Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

U ljekarni ćete moći zatražiti savjet o prehladi, opeklinama...

Priručnik je alat za sve ljekarnike koje potiče na savjetovanje pacijentima o minornim bolestima, što kao krajnji cilj ima i rasterećenje domaćega zdravstvenog sustava

Foto: Dreamstime
0 komentara

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda predstavila je prvi i sveobuhvatni 'Priručnik za samoliječenje' s ciljem podizanja kvalitete savjeta pacijentima današnjih i budućih ljekarnika.

Priručnik opsegom i kvalitetom sadržaja predstavlja jedinstveno izdanje i izvan granica Hrvatske, a rezultat je suradnje velike skupine ljekarnika s iznimnim iskustvom svakodnevnoga rada s pacijentima, predstavnika farmaceutske industrije, liječnika obiteljske medicine te Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore.

Foto: Promo

Članice Uređivačkog odbora magistre farmacije Martina Bonevski, Katarina Kujundžić, Luce Mandić i Mirna Radošević istaknule su kako promicanjem kvalitetne primjene odgovornoga samoliječenja izravno doprinosimo domaćem javnozdravstvenom sustavu. Pri predstavljanju Priručnika za samoliječenje Mirna Radošević iz Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda istaknula je da priručnik ljekarnike treba jače pozicionirati kao profesionalne savjetnike koji pacijentima pomažu pri tretiranju minornih bolesti. 

Foto: Promo

- Priručnik detaljno opisuje najčešće manje zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnici svakodnevno susreću u radu s pacijentima, s konkretnim savjetima kako mogu pomoći građanima i kvalitetno ih savjetovati. Priručnik je alat za sve ljekarnike koje potiče na savjetovanje pacijentima o minornim bolestima, što kao krajnji cilj ima i rasterećenje domaćega zdravstvenog sustava - objasnila je.

Promocija samoliječenja na znanstveno utemeljen način može značajno utjecati za javnozdravstveni sustav Hrvatske. Prema istraživanju, koje je Udruga provela u suradnji s Centrom za istraživanje tržišta (Gfk), trećina recepata koje liječnici propisuju zapravo se odnosi na minorne bolesti koje je moguće liječiti OTC-om ili bezreceptnim lijekovima i savjetovanjem s ljekarnikom poput prehlade, začepljenja nosa, menstrualnih bolova i sličnih.

Foto: Promo

U sklopu predstavljanja Priručnika za samoliječenje održana je i panel-diskusija Uloga samoliječenja u javnozdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Svoje stavove o samoliječenju iznijeli su tom prigodom Kristijan Jakovina, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda, Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Katarina Fehir Šola, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarne Bjelovar, Ante Mandić, ravnatelj Zdravstvene ustanove Mandis Pharm i Lidija Bach Rojecky, predstojnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta u Zagrebu.

Foto: Promo

Panelisti su govorili o dobrobitima samoliječenja, kako njime unaprijediti i očuvati zdravlje, ulozi ljekarnika pri odgovornom samoliječenju te utjecaju farmaceutske industrije na razvoj odgovornoga samoliječenja. Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo istaknula je tom prigodom i da se država ne koristi dovoljno uslugama ljekarnika u jačanju zdravstvenog sustava. Priručnik za samoliječenje i odgovorno samoliječenje znatno više utječe na domaće zdravstvo i problematiku koja opterećuje javnozdravstveni sustav Republike Hrvatske, zaključili su sudionici panela te se složili kako samoliječenje donosi bolje zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvo i produljenje životnoga vijeka.

Širok spektar tegoba

Ovaj opsežni priručnik, iako je namijenjen prvenstveno ljekarnicima, bit će od velike koristi i laicima koji će u njemu moći pronaći korisne savjete za široki spektar tegoba. Odmah na početku nailazimo na poglavlja koja se bave najčešćim problemima koje muče bilo koga od nas, a to su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, grlobolja i zubobolja.

Objašnjeno je kako da prepoznamo razliku između prehlade i gripe, a priručnik se, između ostalog, bavi i problemima s kožom, dišnim sustavom, mišićno-koštanim i probavnim sustavom. Uz uobičajene zdravstvene tegobe, nekoliko poglavlja bavi se i prekomjernom tjelesnom težinom, ovisnosti o pušenju i sličnim problemima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message