Omiljeni sastojak burgera, luk, bi se trebao držati u otopini vode, soli i šećera kako ne bi bio pretežak za jelo, a najvažniji je odabir mesa. Najbolje je tražiti pomoć mesara
Tri chefa i tri sasvim drugačija recepta za fantastičan burger
Zagrebački burger festival ove godine okupit će čak 18 hrvatskih burger majstora, među kojima su i poznati kuhari Mate Janković, Marin Medak i Mario Mihelj.
U fantastičnim burgerima možete uživati ​​od prošlog četvrtka sve do 23. rujna na Strossmayerovu trgu, uz recepte s potpisom, u pripremi kreativnih burgera možete se i okušati.
- Kod pripreme burgera najvažniji je odabir mesa. Najbolje je zamoliti mesara da odabere kvalitetnije meso koje je kombinacija manje i više masnih komada. Meso treba očistiti od žilica i tetiva te ga grubo samljeti samo jednom. Začinite ga netom prije pečenja i često ga okrećite na jakoj vatri.
Kad je dvije trećine pečeno, stavite na slabiju vatru i pustite da 'odmori' kako bi bilo što sočnije - savjetuje kuhar Marin Medak iz restorana RougeMarin. Uz meso je, dodaje, bitan element burgera i pecivo. Pecivo obavezno prepecite prije posluživanja kako ne bi upilo umake, savjetuje Medak.
Dodaje da bi se omiljeni sastojak burgera, luk, trebao držati u otopini vode, soli i šećera kako ne bi bio pretežak za jelo. Medak se u meksičkom burgeru poigrao s nekoliko vrsta čilija, dok je kuhar Mario Mihelj iz restorana El Toro u burgeru spojio latinsku kuhinju na kojoj se temelji restoran.
Kuhar Mate Janković za restoran Pod zidom osmislio je burgere inspirirane dijelovima Hrvatske, a osim kontinentalnog burgera s čvarcima, očekuju se i dalmatinski s kozicama, istarski s tartufima ...
Pod zidom, chef Mate Janković
SLAVONSKI HAMBURGER
SASTOJCI:
200 g mljevene začinjene govedine, brioche pecivo, 2 dag dimljenog sira, 3 dag slanine od crne svinje, malo čvaraka; coleslaw salata: 5 dag mrkve i kupusa nasjeckanih na rezance, 10 sjeckanih bučinih koštica, malo bučina ulja, sol, papar, žličica majoneze; umak: 1 žlica majoneze, žličica dimljene mljevene crvene paprike, sol, papar, nekoliko kapi jabučnog octa
Priprema: Izmiješajte sve sastojke za coleslaw salatu i držite na hladnome mjestu. Za umak izmiješajte majonezu sa začinima i pred posluživanje dodajte malo jabučnog octa. Narezanu slaninu od crne svinje pecite na 180°C dok ne postane hrskava.
Tostirajte obje polovice brioche peciva i premažite ih umakom. Na jednu i drugu polovicu stavite sjeckane čvarke. Ispecite pljeskavicu i na njoj rastopite dimljeni sir. Na pecivo stavite meso sa sirom, coleslawe salatu i pečenu slaninu. Poklopite gornjim pecivom.
El Toro, šef Mario Mihelj
Latino burger s avokadom
SASTOJCI:
Domaće brioche pecivo (brašno 00, maslac, jaja, šećer, mlijeko, stepko, suhi kvasac); juneća pljeskavica (od oko 30% junećeg loja, 35% junećeg vrata, 35% junećih rebra, 1% soli); chedar sir, zelena salata, hrskava panceta; Guacamole namaz: zreli avokado, sok limete, svježi češnjak, maslinovo ulje, korijander list, sol, papar; bbq umak: 1 l kečapa, 1 limun, 3 štapića cimeta, 1 dl soja sosa, 10 g klinčića, 1 dl melase, luk i češnjak u granulama, 0,05 l jabučnog octa
Priprema : Ispecite pljeskavicu ‘medium’ kako bi ostala sočna, a pecivo malo zapecite. U burger složite pljeskavicu, sir, salatu i pancetu, a BBQ umaka i guacamole namaza stavite po želji, ali nemojte pretjerivati da vam ne preuzme okus. Za guacamole izmiksajte sve sastojke, a za BBQ umak stavite sve u lonac, osim limuna i cimeta koje grilajte da pocrne, dodajte u lonac i kuhajte sve skupa 30 minuta. Procijedite sve kroz sitno cijedilo, ponovno stavite kuhati oko 30 minuta i kuhajte dok se ne zgusne.
RougeMarin, šef Marin Medak
Meksički pikantni hamburger
SASTOJCI:
Domaće pecivo, malo divlje riže, iceberg salata, pljeskavica (200 g mljevene junetine, sol, papar); Carolina umak: 1 žlica senfa, 1 žlica meda, 3 g smeđeg šećera, 1 žličica Worchester umaka, 1/2 žličice tabasca; Redaco umak: po 1 g sušenog guajillo, ancho, arbol i pasilla čilija, češanj češnjaka, 0,5 dl maslinova ulja, 1 dl vode, sol, papar, prstohvat mljevene crvene paprike, 5 g bijele miso paste; Pickles od povrća: 30 g paprike, 30 g svježeg komorača, 20 g ljubičastog luka, sol, papar, 1 lovorov list, 2 dl vode, 1 dl jabučnog octa, 1 zvjezdasti anis
Priprema: Pljeskavicu pecite na roštilju ili tavi po nekoliko minuta sa svake strane, a pecivo tostirajte. Na donju stranu peciva prvo se stavlja carolina umak, zatim iceberg salata, pljeskavica, recado umak, pickles od povrća i na kraju pržena divlja riža. Ubacite divlju rižu na jako vruće ulje. Čim se napuhne vadite rižu iz tave. Sve sastojke za carolina umak miješajte dok se šećer ne rastopi. Za ricado umak tostirajte sve navedene vrste sušenog čilija. Tostirani čili podlijte vodom i ostavite da nabubri. Češnjak pecite dok ne porumeni pa ga ogulite. Očistimo čili od peteljki i koštice te stavite u blender s pečenim češnjakom, vodom, soli i paprom.
Postupno dodajte maslinovo ulje. Dodajte miso pastu i po potrebi još vode (ne smije biti pregusto). Za pickles od povrća, povrće očistite i narežite na komadiće te ga prepecite na roštilju ili tavi. Dok se povrće peče, stavite vodu, ocat i začine da prokuhaju. Pečeno povrće dodajte u prokuhanu vodu. Ostavite preko noći da se ohladi i ukiseli.
VIDI OVO! 5 jesenskih trendova koji vladaju modnim pistama.