Lifestyle

Komentari 0

Trudnice i majke manje sklone zločinu, a slično je i s očevima

Trudnice i majke manje sklone zločinu, a slično je i s očevima

Maxim Massenkoff i Evan Rose u doktorskom radu na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu tvrde da od trenutka kada postajemo roditelji više poštujemo zakone i ponašamo se 'pravilnije'

Svatko tko je postao roditelj zna da je to trenutak koji mijenja čovjeka iz temelja. Da bi pružili potporu malom, bespomoćnom biću, roditelji moraju izvući sve rezerve velikodušnosti, energije i brige, za koje vjerojatno nisu ni znali da postoje.

Štoviše, Maxim Massenkoff i Evan Rose u doktorskom radu na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu tvrde da od trenutka kada postajemo roditelji postajemo skloniji poštivati zakone. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Koristeći podatke o milijun beba rođenih u državi Washington između 1996.i 2009. godine te o broju zločina na tom području između 1992. i 2015. godine, otkrili su da je među trudnicama manja vjerojatnost da će biti uhićene zbog širokog spektra zločina, od krađe, preko vandalizma i fizičkog napada.

Čim žena zatrudni, stopa vjerojatnosti da će biti uhićena pada za 50 posto i s vremenom se dodatno smanjuje.  Nakon porođaja, ta se stopa stabilizira otprilike na polovici stope rizika koji je postojao prije trudnoće. 

No, posebno iznenađuje da se isti obrazac primjećuje i kod očeva jer su kod muškaraca stope kriminaliteta ipak više nego kod žena. Stopa uhićenja kod budućih očeva nakon što njihova partnerica zatrudni pada za oko 25 posto i ostaje na istoj razini do rođenja djeteta. 

Studija koju je objavio Alexander Tabarrok sa Sveučilišta George Mason, objavljena 2007. godine, sugerira da prijetnja da zarade dodatnih 20 godina zatvora smanjuje udio onih koji su spremni ponoviti kriminal za 17 posto, pa bismo mogli zaključiti da doživljaj očinstva ima još veći učinak.

Na žalost, dvojica mladih ekonomista imaju i neke manje ohrabrujuće zaključke. Među njima je i onaj da stopa rizika da će muškarac biti obiteljski nasilnik raste odmah nakon rođenja djeteta. Stručnjaci vjeruju da je to zato što partneri tek započinju zajednički život, a privikavanje na zajedništvo nosi neke lijepe, ali i teške trenutke, piše The Economist.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci