Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

U Kolumbiji se izrađuju lutke, a Danci u ponoć razbijaju tanjure

Posljednjih deset sekundi do ponoći obično odbrojavamo, a onda, uz vatromet, čestitamo jedni drugima i nazdravljamo. Proslava Nove godine nije ista svagdje u svijetu

People gather to observe fireworks in celebration of the New Year in Karachi
Foto: AKHTAR SOOMRO
1 komentara

Mnogi kažu da je noć sa 31. prosinca na 1. siječnja najluđa noć u godini jer se Nova godina dočekuje uz slavlje i buku. Taj običaj potječe još iz srednjeg vijeka, kad se vjerovalo da se bukom mogu otjerati zli duhovi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Posljednjih deset sekundi do ponoći obično odbrojavamo, a onda, uz vatromet, čestitamo jedni drugima i nazdravljamo. Proslava Nove godine nije ista svagdje u svijetu. Gotovo posvuda se dočekuje na gradskim trgovima, no različiti su običaji koji prate doček. Neki narodi biraju što će jesti, neki što će taj dan nositi, a nekima je bitno tko će ih na Novu godinu posjetiti.

No jedno je svima zajedničko - veselje.

Tradicija

  • Poljubac u ponoć nije samo trenutak euforije, nego i zavjet bliskosti u idućih 12 mjeseci.
  • Pjesma i veselje neizostavan su dio Nove godine. Osim što potiču dobro raspoloženje, nekoć su imali i drugu svrhu - bukom su se tjerali zli duhovi.
  • Neki narodi na Novu godinu vole paradirati. Mimohodi trebaju prizvati sreću.
  • Nova godina idealna je za nove početke pa mnogi donose novogodišnje odluke i rješavaju se loših navika.

Hrvatska - picigin ili kupanje u ledenom moru

Pula: Kupanjem u moru na kupalištu Varseline odvažni Puljani proslavili Novu godinu | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Jedan od zanimljivijih, ali i hrabrijih običaja u Hrvatskoj je novogodišnji picigin. Igraju ga veseli Splićani na plaži Bačvice. Igra se loptom u plićaku, a tradicija ovog ‘zimskog’ picigina dulja je od 60 godina.

Španjolska - grožđe za sreću

La Puerta del Sol trg je u Madridu na kojem se točno u ponoć za sreću jedu bobice grožđa - njih 12, po jednu za svaki mjesec u godini.

Australija - doček na plaži

Kad je Nova godina, Australcima je ljeto. Mnogi turisti u Sidney dolaze vidjeti poznati vatromet.

U ZAGREBU, OGULINU, DUBROVNIKU... Dočekali Novu već u podne: U Fužinama 10.000 posjetitelja!

Danska - razbijeni tanjuri

Danci za Novu razbijaju tanjure! Čuvaju ih cijele godine da bi ih bacili prijatelju pred vrata jer misle da će mu tako donijeti sreću.

Kolumbija - lutka odnosi nevolje

Kolumbijske obitelji izrađuju lutke koja predstavljaju sve loše u prošloj godini, a potom ih spaljuju zajedno s ostalim podsjetnicima na loše trenutke.

20 IDEJA Što obući za doček: Šljokičasto i odvažno, ali umjereno i seksi

Vjerovanja i praznovjerje

Mnogi narodi po zadnjim trenucima stare godine predviđaju kakva će biti nova godina. Nijemci kažu da će onaj tko perući i čisteći dočeka Novu, cijele godine raditi kućanske poslove. Brazilci za sreću na dočeku nose bijelu, a na Haitiju nose novu odjeću. Britanci vole da im na Novu godinu dođe muškarac s poklonima jer vjeruju da on, za razliku od žene, donosi izobilje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message