Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Tri načina meditiranja: Svaki mijenja drugo područje mozga

Tri načina meditiranja: Svaki mijenja drugo područje mozga

Različite vrste meditacije mogu promijeniti strukturu mozga, funkciju te ljudsko ponašanje i iskustvo, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Instituta Max Planck

VIDEO

Mnogo se raspravljalo o tome koje su vrste mentalnih aktivnosti zapravo sposobne promijeniti mozak. Neka obećanja o jačanju inteligencije i povećavanju funkcije mozga putem posebno dizajniranih 'mozgalica' su nestala.

U međuvremenu, meditacija i trening sabranosti sakupili su impresivne dokaze koji upućuju na to da njihovo prakticiranje može promijeniti ne samo strukturu i funkciju mozga, već i naše ponašanje i iskustvo.

Nova studija Instituta Maxa Plancka otkrila je da su tri različite vrste treninga meditacije povezane s promjenama u odgovarajućim područjima mozga. Rezultati, objavljeni u Science Advances, su od velikog značaja za škole, tvrtke i, naravno, za širu javnost.

Sudionici, koji su bili u dobi od 20 do 55 godina, prošli su tri različite vrste obuke u trajanju od kojih je svaka trajala po tri mjeseca, što je ukupno trajanje od devet mjeseci. 

Prvi trening je nazvan modul 'Prisutnosti', i vrlo je sličan fokusiranoj meditaciji svijesti, drevnoj praksi koja je mnogo proučavana posljednjih godina. U ovoj studiji, sudionici su naučili fokusirati svoju pažnju, vraćati je kada odluta, i paziti na disanje i na svoje unutarnje tjelesne senzacije.

Sedam znakova koji otkrivaju da odgajate malenog genijalca
Sedam  znakova koji otkrivaju da odgajate malenog genijalca

Drugi trening je nazvan 'Utjecaj', koji poboljšava empatiju i suosjećanje prema drugima - sudionici su naučili “meditaciju s ljubavlju” (metta) i radili su s partnerima, pri čemu je cilj bio poboljšati suosjećanje.

Posljednji je modul "Perspektiva", sličan meditaciji otvorenog nadzora. Ovdje je težište bilo na promatranju vlastitih misli bez osuđivanja i poboljšanju razumijevanja tuđih perspektiva.

Istraživači su tvrdili da bi trening u svake od tih metoda mogao dovesti do povećanja volumena u odgovarajućim područjima mozga. I to je uglavnom ono što su otkrili, jer su skenirali mozgove sudionika na kraju svakog modula i međusobno uspoređivali grupe.

Kakav ste tip? Intelektualac, stijena, pozitivac ili empatičan
Kakav ste tip? Intelektualac, stijena, pozitivac ili empatičan

Obuka 'Prisutnosti' bila je povezana s povećanom debljinom u prednjem korteksu (PFC) i prednjem cingularnom korteksu (ACC), za koje se zna da su jako važni za obraćanje pozornosti. Treniranje 'Utjecaja' bilo je povezano s povećanom debljinom u regijama za koje se zna da su uključene u društveno potaknute emocije poput empatije.

'Perspektivna' obuka povezana je s promjenama u područjima koja su uključena u razumijevanje mentalnih stanja drugih, i, zanimljivo, inhibiranje perspektive sebe.

Rezultati su uzbudljivi jer nude još detaljniji uvid u to kako meditacija može promijeniti mozak i u relativno kratkom vremenu. Mnoga su istraživanja pokazala da su iskusni meditatori značajno promijenili strukturu i funkciju mozga, ali sve veći broj studija također je otkrio da relativno kratak trening meditacije u novaka (na primjer, dobro poznati osmotjedni program MBSR) također može poboljšati funkcioniranje mozga, poboljšati dobrobit i smanjiti simptome depresije i tjeskobe.

Koliko ste pametni? Top četiri zagonetke za testiranje mozga
Koliko ste pametni? Top četiri zagonetke za testiranje mozga

Prema autorima, rezultati se mogu primijeniti u brojnim postavkama, za djecu i odrasle. 

- Naši nalazi upućuju na potencijalnu biološku osnovu o tome kako se mogu njegovati različiti aspekti socijalne inteligencije - kažu autori.

Oni dodaju da je ova vrsta osjetljivosti danas posebno važna, jer naša zajednica postaje sve globalnija, a razumijevanje iskustava drugih bitnije.

- Sa sve većom globalizacijom, međusobnom povezanošću i složenošću naših društava, 'meke vještine' postaju sve važnije. Socijalne sposobnosti, kao što su empatija, suosjećanje i shvaćanje perspektive druge osobe, omogućuju bolje razumijevanje tuđih osjećaja i različitih uvjerenja i ključni su za uspješnu suradnju - tvrde autori.

Meditacija, u svojim različitim oblicima, može biti snažan 'alat' da se poboljšaju vrste inteligencije koje su najvažnije, prenosi Forbes.

KĆERKA MILE KITIĆA ZALUDJELA BALKAN: Objavljuje golišave fotografije i živi raskošnim životom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje