Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Trovanje hranom nakon gozbe spriječite pravilnim čuvanjem

Čuvanje mesa u hladnjaku na pravoj polici i što kraće držanje u "opasnoj zoni" sprečavaju trovanje hranom. Nakon pripreme hrana može stajati još kraće

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Prije pripremanja purice ili ostale peradi meso treba potpuno odmrznuti, najbolje u hladnjaku, a važno je izbjegavati punjenje noć prije pečenja. Čak i ako se drži u hladnjaku, štetne bakterije ipak se množe. Pripremate li hranu unaprijed, čuvajte je u manjim porcijama u hladnjaku.

 Sirove namirnice, osobito meso, držite na dnu hladnjaka kako sokovi ne bi kapali. Ako se kuha ili peče, meso peradi je gotovo kad pobijeli, a kobasice, hamburgeri i ostale vrste mesa peku se dok im ne počnu izlaziti sokovi. No osobito treba pripaziti da jela od jaja, primjerice francuska salata, budu kuhana jer su najčešći razlog trovanja salmonelom.

Nakon pripreme hrana može stajati još kraće - ostatke nikad ne ostavljajte da stoje dulje od dva sata, nego ih što prije pohranite u hladnjak. Šunku čuvajte u hladnjaku prekrivenu čistom krpom kako se ne bi osušila i što dalje od sirovog mesa. 

Sirova mesa nikad zajedno

Prije pripremanja hrane, osobito mesa, obvezno treba oprati ruke. Daske za rezanje također treba temeljito oprati, a na istu dasku nikad se ne smije staviti više vrsta sirovog mesa zato što to može izazvati trovanje.

Najbolje ispod 5°C i iznad 60° C

Izbjegavajte držati hranu između 5° C i 60° C jer se u toj “opasnoj zoni” najbolje razvijaju bakterije. Toplu hranu čuvajte na više od 60° C, a hladnu na manje od 5° C. Kad podgrijavate hranu, pazite da se sve zagrije, najmanje na 75° C.

Ako pak dođe do trovanja, nekoliko korisnih načina kako ga uspješno liječiti možete pronaći na Zdravakrava.hr.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message