Lifestyle

Komentari 0

Treći Rab Film Festival počinje 20. kolovoza - ne propustite

Treći Rab Film Festival počinje 20. kolovoza - ne propustite

Ovo je festival prvenstveno istraživačkog filma, pa su tako i filmovi koji se prikazuju tematike koje se tiču svijeta u kojem živimo. A obrađuju se teme poput kriminala, kao i pitanja slobode i pravde

Treći Rab Film Festival - RAFF održat će se od 20. do 22. kolovoza, a na programu je sedam filmova, izvijestili su organizatori. Festival se, zbog epidemioloških razloga, održava u nešto smanjenom opsegu.

POGLEDAJTE VIDEO: Tom Cruise postao kaskader

Na lokacije festivala moći će se ulaziti sa važećim covid potvrdama, potvrdama o preboljenju Covida-19 ne starijim od šest mjeseci i negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati. U suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom Primorsko goranske županije organizirat će se besplatno brzo antigensko testiranje.

Programski, RAFF je festival prvenstveno istraživačkog filma, pa su tako i filmovi koji se prikazuju uglavnom tematika koje se tiču svijeta u kojem živimo, često obrađujući kriminal, društvene trendove, te vječna pitanja slobode i pravde, navode organizatori, direktor festivala Robert Tomić Zuber i Tanja Novak, zadužena za odnose s javnošću. 

Igrani filmovi na programu su 'Murina' Antonete Alamat Kusijanović, 'Lihvar' srpskog režisera Nemanje Ćeranića i 'Egzil', režisera Visara Morine, snimljen u njemačko-belgijsko-kosovskoj koprodukciji.

Filmovi u konkurenciji 

Od dokumentarnih filmova prikazat će se 'Projekt Kartel', film koji se bavi novinarskim istragama meksičkih kartela, koje često završe fatalno po novinare, zatim film 'Žica' Tihe K. Gudac o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici, te film 'Prava cijena on line poslova' koji demistificira položaj radnika u novoj eksplozivno rastućoj on line industriji.

Ovih šest filmova su u konkurenciji za nagradu RAFF-a za najbolji film po ocjeni stručnog žirija, te najbolji film po izboru publike. Odabrao ih je filmski kritičar i novinar Vladan Petković, a u tročlanom žiriju su autor dokumentarnih filmova, producent i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski te glumice Nina Violić i Daria Lorenci Flatz.

Na zatvaranju festivala, 22. kolovoza, u uvali Prva Padova, nakon proglašenja najboljih filmova prikazat će se film 'Jahači pravde', danskog režisera Andersa Thomasa Jensena, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

Cijeli program festivala može se pratiti s mora, iz plovila, što stvara posebnu atmosferu. U glazbenom dijelu programa nastupaju Zoran Predin i Nina Flamenco, a 22. kolovoza će se predstaviti knjige 'Mongolske pjege' Zoran Predina i 'Sjećanja' Eve Grlić, koju će predstaviti njen sin, redatelj Rajko Grlić.

Najčitaniji članci