Obavijesti

Lifestyle

Komentari 92

Trodnevna dijeta: Last minute rješenje za skidanje par kila

Trodnevna dijeta: Last minute rješenje za skidanje par kila
1

Dijeta uključuje unos velikih količina tune i povrća, a jamči gubitak od četiri do pet kilograma u samo tri dana. Postoji više varijanti prehrane, a ono na što morate paziti je jo-jo efekt

VIDEO

Ako namjeravate ići na trodnevnu dijetu, trebate paziti i na rizike koje nosi ovakva kratkoročna i niskokalorijska dijeta. Trodnevna dijeta nije standardizirana, mnogi autori tvrde da su oni smislili trodnevnu dijetu i da je samo njihova prava.

No radi se o nazivu koji obuhvaća široku paletu prehrambenih režima. Prve varijante trodnevne dijete nastale su krajem osamdesetih, a zvale su se vojnička dijeta, mornarička dijeta, dijeta Clevelandske klinike ili jednostavno - trodnevna dijeta. 

Više varijanti prehrane

Zajedničko im je samo trodnevno trajanje i obećanje gubitka od 4 do 5 ili više kilograma u tri dana. Većina varijanti uključuje konzumaciju velikih količina tune i povrća te sladoled uvečer, uz pijenje barem četiri čaše vode.

Neki autori propisuju obilnije obroke te dopuštaju limun, sol, papar, ocat, biljne začine, sojin umak i kečap. Svi se slažu u jednom, a to je da su zabranjene namirnice koje sadrže masnoće. Također, svi autori upozoravaju da su željeni rezultati mogući samo ako se dijeta provodi točno u skladu s uputama.

Neke varijante trodnevne dijete savjetuju ponavljanje nakon nekoliko dana uobičajene prehrane. Interval između dva režima, prema nekim autorima smije trajati samo dva, a po drugima četiri ili pet dana. 

Dnevni unos kalorija varira

Princip kojim dijeta donosi rezultate temelji se na sniženom unosu kalorija te na ubrzanome metabolizmu koji izgara povećane količine masti. Iako je gubitak više kilograma pri opisanom režimu prehrane vrlo vjerojatan, nijedna varijanta trodnevne dijete nije uravnotežena i sigurna za zdravlje.

Većina varijanti trodnevne dijete propisuje 1000 kalorija, dok ekstremne verzije dopuštaju samo 700 kalorija. Jedan autor savjetuje da se  prvi dan uzima samo voda, drugi dan samo voće i voćni sokovi, a treći dan samo povrće i povrtni sokovi. 

Prednosti

Ako uskoro imate neki važan događaj ili se spremate na more i imate nekoliko kilograma viška, onda je možda trodnevna dijeta pravi izbor za vas. Uz ovu superbrzu niskokaloričnu dijetu ne smijete vježbati jer se temelji na unosu manje od 1200 kalorija. Upravo zato se i ne smije provoditi dulje od tri dana jer tad organizam ovu situaciju prepoznaje kao “kriznu” te usporava metabolizam.

Nakon tri dana potrebno se polako vratiti uobičajenoj prehrani kako se odmah ne bi vratili izgubljeni kilogrami. Ako se protiv suvišnih kilograma namjeravate nastaviti boriti ovom dijetom, možete je ponoviti četiri-pet dana nakon prvog ciklusa. Da bi dijeta uspjela, treba se strogo pridržavati propisanog jelovnika, a osjetite li glad, jedino što je dopušteno je voda.

Nedostatci

Dijeta koja oštro ograničava kalorije i raznovrsnost hrane donosi brojne opasnosti. Organizmu trebaju namirnice koje sadrže sve glavne prehrambene sastojke - masnoće, ugljikohidrate i bjelančevine. Svaka dijeta koja sadrži 800 ili manje kalorija spada u vrlo niskokalorične dijete, koje prijete brojnim neželjenim učincima. Među njima su žučni kamenci, krvožilne smetnje i deficiti vitamina i minerala.

Povrh toga, tako nizak unos kalorija često potiče prejedanje kad prođu tri dana dijete. Iako brz gubitak kilograma može zvučati privlačno, radikalna i brzopotezna dijeta donosi više štete nego koristi. Dnevne potrebe kalorija i hranjivih sastojaka značajno se razlikuju od čovjeka do čovjeka ovisno o dobi, spolu, težini i sl. Planirate li početi ovakvu dijetu, posavjetujte se s liječnikom.

Pijte što više vode, a kava i sok dopušteni su ako nemaju šećera

Thinkstock

Tijekom tri dana preporučuje se povećan unos vode. U jelovnik su uključeni i kava, koju možete zasladiti zaslađivačima, te nezaslađeni sokovi. Budući da je ovaj prehrambeni plan vrlo restriktivan, mogli biste osjećati umor, pa spavajte i odmarajte se što više, a tjelovježbu ograničite na lagane duže šetnje ili kratke  vožnje biciklom te izbjegavajte veće napore. 

Ako pretjerate, pazite na razine vitamina u tijelu

Jedina prednost ovakvog prehrambenog režima je što je kratkotrajan, pa deficiti vitamina i minerala nisu realni, no situacija se mijenja ako se čovjek odluči provesti nekoliko trodnevnih intervala, objasnila je magistra nutricionizma Sandra Krstev Barać, stručna suradnica portala zdravakrava.hr. 

Nakon tri dana čuvajte se jo-jo efekta

Riječ je o kratkoročnom rješenju koje ne mijenja prehrambene navike niti donosi strukturiran program mršavljenja potreban za kvalitetno skidanje kilograma. Sama dijeta je energetski vrlo restriktivna i obećava relativno brz gubitak kilograma u kratkom roku, što nosi rizik od usporavanja metabolizma i posljedično vraćanja kilograma nakon što dijeta završi.

Dijeta preporučuje izbjegavanje masnoća, što nema osnove niti se može preporučiti budući da masnoće imaju brojne važne uloge u organizmu i čine nezamjenjiv dio pravilne prehrane. 

Blagotvorno utječe na ten i čisti tijelo od toksina

Prednosti ove dijete su lakoća, dostupnost namirnica, jednostavnost i kratko vrijeme za pripremu jela. Pozitivno utječe na ten, smanjuje pojavu alergija te čisti organizam od toksina. I, naravno, dovodi do gubitka kilograma.

Tijekom trajanja trodnevne dijete i nakon nje, kad se vratite uobičajenoj prehrani, ako ne želite da vam se kilogrami vrate trebate izbjegavati: konzerviranu hranu, juhe iz vrećice, grickalice, slatkiše, kruh, alkohol i sokove. Svaki dan biste trebali piti najmanje šest čaša vode.

Trodnevna dijeta se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, a svi drugi koji imaju zdravstvenih problema trebaju se konzultirati s liječnikom prije provođenja ove, ali i bilo koje druge dijete, odnosno prehrambenog režima. Budući da se njome unosi tek oko 1000 kalorija dnevno, može doći  do vrtoglavice i gubitka koncentracije.

Ne postoje znanstvena istraživanja koja dokazuju da ova dijeta ubrzava metabolizam i trošenje masti, pročišćava organizam ili smanjuje kolesterol. Također se ne bi smjela često ponavljati te između ponavljanja dijete mora proći najmanje četiri do pet dana. Dijeta je jednolična i siromašna kalorijama, radi čega je se teško pridržavati u više navrata, napominje nutricionistica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'