Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Tražite li dodatni adrenalin na moru, okušajte se u climbingu

Tražite li dodatni adrenalin na moru, okušajte se u climbingu
7

Nemate li mira na odmoru i užasava vas ležanje na plaži, u prvom od serije članaka o adrenalinskoj Hrvatskoj, otkrijte gdje se sve na Jadranu možete baviti climbingom

VIDEO

Na visokim ljetnim temperaturama teško je naći penjalište na Jadranu na kojem ćete se osjećati ugodno, osim ako ste zagriženi climber kojemu ni isijavanje na suncu zagrijane stijene ne smeta i imate veliku količinu magnezija da vam potpomogne trenje. 

Ukoliko se ipak odlučite za ovaj sport, koji mnogi nazivaju ekstremnim, a pravi penjači će ga jednostavno nazvati sportskim penjanjem, poželjno je da se javite u neki od klubova i saznate više o sigurnom penjanju da baš vaše ne bi postalo ekstremno. 

Sportsko penjanje je sport u kojem se penjač za napredovanje u stijeni služi samo rukama i nogama, a sva oprema koristi samo za osiguranje prilikom pada. Normalno, trebate je znati koristiti. U sportskom penjanju i pad je dio napredovanja, stoga ga trebate uvježbati.

Climbing/penjanje na kopnu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naučiti sigurno penjati možete u nekom od klubova diljem Hrvatske, Zagrebački klubovi su Pulfer, Fothia, Art Rock, Z-top i ako ste takve sreće da ove ljetne dane ostajete u Zagrebu, penjati možete i u njihovim dvorana. Nešto sjevernije u Varaždinu je Vertikal, dok u Bjelovaru radi SPK Grip.

Mjesta za climbing po Jadranu

Ako ste ipak zaslužili godišnji i našli ste se na obali, tu je On sight u Puli, riječki klubovi RAK i Rirock, u Zadru Paklenica. U Splitu možete birati jer tamo su Marulianus, Split, Mosor, CAF i  Lapis, te Imber u Omišu. U Dubrovniku djeluje Tarantula. 

Svi klubovi održavaju penjališta u svojoj okolici tako da se za informacije najbolje javiti njima.

Savršena penjališta za ljeto

Penjališta prikladna za penjanje u ljetnim uvjetima su dijelovi kanjona Paklenice, Zarečki krov kraj Pazina, Nugla iznad sela Roč, Buzetski kanjon, Markezina greda i Rupotine iznad Splita, te pojedini sektori u Omišu. U Omišu možete penjati i tijekom dana ali se potrebno premještati, odnosno mijenjati sektore. Vjerujemo da će vam na Hvaru biti ugodno penjati u uvali Stiniva ili Svetoj nedjelji u jutarnjim i večernjim satima, ali zato osvježenje u međuvremenu možete potražiti u moru. 

Za kraj ako vam ništa od ovog nije bilo dovoljno osvježavajuće, tu je DWS, Deep water solo, penjanje stijena iz mora gdje su vam od opreme potrebne samo penjačice i manji brodić. Svaki pad završava u moru, normalno prilikom traženja lokacije morate paziti na dubinu mora ispod stijene i neugodna iznenađenja u obliku kakve skrivene sike. 

Da ne bi nasumično tražili, takva penjališta sa sigurnim uvjetima i poznatim smjerovima nalaze se u Opatiji kraj Aci marine i s južne strane Hvara. Ako ste više urbani tip, vaše apetite zadovoljiti će penjalište na splitskom Sustipanu, ili na Čiovu u blizini Gospe od Prizidnice.  

Članak napisan u suradnji s Adventure-sport.net

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom