Lifestyle

Komentari 16

Troje djece je najstresnije, a sve iznad je puno podnošljivije

Troje djece je najstresnije, a sve iznad je puno podnošljivije

Treće dijete znači i brojčanu nadmoćnost djece zbog čega se roditelji najčešće "pogube" dok s četvrtim ili s dvoje djece lakše upravljaju i manje su pod stresom

Logična je pretpostavka da što više djece majka ima, to je ona pod većim stresom, no nova je studija pokazala da su pod najvećim stresom majke s troje djece. Tako se one koje imaju četvero, petero ili pak jedno ili dvoje djece lakše nose s teretom roditeljstva, piše Daily Mail.

Razlog tome je što dolaskom trećeg djeteta roditelji prestaju biti brojčano nadmoćni, pa se i osjećaju bespomoćnije. Kod četvrtog djeteta taj osjećaj već nestaje i prilagođavaju se potrebama i navikama većih obitelji.

U istraživanju na više od 7000 majki web sitea Today.com, one su ocjenjivale razine stresa koji svakodnevno proživljavaju na ljestvici od jedan do deset. Deset je predstavljao velik stres, a jedan potpuno opušteno stanje. Majke su u prosjeku ocijenile stres u svom životu sa 8,5, a kao glavni uzrok stresa navele su financijske brige, preopterećenost kućanskim obaveza i neozbiljno ponašanje supruga. 

Oko 75 posto majki smatra da su pod stresom jer su preopterećene težnjom da budu "savršene majke". Čak šest od deset mama smatra kako je teže odgajati djevojčice nego dječake, a isto toliko njih kaže da je najveći problem majčinstva to što im ono ostavlja vrlo malo vremena za bilo što drugo u životu.

- Prije nego postanu majke, žene svoje slobodno vrijeme uzimaju zdravo za gotovo, no poslije im ono kronično nedostaje - smatra psihijatrica dr. Janet Taylor.

Najčitaniji članci