Marketinški trikovi navode ljude da više jedu, obilnije porcije u restoranu navode na veći obrok kod kuće, a veliki tanjuri varaju apetit
U dvadeset godina, hrana je narasla do petsto posto
Prije dvadesetak godina gotovo je sve (osim frizura) bilo manje: porcije kokica su se još mogle držati u jednoj ruci, kava je bila napitak, a ne obrok s gomilom tučenog vrhnja i čokoladnih mrvica, hamburgeri se nisu radili na toliko katova... Ljudi su bili mršaviji i manje obolijevali od bolesti srca i krvnih žila. U dobrim starim osamdesetima dvije kriške pizze imale su 500 kalorija, a danas se na račun bogatog sloja mesa i sira koji se primamljivo rasteže ta brojka popela na 850 kalorija. Osim toga, jedan od sve popularnijih načina da trgovci privuku vjerne kupce su extra, jumbo i turbo velike dimenzije brze hrane zbog čega je populacija sve deblja.
- Dvije kriške pizze sa 350 dodatnih kalorija godišnje donose kilogram više na vagi, što je za pet godina konfekcijski broj više - upozoravaju američki stručnjaci i kažu: - Očevi i majke nisu imali mnogo izbora, hrana je dolazila u jednoj ili dvije veličine.
>>Nekadašnje pakiranje kokica nosilo je bezazlenih 270 kalorija, a današnjih 630 imaju opake posljedice za liniju, ali i zdravlje srca te krvnih žila, upozoravaju američki stručnjaci
>>Prije dvadeset godina kava s mlijekom i šećerom imala je samo 45 kalorija, no u međuvremenu su se pojavila dvostruko veća pakiranja sa šlagom i drugim dodacima koji donose 330 kalorija, što je ekvivalent sendviču s kriškom sira
>>Budući da su se porcije povećale, teže je razlučiti koja je preporučena veličina serviranja. Krafne i peciva mogu toliko “narasti” da se jedna računa kao tri. Veće porcije u restoranima potiču ljude da više jedu kod kuće - za doručak se, primjerice, potroši 20 posto više pahuljica i 30 posto mlijeka više.
>>Kao i pakiranja kokica, niti veliki tanjuri, žlice i šalice nisu bezopasni; studije pokazuju da djeluju tako da zavaravaju psihu - ljudima se čini kao da jedu manje, a zapravo ispred sebe imaju stotinjak kalorija više no što misle. U devedesetima je veličina tanjura narasla za čak četiri centimetara.
>>Veličine porcija u restoranima brze hrane narasle su od dva do pet puta. 1995. godine u jednom od najpopularnijih lanaca fast fooda hamburger je težio 0,05 kg - a danas ima 0,2 kg, što je povećanje od 500 posto.