Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno 154.186 doza krvi

U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno 154.186 doza krvi
1

Dan dobrovoljnih davatelja obilježava se u znak sjećanja na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji HCK-a, koja je održana davne 1953. godine Sisku

VIDEO

U Hrvatskoj se svake godine 25. listopada obilježava kao Dan dobrovoljnih davatelja krvi, što je prigoda da se uputi zahvala svim građanima koji nesebično daruju krv kako bi pomogli drugima u očuvanju njihova života.

Dan dobrovoljnih davatelja obilježava se u znak sjećanja na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji HCK-a, koja je održana davne 1953. godine Sisku. Dobrovoljno davalaštvo krvi kod nas se temelji na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, a danas HCK okuplja 161.791 aktivnog davatelja.

"HCK ima najbrojniju obitelj davatelja krvi u zemlji, ponosni smo na sve koji svojim nesebičnim djelovanjem spašavaju ljudske živote. U budućnosti moramo više raditi na animaciji žena za darivanje krvi jer trenutno je značajno manji njihov broj (16 posto), nego muškaraca (84 posto)“, kaže izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt. Također ističe kako treba pronaći način za poticanje mladih na darivanje krvi.

U HCK-u su lani prikupili ukupno 154.186 doza krvi, što je za 7771 dozu više od predviđenog plana za 2015. godinu, te 9061 doza više u odnosu na 2014. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, koji se ove godine obilježava pod geslom "Krv nas sve povezuje", 346 darivatelja primit će u petak, 28. listopada, priznanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za stotinu, odnosno 75 davanja krvi. Radi se o 323 muškarca i 23 žene.

Osim HCK-a, u prikupljanju krvi sudjeluje i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu. Njegova ravnateljica Irena Jukić ističe kako se u suradnji s HCK-om godišnje prikupi oko 190.000 doza krvi, od kojih se samo zagrebačkim bolnicama preusmjeri preko 100.000 doza.

"Krv je nezamjenjiv lijek za mnoga bolesna stanja, a jedini izvor toga lijeka je zdrav čovjek, darivatelj krvi. Ne smijemo zaboraviti da svi u jednom trenutku možemo biti potencijalni primatelji krvi", kaže Jukić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru