Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

'U pronalasku gena koji vode do sklonosti teškom obliku Covida sudjelovala je i naša Lucija'

'U pronalasku gena koji vode do sklonosti teškom obliku Covida sudjelovala je i naša Lucija'

'Ono što nas sve treba posebno veseliti jest da je jedna od zajedničkih prvih autora ovoga rada naša Lucija Klarić, koja je postala vrhunska mlada znanstvenica u svjetskim razmjerima'

VIDEO

Igor Rudan, britansko-hrvatski znanstvenik i liječnik je na svojem Facebook profilu objavio vijest o znanstvenom radu u kojem su pronađeni geni koji dovode do težeg oblika COVID-19. U njegovoj objavi, osim na znanstveni rad, posebni naglasak je stavljen i na mladu znanstvenicu, Luciju Klarić, 'koja je prva autorica u časopisu 'Nature' na ovakvom radu u jeku drugog vala pandemije', prema riječima Rudana.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako se virus širi u trgovinama

Pokretanje videa...

00:57

Osim toga, Lucija je jedina osoba koja se uz Igora Rudana pojavljuje u dokumentarnoj seriji 'Survival: The Story of Global Health', a jedna od više od 50 mladih znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske koji su se tijekom proteklih 20 godina kraće ili dulje vrijeme školovali na Sveučilištu u Edinburghu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

'ZNANSTVENA VIJEST DANA: LUCIJA KLARIĆ I GENI KOJI DOVODE DO SKLONOSTI TEŠKOM OBLIKU COVID-19

Znanstvenici s Centra za globalno zdravlje u Edinburghu, kojeg vodim od 2014. godine, doprinijeli su tijekom ove pandemije svjetskoj znanosti s nekoliko doista međunarodno prepoznatih znanstvenih radova.

Do danas možda najprimjetniji u svjetskim medijima bio je rad Harisha Naira, mojeg nekadašnjeg doktoranda, koji je sa skupinom suradnika iz našeg centra u časopisu "Lancet Infectious Diseases" istražio cijelu svjetsku literaturu o COVID-19 kako bi procijenio koliko se kojim mjerama doista može smanjiti transmisija virusa. Rad je jedan od najčitanijih u svijetu o pandemiji COVID-19 do sada, naslov mu je "The temporal association of introducing and lifting non-pharmaceutical interventions with the time-varying reproduction number (R) of SARS-CoV-2: a modelling study across 131 countries", a može se pronaći na linku:

https://www.thelancet.com/.../PIIS1473-3099(20.../fulltext

Međutim, od jučer imamo još jedno, podjednako važno istraživanje, poteklo iz Edinburgha, a dijelom i s mojeg istraživačkog centra. Pronađeni su geni koji dovode do sklonosti teškom obliku COVID-19. Za to su dijelom zaslužni moji kolege genetičari s Centra za globalno zdravlje Xia Shen, Albert Tenesa i James F. Wilson, kao i Caroline Hayward i Veronique Vitart s kojima surađujem već 20 godina. Naslov rada u časopisu "Nature" je: "Genetic mechanisms of critical illness in Covid-19".

Međutim, ono što nas sve treba posebno veseliti jest da je jedna od zajedničkih prvih autora ovoga rada naša Lucija Klarić, koja je u Edinburgh došla iz istraživačke grupe Gordana Lauca prije nekoliko godina kako bi izradila doktorat, a zatim je ostala u Škotskoj i polako postala vrhunska mlada znanstvenica u svjetskim razmjerima. Ovo joj je ogroman uspjeh - prva autorica u časopisu "Nature" na ovakvom radu u jeku drugog vala pandemije. BRAVO, Lucija! Ovo je link na rad:

https://www.nature.com/articles/s41586-020-03065-y...

S obzirom da već postoje lijekovi koji djeluju na mehanizme u čijoj podlozi su neki od ovih gena, možda ćemo moći istražiti učinke nekoliko već postojećih lijekova na COVID-19, a inače nam oni ne bi pali na pamet da nije ovakvih istraživanja.

Inače, kuriozitet je da je Lucija, zapravo, jedina osoba koja se uz mene pojavljuje u dokumentarnoj seriji "Survival: The Story of Global Health" - evo je na desnoj strani kadra, u njezinom uredu na MRC Human Genetics Unit, na točno devetoj minuti trećeg nastavka ove serije. Lucija je jedna od više od 50 mladih znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske koji su se tijekom proteklih 20 godina kraće ili dulje vrijeme školovali na Sveučilištu u Edinburghu. Nekoliko ih je ovdje izradilo i doktorate, a Lucija se već godinama pokazuje vrijednom svake podrške koju je ovdje dobila. Još jednom, bravo za Luciju!'.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam