Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

U kućanstvima živi barem 5 mil. različitih bakterija

Broj bakterija, grinja i stjenica u kućanstvima poprima epidemiološke razmjere, otkrili su nedavno američki i britanski stručnjaci

fotolia
Foto: fotolia
3 komentara

Tepisi su glavni krivci za porast oboljelih od astme u Velikoj Britaniji tijekom proteklih 40 godina. Savršeno su tlo za uzgajanje grinja. A američka su se istraživanja pozabavila kvakama. Rezultati su pokazali kako na 26 posto onih u kućama i stanovima te na radnome mjestu postoje tragovi opasnih bakterija. Dezinfekcija je jedini način za suzbijanje.
S druge strane Atlantika britanski se liječnici bore s epidemijom stjenica. Njihov se broj povećao za tri puta u proteklom desetljeću, podaci su koji dolaze iz Londona i regije Midlands.
Sićušni organizmi u domove ulaze nakon što ih ljudi “pokupe” u autobusima i vlakovima, a stručnjaci se pribojavaju kako su rezultati posljedica lošijega higijenskog standarda. Redovito pranje ruku i temeljito čišćenje mogli bi u kratkom vremenu iskorijeniti epidemiju.

KREVET: Madraci skrivaju na stotine stjenica i desetke tisuća grinja. Hrane se ljudskom krvi i odumrlim stanicama kože tijekom noći. Imate li invaziju ovih uzročnika alergija i astme u sobi, jedino što vam preostaje je zamijeniti madrac. Bacite jastuke (ako su stariji od godine dana) ili ih 24 sata ostaviti u zamrzivaču kako bi grinje i stjenice uginule.

KUHINJA: Najveći problem u kuhinji je unakrsna zaraza. Bakterije sa sirovog mesa često završe na voću ili povrću. Da biste spriječili njihovo širenje, najbolje je rabiti posebne daske za rezanje. Krpe i spužvice za posuđe treba dezinficirati u kipućoj vodi ili oprati u perilici na 60 °C. Ostanu li vlažne, na njihovoj će površini samo rasti broj bakterija.

KUPAONICA: Salmonela može preživjeti i do šest tjedana na keramičkoj površini zahodske školjke. Zato je njezino dezinficiranje i temeljito čišćenje obavezno barem dvaput na tjedan. Ručnici i flanelski ogrtači u kupaonici također mogu biti izvor zaraze. Zbog vlage su plodno tlo za razvoj bakterija, pa ih nikada ne dijelite s ostalim ukućanima.

TIPKOVNICA: Istraživanje časopisa Which? o čistoći tipkovnica pokazalo je da one mogu biti i do pet puta prljavije od zahodske školjke. Nikad ne jedite iznad tipkovnice jer nakupljene mrvice pridonose širenju bakterija.

OPASNO TUŠIRENJE: Svaki treći tuš je utočište za mnogo bakterija koje uzrokuju upalu pluća. Znanstvenici sa sveučilišta u Coloradu otkrili su kako mycobacterium avium stvara sloj na donjoj strani glave tuša, pa puštanjem vode završava na licu i naposlijetku u plućima. Rezultati studije mogli bi objasniti porast oboljelih od upale pluća proteklih godina u SAD-u, tvrde stručnjaci.

BROJ BAKTERIJA U KUĆI:
87.879 U KUHINJSKOM ODVODU
20.769 U SPUŽVICI
2635  KUHINJSKI SUDOPER

18.444 U KADI
930 U SLAVINI U KUPAONICI
4,959.702 BAKTERIJE PO ČETVORNOM CENTIMETRU NALAZI SE NA ZAHODSKOJ ŠKOLJKI

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message