Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

U borbi protiv celulita najbolje je koristiti masaže i češnjak

U borbi protiv celulita najbolje je koristiti masaže i češnjak
4

Protiv toksina i loše cirkulacije koji izazivaju celulit bori se voćem i solju, a osim prerađene hrane, suhomesnatih proizvoda i suhog voća treba se čuvati i uskih hlača

VIDEO

Za život bez celulita trebala bi se izbjegavati sva prerađena hrana te slatka i jako slana hrana jer potiče zadržavanje tvari u organizmu i nakupljanje tekućine. Valja izbjegavati i suho voće te suhomesnate proizvode jer se sporo probavljaju, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. Celulit izgleda puno gore ako je vezivno tkivo slabo, a kako biste ga održali čvrstim, jedite hranu bogatu antioksidansima poput naranči, jagoda, brokule, rajčica i graška jer obiluju vitaminom C, koji je iznimno važan za jačanje kolagena. Za kožu su dobri i bioflavonoidi iz crvenoga grožđa, borovnica, trešanja i kupina jer su bogati antioksidansima koji hrane kožu i održavaju je čvrstom. 

- Jedite što više svježeg voća i povrća, a i unos probiotika također pomaže. Preporučuju se jesti lako probavljive namirnice poput ribe i piletine te niskomasni mliječni proizvodi - savjetuje Sandra Marić Bulat. No u detoksikaciji pomaže i pektin iz jabuka, krušaka, banana, citrusa, mrkve i kupusa. Toksine iz tijela pročišćuju i luk te češnjak. 

- Kavu, alkohol i gazirana pića treba izbjegavati jer potiču stvaranje celulita, a najbolje je piti svježe sokove - preporučuje Sandra Marić Bulat. Nikotin iz cigareta također utječe na pojavu celulita, kao i šećer, koji ometa unos vitamina C u organizam. 

Vruće kupke nisu dobre, ali sol je

Uživate li previše u vrućim kupkama, oštetit ćete kožu te će celulit biti vidljiviji. Zato svedite vruće kupke na minimum, a ako ih se ipak ne možete odreći, barem nadoknadite gubitak elastičnosti nanošenjem krema bogatih vitaminom E. Toksina iz tijela možete se riješiti i isprobavanjem detoksikacijske kupke s morskom soli. Znojenjem ćete izbaciti toksine iz tijela i istodobno opustiti mišiće.

Napravite kupku tako što ćete pomiješati šalicu soli, deset kapi esencijalnog ružmarinova ili čempresova ulja, koje ste prethodno razrijedili u deset mililitara biljnog ulja. 

Klonite se “čudotvornih” preparata

Oslanjate li se u borbi protiv tvrdokornih naslaga na najskuplje losione i kreme, nećete puno postići. Najbolje što možete napraviti je da usvojite zdrav životni stil. No kad to napravite, tek će tada početi djelovati i “čudotvorne” kreme. Umjesto da trošite gomile novca na takve proizvode, možete napraviti prirodni. Pomiješajte dvije žlice bademova ulja sa žlicom zobene kaše. Umasirajte u kožu malim kružnim pokretima kako biste potaknuli cirkulaciju i protok limfe. Zrnata zobena kaša uvelike će pomoći u razbijanju naslaga celulita.

Riječ stručnjaka - kopriva i voda uklanjaju toksine iz organizma 

U borbi protiv celulita potrebno je piti puno vode kako bi se ubrzala izmjena tvari u organizmu. Dobro je piti i biljne čajeve, no ne previše kako tijelo ne bi izgubilo važne minerale. Zeleni čaj i čaj od koprive dobri su za detoksikaciju organizma. (dr. Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionistica)

Tamnijim tenom kratko se prekriva

Celulit se teže vidi, a noge izgledaju bolje ako se pocrni. No koža oštećena suncem brže će starjeti, a oštećeni kolagen i elastinska vlakna pridonijet će stvaranju celulita. 

Bez tableta protiv bolova

Ako je moguće, izbjegavajte lijekove protiv bolova jer samo doprinose gomilanju štetnih toksina u tijelu. No možete uzimati dodatke prehrani u obliku vitamina A, C i E jer sadrže antioksidanse koji se bore protiv štetnih tvari iz hrane i pića.

Uska odjeća izaziva celulit

Ne preporučuje se nošenje uske odjeće jer ograničava cirkulaciju - tako se sprečava protok toksina kroz tijelo i nastaje celulit. 

Zategnuta koža već ovog ljeta

Uz zdravu prehranu, redovito vježbanje najvažnije je u borbi protiv celulita. Njime se sagorijevaju masti i popravlja  tonus mišića, a time se i smanjuje vidljivost celulita. Što u tijelu ima manje masnoća, to će i masne stanice biti manje, a time je i pritisak na vezivno tkivo manji, pa se i celulit manje vidi. Osim toga vježbanjem se poboljšava i cirkulacija, što vezivno tkivo čini elastičnijim i potiče protok limfe. Zbog toga se toksini iz tijela učinkovitije uklanjaju, što također dodatno smanjuje vidljivost celulita. Vježbanje je najbolje početi aerobnim ili kardiovaskularnim vježbama jer potiču sagorijevanje kalorija. Zagrijavanjem i rastezanjem mišića tijelo se priprema za intenzivnije anicelulitne vježbe, a to su vježbe snage kojima se jačaju mišići nogu i stražnjice. Osim vježbanja u teretani jedne od učinkovitijih vježbi su čučnjevi i iskoraci. 

No najboljim u borbi protiv celulita pokazalo se kombiniranje intenzivnijih vježbi s laganijim vježbama, primjerice, naizmjenično džogiranje i hodanje. 

Ne pomažu sve vježbe 

Izvođenje samo aerobnih vježbi ne uklanja celulit, nego uglavnom služe za zagrijavanje tijela.

Anticelulitna masaža u šest koraka (slika 2):

1. Priprema

Nanesite ulje od stopala do koljena kako biste poboljšali protok krvi kroz vene i kapilare. Svaki dio noge pokušajte masirati barem minutu.

2. Masaža štipanjem

Štipajte prstima manja područja, ali i veća poput bokova, bedara i trbuha, kako bi krv došla do površine. Tako ćete ukloniti nakupine toksina.

3. Masiranje šakama

Šakama gnječite nakupine celulita. Jačim stiskanjem razbit ćete masne nakupine, pa će se i metabolizam poslije bolje boriti protiv njih.

4. Masaža “s”

Uhvatite velik dio problematičnog područja u svaku ruku te okrećite tkivo u suprotnim smjerovima kao da oblikujete slovo “s”.

5. Masaža kao cijeđenje

Opustite mišiće. Uhvatite dijelove kože objema rukama kao da cijedite ručnik. Na ovaj način masirajte bedra i problematična područja na bokovima.

6. Završna masaža

Završite masažu snažnim glađenjem od udova prema gore. Tako se potiče konačan protok nakupina prema gore prije izbacivanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps