Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U mravinjaku: Mravi grade kupole s odličnom ventilacijom

U mravinjaku: Mravi grade kupole s odličnom ventilacijom
1

Mravi grade posebno konstruirane kupole s jako poroznim zidovima koje omogućuje strujanje zraka i “ventiliraju” gnijezda za optimalni rast, otkriva najnovije istraživanje

VIDEO

Sofisticirane tehnike kojima mravi grade svoje nastambe desetljećima su oduševljavale znanstvenike. Ogromne podzemne kolonije u kojima živi oko sedam milijuna mrava vrste Atta vollenweideriovih insekata imaju svoju ventilaciju, točnije posebno izgrađena okna za protok zraka, pokazalo je najnovije istraživanje. 

Istraživači vjeruju kako taj prirodni klima-uređaj pomaže mravima da prehrane svoje mlade jer pogoduje osjetljivom gljivičnom tlu. Godinama znanstvenici nisu znali točno objasniti kako mravi uspjevaju održati svoja gnijezda na pravoj temperaturi koja omogućava gljivama da rastu. Sada su dokazali kako mravi grade posebno konstruirane kupole koje “ventiliraju” gnijezda za optimalni rast.

Mravi pažljivo stvaraju kupole s jako poroznim zidovima koji omogućavaju zraku strujanje, tvrdi istraživanje objavljeno u Journal of Insect Behaviour.

- Kada su mravi završili kupolu, analizirali smo sastav materijala mikroskopom. Mravi grade nastambu gomilanjem zrnaca pijeska i malih kuglica gline koje oblikuju svojim čeljustima - objasnila je dr. Marcela Cosarinksy iz argentinskog Muzeja za prirodne znanosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pojedu sve ispred sebe

Afrička vrsta Dorylus helvolus tijekom nestašica hrane stupa u kolonama od 50,000,000 mrava koji uništavaju sve pred sobom, katkad čak i ljude. 

Je li to ptica? Ne, mrav je!

Cephalotes živi u visokim krošnjama kišnih šuma. Padnu li na tlo, gube dodir s kolonijom pa su naučili lebdjeti zrakom tako da se mogu vratiti u krošnju. 

Tko radi ima veliku glavu

Kod vrste mrava Solenopsis geminata izgled otkriva društveni položaj. Radnici zaduženi za mljevenje zrna imaju goleme glave koje im to olakšavaju.

Sami šivaju gnijezda

Afrički mrav Oecophylla longinoda poznat je i kao mrav-krojač jer svilom koju stvaraju larve povezuje žive listove stabala da dobije velika gnijezda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru