Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

U pretoplom hladnjaku razmnožavaju se bakterije

Pazite da sirovo meso i riba nikad ne dodiruju drugu hranu. Ne rabite sirovo mljeveno meso koje je u hladnjaku stajalo dulje od dva dana

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Pretopli hladnjaci i hrana kojoj je istekao rok trajanja glavni su krivci za porast oboljelih od listerioze, tvrde britanski znanstvenici. Uzročnik te bolesti je bakterija listerija, koja se može naći u svježemu mesu, mesnim proizvodima, mlijeku, ribi i siru. Najčešći simptomi listerioze su povišena temperatura, proljev i povraćanje, a rijetko je smrtonosna. Listerioza je osobito opasna u trudnoći jer može ozbiljno naštetiti nerođenom djetetu.
Kako biste se zaštitili, treba baciti hranu kojoj je istekao rok trajanja i temperaturu hladnjaka održavati ispod pet stupnjeva jer se tako sprečava razvoj bakterija.
Idealna temperatura zamrzivača je -18 stupnjeva. Ipak, ne pouzdajte se u termostat jer on može biti neispravan te temperaturu hladnjaka provjerite termometrom. Pazite da sirovo meso i riba nikad ne dodiruju drugu hranu. Također, ne rabite sirovo mljeveno meso koje je u hladnjaku stajalo dulje od dva dana ni odreske koji su stajali dulje od četiri dana. Svježa, nekuhana riba može trajati nadulje dan ili dva. Osim bakterija, u hladnjaku se razvijaju i plijesni. Pljesnivu hranu nikad ne treba njušiti jer to može izazvati bolesti dišnih puteva.

>>> Pokvareno mlijeko prepoznaje se po kiselome mirisu ili komadićima koji u njemu plutaju. Bacite ga u smeće jer je mlijeko idealna podloga za rast bakterija. Predugim stanjanjem u hladnjaku mlijeko gubi i hranjive tvari.

>>> Meso odmrzavajte na najdonjoj polici, u zatvorenoj posudi da iz njega ne bi ništa kapalo i zarazilo ostalu hranu. Meso nije dobro odmrzavati izvan hladnjaka jer se bakterije mogu množiti na površini hrane dok je sredina smrznuta.

>>> U dodiru sa zrakom metal iz limenki oksidira i “truje” hranu koja se u njima nalazi. Kako bi se to spriječilo, novije limenke iznutra su presvučene slojem plastike, no svejedno je najbolje hranu iz limenke prebaciti u plastične posude.

>>> Sladoled koji se rastopio nemojte ponovno zaleđivati, nego ga bacite. U otopljenom sladoledu množe se stafilokoki, bakterije koje izazivaju mnoge bolesti, a najčešće trovanje hranom praćeno mučninom i povraćanjem.

>>> Svježa jaja mogu se čuvati u hladnjaku do mjesec dana ako nemaju oštećenu ljusku i ako se širi dio okrene prema gore. Želite li provjeriti jesu li jaja još dobra za jelo, stavite ih u vodu. Svježa jaja tonu, a mućak pliva.

>>> Ostatke kuhane riže nije dobro predugo držati u hladnjaku. Bakterije iz kuhane riže na sobnoj temperaturi stvaraju otrove koje je nemoguće uništiti prokuhavanjem. Rižu možete čuvati najdulje dan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message