Svadbena torta iz snova stiže svim heroinama iz hitnih službi
Svadbena torta iz snova stiže svim heroinama iz hitnih službi

Najprije ispecite biskvit. U zdjeli izmiksajte mlijeko, šećer i kvasac, dodajte brašno i jaja te žumanjke i na srednjoj brzini miksajte oko tri minute. Zatim dodajte četvrtinu narezanog maslaca, miksajte dvije minute, pa ponovite postupak dodajući po četvrtinu. Kad se tijesto formira u kuglu i više nema vidljivog maslaca, prekrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnu pećnicu s uključenim svjetlima. Neka se diže oko sat vremena dok ne udvostruči veličinu. Potom ga prebacite u masni kalup i protisnite rubove kako biste poravnali vrh. Dodatno, tijesto izbockajte vilicom kako bi se ravnomjerno dizalo, a potom ga ostavite u kalupu na stolu još pola sata kako bi se još moglo dizati.

Pripremite preljev

Dok se tijesto drugi put diže, otopite maslac u tavi, umiješajte med, šećer i sol te pričekajte da lagano provrije. Isključite izvor topline i ostavite da se lagano krčka pet minuta, a potom šalicu tog sirupa ubacite u zdjelu i umiješajte bademe. Prekrijte ostatkom sirupa i ostavite sa strane.

Lovac Kotiga postao voditelj: O tortama znam sve, zato sam tu
Lovac Kotiga postao voditelj: O tortama znam sve, zato sam tu

Vrijeme za pečenje

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Prelijte preljev s bademima preko tijesta, ali pazite da tijesto ostane dignuto. Kad se pećnica zagrijala, ispod kalupa stavite širi protvanj i sve zajedno stavite peći na središnju rešetku. Kako se torta bude dizala tijekom pečenja, moguće je da dio tijesta iscuri. Kako biste spriječili da padne na dno pećnice, koristite protvanj. Pecite između 50 i 60 minuta, a zatim ohladite u kalupu 15 minuta. Potom uklonite obruč i ostavite tortu da se hladi još dva sata.

Pripremite kremu

Oko sat vremena nakon što ste izvadili tortu iz pećnice, možete početi s pripremom punjenja. U maloj zdjeli pomiješajte želatinu i vodu sve dok se prah ne otopi, a potom ostavite sa strane. Možda ćete morati dodati još koju kap vode.
U zdjeli za miješanje izmiksajte žumanjke, šećer, škrob i sol dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte mlijeko i vrhnje na tavu na srednjoj vatri i zagrijte, a kad zakipi uz stalno miješanje tekućinu ulijte u zdjelu s jajima.

Potom sve ponovo prebacite u tavu. Kuhajte uz stalno miješanje sve dok se ne pojave mjehurići, a zatim smanjite vatru i kuhajte još oko minutu. Vratite smjesu u zdjelu, dodajte želatinu i miješajte oko minutu. Dodajte maslac i miješajte dok se sve ne otopi, a zatim dodajte pastu s vanilijom. Na površinu smjese stavite plastičnu foliju i sve smjestite u hladnjak na pola sata da se ohladi.

Torta inspirirana Uspavanom ljepoticom postala viralni hit
Torta inspirirana Uspavanom ljepoticom postala viralni hit

Sastavite tortu

Razrežite biskvit na dva dijela. Vrh stavite sa strane. Zagrijte med s maslacem i naštrcajte donji sloj torte. Potom prelijte preko njega ohlađenu kremu, pa stavite gornji dio torte i sve zajedno ostavite u hladnjaku da se stisne preko noći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak