Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Muškarci koji previše vježbaju češće obolijevaju od depresije

Muškarci koji previše vježbaju češće obolijevaju od depresije

Znanstvenici su u istraživanju često nailazili na izjave tipa 'osjećam krivnju ako propustim trening', 'mislim da mi prsa nisu dovoljno mišićava' i 'razmišljam o tome da počnem uzimati steroide'

VIDEO

Kako upozorava nova američko-norveška studija, muškarci koji su opsjednuti vježbanjem i postizanjem 'savršenih' bicepsa imaju veće šanse da obole od depresije. 

Do ove su spoznaje došli znanstvenici s norveškog Sveučilišta znanosti i tehnologije koji su, zajedno sa znanstvenicima s američkog Harvarda, ispitali vezu između vježbanja i mentalnog zdravlja.

Zaključili su da muškarci koji su opsjednuti izgledom svog tijela imaju veće šanse da obole od depresije, ali i da u nekom trenutku života počnu previše piti i uzimati razne ilegalne supstance, uključujući steroide. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga, studija je pokazala da deset posto muškaraca koji pretjerano vježbaju ima i poremećenu percepciju o svom tijelu; uglavnom misle da su predebeli pa žele imati tanje tijelo. 

Odličan seks skida kile, ojačava imunitet i poboljšava zdravlje
Odličan seks skida kile, ojačava imunitet i poboljšava zdravlje

Da bi došli do ovih zaključaka, znanstvenici su o navikama vježbanja i o tome kako vide svoje tijelo ispitali 2460 muškaraca u dobi od 18. do 32. godine života. Kako su napisali u objašnjenju istraživanja, često su nailazili na izjave tipa 'osjećam krivnju ako propustim trening', 'mislim da mi prsa nisu dovoljno mišićava' i 'razmišljam o tome da počnem uzimati steroide' - riječ je o tzv. anaboličkim ili sintetičkim steroidima koji potiču rast i razvoj mišićne mase jer ih tijelo 'zamijeni' za testosteron.

- Problem je u tome što su mladim dečkima; koji obično idu na fakultet, imaju obitelj i/ili karijeru, u fizičkom smislu sve češće ideal profesionalni sportaši poput Cristiana Ronalda. No on je profesionalni sportaš koji živi isključivo od sporta. Neki dečki treniraju kao da su u nogometnom nacionalnom timu, no to ne znači da su profesionalni sportaši - objasnio je voditelj istraživanja dr. Trine Tetlie Eik-Nes i dodao:

- Živimo u svijetu krivih ideala gdje se očekuje da su djevojke mršave i da imaju tanki struk, a da dečki budu mišićavi tipovi širokih ramena. Sada se pokazalo da ti iskrivljeni ideali utječu na muškarce koliko i na žene. 

Znanstvenici se nadaju da će rezultati ovog istraživanja ponukati što više roditelja da na vrijeme s djecom razgovaraju o pravilnom i zdravom pogledu na tijelo. 

- Roditeljima koji imaju dijete koje svakodnevno 'visi' u teretani, a konzumira samo piletinu, brokule, proteinske napitke i dodatke prehrani, bi se nakon ovog istraživanja trebao 'upaliti unutarnji alarm' - objasnio je jedan od sudionika istraživanja dr. Eik-Nes i zaključio:

- Ako se mladoj osobi sve u životu vrti oko vježbanja, roditelji moraju odraditi svoju ulogu i pitati dijete zašto i za koga trenira; tj. trenira li samo da ispuni svoj ideal dobrog izgleda. 

Meghan je nosila tijaru kraljice Mary, a Diana vlastitu: Evo kako su kroz godine izgledale vjenčanje tijare žena kraljevske obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru