Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Trajni projekt sreće počinje slaganjem prioriteta i kreveta

Trajni projekt sreće počinje slaganjem prioriteta i kreveta
1

Zanemarite racionalne prioritete pri čišćenju i počnite dovoditi u red isključivo ono što vas izluđuje, savjetuje autorica bestselera “Projekt sreće” Gretchen Rubin

VIDEO

Neke žene pronalaze sreću putujući u nepoznate krajeve, kako tvrdi Elizabeth Gilbert, autorica bestselera “Jedi, moli, voli”. No za druge se sreća nalazi baš kod kuće, kao što navodi Gretchen Rubin, autorica uspješnice “Projekt sreće”. Knjiga je rezultat jednogodišnje potrage za tim neopipljivim osjećajem. Gretchen Rubin tvrdi kako je sreća ušla u njezin život nakon što se riješila nereda u kući, krenula na spavanje ranije, prestala prigovarati mužu, pronašla dodatno vrijeme za uživanje s kćerima i uložila više truda u prijateljstva. 

- Za početak riješite se nepotrebnog smeća u kući. Kaos u stanu je zapravo kaos u glavi. Neuredna kuhinja, neuredan stol, neuredna djeca - teško vam je odrediti prioritete? Počnite od onog što vas najviše izluđuje i zanemarite racionalni odabir. Ako vam najviše smeta tona suđa u kuhinji, operite ga jer se djeci neće ništa dogoditi dok trčkaraju uokolo u zamazanim majicama - savjetuje G. Rubin. 

Drugi njezin naputak je jednostavno spremanje kreveta, ali odmah nakon što ujutro ustanete. 
- Krevet je specifičan. Ako je sve u neredu, a on je pospremljen, nekako neutralizira okolni kaos. On predstavlja vas, a jutarnje pospremanje je mali korak za dovođenje vašeg života u sklad. Te sitne promjene zaista doprinose sreći jer vanjski red stvarno djeluje na unutarnji mir - tvrdi G. Rubin. 

Gretchen Rubin ima savršene ormare

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imati neuredan ormar prepun odjeće nije neki životni problem, ali ima nešto u osjećaju zadovoljstva nakon što se uhvatite u koštac s tom crnom rupom i uspostavite red, kaže Gretchen Rubin. Zato se riješite svih predmeta za koje samo mislite da ćete ih nositi, oni vam nisu potrebni - višak su.

Uredni nered 

Neki ljudi su previše organizirani, pa sve nepotrebne stvari slažu u kutije i tako na uredan način zakrčuju dom.

Uspomene se pamte, a ne skupljaju 

Rješavanje nepotrebnih stvari zabavno je jer se pritom prisjećate mnogih dragih uspomena i odlučujete koje ćete zadržati, a koje ne.

Prava stvar na pravome mjestu 

Sve stvari držite upravo tamo gdje vam trebaju, pravilo je kućnoga gurua Julie Morgensten, čijih se savjeta i Gretchen Rubin rado pridržava.

Zbogom gomilanju

Na blogu “Projekt sreće” Gretchen Rubin otkriva “tajne odrastanja”, koje mogu pomoći ljudima kako se približiti unutarnjem miru suzbijajući vanjski kaos. Njezina prva tajna je “dani su dugi, a godine su kratke” - u skladu s tim savjetuje ženama, ali i muškarcima, da ne budu robovi doma i kućanskih poslova, nego da pametnije iskoriste dragocjeno vrijeme. Opsesivno čišćenje nikom nije pomoglo da se osjeća bolje. Ono što Gretchen savjetuje je nemilosrdno bacanje svih nepotrebnih stvari i korisniji raspored onih potrebnih. 

Protivnica je i pretjeranoga gomilanja uspomena, što je i dokazala kad je na blogu napisala kako je bacila kćerino umjetničko koje je ona nacrtala u vrtiću:

- Naravno da nisam bezdušna. U stanu je mnogo njezinih uokvirenih crteža, ali oni su počeli zauzimati golem prostor. Izaberite nekoliko najboljih radova svoje djece i njih uokvirite, a ostale bacite ili pospremite jer ako je sve dragocjeno, na kraju ništa ne bude dragocjeno - smatra Gretchen Rubin.

Jedna od njezinih “tajni odrastanja” odnosi se na misao “ono što napraviš svaki dan, vrijedi više od onog što napraviš s vremena na vrijeme”. Time želi reći kako kampanjsko pospremanje ne vodi skladu u domu, a kampanjsko ponašanje “stalo mi je” neće rezultirati dobrim emotivnim odnosima.

Samantha Cassetty i “zdrava ladica”

Nutricionistica Samantha Cassetty osmislila je za obitelj “zdravu ladicu”, kojom se služi u kuhinji:
- Ta ladica mi je nadohvat ruci te se u njoj nalaze samo zdrave namirnice poput sušenog voća ili badema. Moj sedmogodišnji sin je obožava.

Kutak u kuhinji za laptop i dijete u krilu

Stacy Genovese je tehnička direktorica i mama jednogodišnjeg dječaka, a žene na rodiljnom oduševila je idejom.
- U kuhinji imam profesionalni kutak gdje su računalo, telefon i rokovnik. Dok kuham, mogu odvojiti neko vrijeme da provjerim e-mailove te zapišem na papir sve što moram obaviti dok imam Iana u krilu. 

Zona elektronike Rachel Rothman

Rachel Rothman na www.goodhousekeeping.com smatraju guruom za održavanje doma:
- Praktična je ideja o kutu gdje će biti sva vaša elektronička oprema (‘media zone’). Tako ćete se poštedjeti spoticanja o kabele i olakšati čišćenje prašine koju elektronika privlači.

Zdrava Krava vam donosi i ostale savjete za sretnu veljaču iz knjige "Projekt sreća"!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje