Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Tu! Tu! Ide Darth Vader, trube električni automobili

Električni auti su tihi pa će trube upozoravati ljude na opasnost futurističkim zvukovima iz Ratova zvijezda ili umirujućim zvukovima iz prirode

web
Foto: web
0 komentara

Naspram običnih, tihi električni auti i hibridi približit će se 40 posto više pješacima prije nego što ih ovi primijete, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Kalifornija. Kako ovi svjesni i savjesni “zeleni” auti ne bi postali tihi ubojice, i izgubili svoj ekološki šarm, Europska unija, Japan i Amerika dozvolit će proizvođačima da ugrade lepezu zvukova; od “brrrm, bruum” pa sve do futurističkih efekata iz Zvjezdanih ratova. No kako se sve ne bi pretvorilo u borbu dobra i zla, zvukovi će pješake na vrijeme upozoravati na opasnost, a da pri tom ne izazivaju nervozu i stres, napominje profesor Jennings sa sveučilišta Warwick. Zvukovi će također otkrivati ako auto usporava ili ubrzava te koje je marke.

Svemirska policija snima prebrzu vožnju
U Velikoj Britaniji upravo je na testiranju novi sustav za provjeru brzine auto i motora na cesti. Na zemlji će u pravilnim razmacima biti postavljene kamere koje će očitavati registarske tablice, a u suradnji sa svemirskom GPS navigacijom službenici će lako dobivati podatke o prebrzoj vožnji zemaljskih jurilica. Sustav će biti u funkciji tijekom dana i noći, a vremenske nepogode neće ga ometati.


I Hrvatska ima svog “električnog konja”

Hrvatska tvrtka Dok-ing proizvela je prvi domaći električni proizvod na četiri kotača, XD. Ovaj simpatičan auto oduševio je dizajnom i performansama na sajmu u Ženevi, no još se ne zna hoće li krenuti u masovnu proizvodnju. Autonomija baterije trebala bi potrajati oko 250 kilometara, a na 100 km XD će trošiti oko sedam kuna električne energije što je manje od cijene litre benzina.

Skupa i moćna el. jurilica
Tesla Roadster za sada je najpoznatija je električna jurilica na svijetu, a do 100 km/h ubrzava za samo 3,7 sek. Maksimalna brzina elektronički je ograničena na 200 km/h, a baterija će potrajati 400 km.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message