Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Trovanje hranom se podlo može 'skrivati' četiri dana

Trovanje hranom se podlo može 'skrivati' četiri dana
1

Zarazu i trovanje hranom najvažnije je na vrijeme prepoznati pa je Oprahin liječnik dr. Oz sastavio popis simptoma najčešćih komplikacija

VIDEO

- Iznad 30 stupnjeva bakterije se najbrže množe, pa je ljeti nužan oprez - upozorava dr. Mehmet Oz, Oprahin doktor. Trovanje je najvažnije na vrijeme prepoznati pa je Oz sastavio popis alarmatnih simptoma. Prvi znakovi su bolovi i mučnina. Grčevi u trbuhu, proljev i povraćanje koji počinju od sat vremena do četiri dana nakon jedenja pokvarene hrane i traju do četiri dana znak su bakterijskog trovanja. Ako se pojave i glavobolja, vrućica te groznica od 12 do 48 sati nakon trovanja, tada je riječ o virusnoj infekciji (najčešće poslije morske hrane). Iako su trovanja hranom često bezazlena, dehidracija organizma i podivljale bakterije mogu ugroziti život. Simptomi blage dehidracije su žeđ, podočnjaci, suh jezik te ubrzano disanje, a ako se ubrza puls i pojavi vrtoglavica, hitno valja poći liječniku. Kako bi se trovanje spriječilo, osim pranja ruku i površine prije i poslije pripreme hrane, trovanje će pomoći spriječiti i dvije daske - jedna za rezanje sirovih namirnica, a druga za hranu. I kuhinjske krpe su idealan dom mikrobima, pa ih je poslije svake uporabe nužno posušiti na suncu koje će prirodno ubiti bakterije.

Stafilokok: Bakterija koja može dospjeti u hranu i namnožiti se vreba iz sladoleda, kremastih kolača ili jela s majonezom. Bolest se najčešće javlja ljeti, traje od 12 do 24 sata i prolazi sama od sebe. Ne ugrožava život, ali proljev i povraćanje stvaraju neugodu. Najveća opasnost je dehidracija, pa je potrebno piti više vode, čajeva, juhe i glukozne otopine protiv dehidracije koja se može kupiti u ljekarnama. Domaći pripravak koji može pomoći priprema se od žličice soli i četiriju žlica šećera na litru vode. Pijte u malim gutljajima svaka dva sata.

Salmonela: Osim u piletini, salmonela se može “sakriti” u govedini, sirovim ili domaćim jajima te jelima u kojima se koriste poput salatnih preljeva. Salate s majonezom ne smiju dugo stajati vani, a kolače u kojima su kreme izrađene s dodatkom sirovih jaja ljeti je bolje izbjegavati. Kupnja namirnica u trgovinama s lošim hladnjacima nije uputna, a priprema li se hrana kod kuće, preporučuje se termička obrada namirnica na barem 80 stupnjeva. Pojave li se simptomi, nemojte oklijevati pri odlasku liječniku koji će dati antibiotike jer se salmonela izuzetno brzo razmnožava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno