Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Tvoj je cilj put do uspjeha, a do njega nas vodi promjena stava

Tvoj je cilj put do uspjeha, a do njega nas vodi promjena stava
1

Nova perspektiva: Ako na posao idete s grčem u želucu, rješenje tijekom krize definitivno nije u traženju novog nego u promjeni trenutačnih stavova i izazova

VIDEO

Idealan posao iz snova ne postoji. Sreća na poslu, baš kao i sreća u privatnom životu, počinje od vas samih, poručuje Sonja Lyubomirsky, profesorica psihologije sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Takav stav u posljednje vrijeme postaje sve važniji jer prema nedavno provedenoj američkoj anketi, zadovoljstvo i sreća na radnome mjestu u posljednje su dvije godine dotakle dno te su na rekordno niskoj razini. Iako se svaki novi posao na početku doima kao izazov, a novi kolege kao idealni suradnici, taj dobar osjećaj ne traje dugo. Oduševljenje novim poslom nestaje već nakon godinu dana rada. Nakon što na radnome mjestu puste korijenje, zaposlenici počinju s traženjem mana. 

Postaju laserski fokusirani na dvije ili tri stvari koje im se ne sviđaju i koje im smetaju zanemarujući pritom devet ili deset dobrih, a možda čak i odličnih strana svog posla. Zbog toga se polako ali sigurno počinje rađati ideja da je jedino rješenje traženje novoga radnog mjesta. Ako početkom svakoga radnog tjedna na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedjeljka, a ponedjeljak tako daleko od petka, očito je da se na svom poslu ne osjećate dobro. No rješenje nije nužno u traženju novog posla nego u tome da pronađete radost u poslu koji imate, a promjenom stava život će se činiti mnogo lakšim.

Brini o sebi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski radnik na poslu tjedno provede oko 40 sati, stoji i podacima njemačkog ureda za statistiku. Budući da dobar dio života provodimo na poslu, važno je da radno okruženje, baš kao i onu u domu, bude ugodno. 

Sreća na poslu ovisi o dobrim međuljudskim odnosima i kvalitetnoj komunikaciji, ali i o dizajnu radnog prostora te strateški raspoređenim stankama nakon kojih ćete biti učinkovitiji i zadovoljniji. Iako možda mislite da ćete, preskočite li ručak, napraviti više posla, upravo je suprotno. U stanci za ručak energijom punite ne samo tijelo nego i um. Ako vam se čini da ste zaglavili na monotonom poslu na kojem nema pravog profesionalnog zamaha, sami si postavite nove profesionalne ciljeve i izazove. 

Upišite se na tečaj kojim ćete usavršiti znanja i vještine. Ako se pojavi problem te zapnete u projektu na kojem radite, ne očajavajte. Privremeno odustajanje nije poraz već samo strategija koja će dati vremena da sagledate problem i pronađete rješenje.

Razgovarajte o dobrim danima i riješit ćete se depresije

Problem: U današnjoj ekonomskoj situaciji zaposleni se teže nego prije pet godina odlučuju dati otkaz na poslu koji ih profesionalno i financijski ne zadovoljava. 

Rješenje: Da biste na poslu bili sretniji, usredotočite se na uspješne dane te na zahvalnost i uvažavanje. To su djelotvorni protuotrovi koji liječe depresiju na poslu, tvrdi Sonja Lyubomirsky, koja istražuje osjećaj sreće. Na kraju tjedna nabrojite barem tri dobre stvari koje su vam se na poslu dogodile i bit ćete motiviraniji.

Novim ciljevima i izazovima razbijte osjećaj monotonije

Problem: Dosadan posao, bez izazova. 

Rješenje: Kad osjetite da vam posao postaje dosadan, postavite si nove ciljeve i nove izazove kojima ćete usavršiti znanja i vještine. Istraživanja su pokazala da takva strategija razbija monotoniju, povećava učinkovitost i zadovoljstvo zaposlenika, tvrdi dr. Heidi Grant Halvorson, autorica knjige “Kako ostvariti svoje ciljeve”. Suočen s novim izazovom, mozak počinje iskorištavati svoje uspavane resurse - pozornost, pamćenje, samokontrolu te snagu volje, a mi se uslijed toga osjećamo angažirano, korisno i zadovoljno.

Na posao ponesite svoju strast i pravu osobnost

Problem: Od posla koji radite plaćate račune, kupujete hranu i odjeću, no on vas ne ispunjava jer sanjarite o umjetničkoj profesiji.

Rješenje: Ne poduzmete li korake, nezadovoljstvo će rasti. Kreativnost i umjetničku crtu pokušajte ugraditi u posao koji radite. Ne potiskujte svoje pravo ja. Na poslu budite ono što jeste te ne ostavljajte najbolji i najkreativniji dio sebe kod kuće, poručuje psiholog David Ballard. Biti profesionalan ne znači isključiti osobnost i biti robot.

Odustanite umjesto da udarate glavom o zid

Problem: Zaglavili ste na projektu te ste zbog toga pod povećanim stresom. 

Rješenje: Ako me neki poslovni zadatak frustrira, obavezno stanem na loptu, ostavim taj posao po strani te se ponovno njime pozabavim nešto kasnije, kaže Susan Wojcicki, potpredsjednica odjela oglašavanja u Google-u. I samo nekoliko sati odmaka od posla otvorit će vam vrata novih perspektiva te će vam privremeno odustajanje uvelike pomoći da riješite problem. 

Organizirajte si radni dan tako da ga najbolje iskoristite

Problem: Imate hrpu posla te u ured morate sat ranije od ostalih.

Rješenje: Iskoristite prednosti jutarnje tišine te sastavite popis obaveza, pregledajte e-mailove i primite se poslova koje je lakše napraviti u miru. Ključ dobrog i uspješnog radnog dana je u tome da pronađete period u kojemu ste najučinkovitiji. Ako ste najsvježiji i najorniji za posao ujutro ne ostavljajte zahtjevne zadatke za popodne. Kreirajte radni dan prema svom unutrašnjem satu.

Biljka ili ribica oživjet će ured

Problem: U sumornom i depresivnom okruženju radnici manje produktivni, upozorava dr. Nancy Kwallek.

Rješenje: Ako vaš sumorni ured ne planiraju uskoro preurediti, sami si za malo novca uljepšajte boravak na poslu. Zelena biljka ili mali akvarij na radnom stolu učinit će čudo. Na zid postavite sliku s idiličnim motivom. Crveni detalji pospješit će učinkovitost u obavljaju poslova koji zahtijevaju koncentraciju i pamćenje.

Ne zaboravite se zabaviti

Problem: Uvjereni ste da radno okruženje nije mjesto za šale i viceve, no istraživači tvrde da je upravo suprotno. 

Rješenje: Rezultati istraživanja Sveučilišta s Floride pokazali su da su zaposlenici koji se na radnom mjestu povremeno i zabave produktivniji, kreativniji te spremniji pomoći kolegama i suradnicima. Male, bezazlene šale čine radnu atmosferu ležernijom, opuštenijom i ugodnijom te zbližavaju radni tim. 

Unatoč tehnologiji, svima treba razgovor uživo

Problem: S kolegama komunicirate samo mailom i telefonom, a takav način rada deprimira i crpi energiju.

Rješenje: Iako moderna tehnologija ima velikih prednosti ona ima za posljedicu otuđenje. Kada god je moguće iskoristite prednosti „žive komunikacije“ koja omogućava bolji protok i razmjenu ideja. Direktan kontakt s kolegama, uz pokoju šalu i vic, u tren će vam oka popraviti raspoloženje.

Barem na minutu prestanite mrziti svoj posao

Problem: Jednostavno ne volite svoj posao

Rješenje: Monoton posao ne možete preobraziti u idealan posao, no možete promijeniti način na koji ga doživljavate, poručuje Srikumar Rao, kreator programa za osobni rast i razvoj.Program je nadahnut drevnom pričom o crkvenom zidaru koji nije govorio „Ja sam zidar“, već je ponavljao „Ja gradim veličanstvenu katedralu!“ Reo savjetuje – ako ne volite svoj posao pokušajte pronaći svoju katedralu. Promjenom perspektive promijenit ćete i osjećaj prema poslu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'