Obavijesti

Lifestyle

Komentari 122

U raljama otuđenosti: Druženje štiti zdravlje bolje od lijekova

U raljama otuđenosti: Druženje štiti zdravlje bolje od lijekova
1

Ako vam netko nedostaje - nazovite ga, ako nekog želite vidjeti - pozovite ga jer ni sto prijatelja na Facebooku ne može zamijeniti zagrljaj ili iskreno smijanje

VIDEO

Ako internetska veza nakratko pukne ili se sruši neka od omiljenih aplikacija, nastaje kaos. No okruženi virtualnim svijetom, gotovo i ne primjećujemo da nam je pukla ona mnogo važnija veza - veza s članovima obitelji, prijateljima, kolegama na poslu... 

Sjetite se samo koliko ste puta nazvali službeni broj kako biste dobili informaciju, no umjesto s čovjekom komunicirali ste s automatom koji vas je upućivao da birate 1,2 ili 3 i tako u nedogled. Do živog je sugovornika danas mnogo teže doći. Snimljeni glasovi na automatskim sekretaricama sve više zamjenjuju tajnice, bankomati šalterske službenike, tople čestitke za blagdane rukom pisane baš vama zamijenile su hladne, cirkularne e-mail ili SMS verzije. Okrenite svu tu silnu tehnologiju u svoju korist. 

- Da biste vodili zdrav i povezan život s okolinom, ne morate biti neprestano ljubazni prema svima, imati gomilu prijatelja i biti strašno društveni - kaže dr. Hallowell. Bez panike, jer da biste popravili prekinute veze s okolinom, ne morate lomiti veze s omiljenim čudima tehnike; ne morate se odreći SMS-ova, e-mailova, glasovne pošte ni bilo kojih drugih elektroničkih pogodnosti. Vaš je zadatak da uz te razvijete i “zakržljale” veze unutar obitelji, bolje se povežete s kolegama na poslu te da umjesto usamljen “otok” ponovno postanete društveno biće.

Pojednostavnite i uvijek ćete imati vremena

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pojednostavnite stvari i budite praktični. Ako tijekom ručka niste kod kuće, pobrinite se da za večerom cijela obitelj bude na okupu. S djecom prošećite parkom, otiđite u posjetu baki i djedu, a navečer im naglas čitajte.

Zlatna pravila jamče povratak starih veza 

Ako vam netko nedostaje - nazovite ga, ako nekoga želite vidjeti - pozovite ga, želite li da vas razumiju - objasnite, ako vas nešto zanima - pitajte, nešto vam se sviđa ili ne sviđa - recite, trebate nešto - tražite! Umjesto da razmišljate i razrađujete taktiku - krenite u akciju, nazovite prijatelja, pošaljite mu poruku ili ga iznenadite posjetom. 

Raspored za uživanje i one koji vam znače

Zbog tempa života uživanje u lijepim trenucima se gubi. Da biste to spriječili, svaki mjesec u raspored ubacite ručak s prijateljima, a na primjer, posljednji četvrtak u mjesecu rezervirajte za kupnju s kćeri ili najboljom prijateljicom.

Pretvorite SMS i internet u saveznike

Šira obitelj se na okupu nađe uglavnom još samo za blagdane, no to je stresan period koji nije pogodan za jačanje veza, kaže dr. Halowell. Svakog mjeseca izdvojite nekoliko minuta za razgovor s obitelji koja je raspršena po svijetu. Ako vam je poziv skup, iskoristite internet.

Ozbiljno shvati i susret u dizalu ili autobusu 

I trivijalne kontakte shvatite ozbiljno, kaže dr. Hallowell. Osmjehnite se i susjedima s kojima se niste službeno upoznali te osobama koje prvi put vidite, razmijenite nekoliko riječi s kolegom kraj automata za kavu, zapitajte konobara u kafiću kamo će na odmor...

Povezanost štiti bolje od lijekova 

Čvrste veze s obitelji, prijateljima i kolegama djeluju poput imuniteta koji štiti zdravlje moćnije od snižavanja krvnog tlaka, gubitka suvišnih kilograma, prestanka pušenja i pojasa u automobilu. 

- Medicinska je činjenica da su upravo te veze ključ emocionalnog i fizičkog zdravlja - kaže psihijatar Edward M. Hallowell, autor knjige “Povezivanje: 12 vitalnih veza koje otvaraju vaše srce, produljuju vam život i produbljuju dušu”. Zbog sve slabijih veza rastave brakova postale su rutina, preskakanje s jednog posla na drugi je sport, a u svijetu u kojem nas korporacije iz dana u dan bombardiraju višim cijenama borba za egzistenciju postala je stil života. 

Sve to doprinosi da nekad jake veze u obitelji i institucija slabe i nestaju pa imunitet ljudskog društva opada. Posljedica je epidemija izolacije i otuđenosti, čija cijena može biti veća no što možemo i zamisliti. Istraživanja su pokazala da slabljenje veza u obitelji, na poslu i u zajednici povećava rizik od bolesti, mozak preplavljuje plima kemikalija koje uzrokuju tjeskobu, a sve to kao posljedicu ima skraćenje životnog vijeka i preranu smrt. 

Da biste prekinute veze sa svijetom ponovno uspostavili, morate biti sam svoj majstor. Trud će vam se isplatiti jer oni koji imaju jake društvene veze žive gotovo dvostruko dulje te lakše napreduju, pokazala su istraživanja. 

Sitnice se broje i grade dobar duh 

Ništa ne može tako djelotvorno smanjiti golemu razinu stresa na poslu kao osjećaj kolegijalnosti i dobre vibracije prijateljstva. Smislite kako ćete okupiti suradnike i ojačati poslovni tim. Primjerice, ako pečete kolače, napravite ih više te ih ujutro odnesite na posao i počastite kolege. Svaka, i najmanja, lijepa gesta ojačat će veze unutar tima.

Istraživanjem prošlosti povežite se s obitelji 

Povežite prošlost i sadašnjost svoje obitelji. Otiđite na groblje gdje su pokopani vaši predci. Uz pomoć računala i interneta možete početi istraživati rodoslovlje svoje obitelji. Možda ćete pronaći rođake za koje niste niti znali da postoje te ćete proširiti obiteljski krug.

Iskoristite svaku priliku za druženje 

Piknik nedjeljom popodne, roštiljanje za Praznik rada, kampiranje uz jezero, proslave punoljetnosti, sve su to važne kockice u izgradnji mozaika zdravih obiteljskih veza. Ma koliko zauzeti bili i ma koliko vam raspored bio popunjen, pomjerite i nebo i zemlju kako biste mogli biti na tradicionalnim obiteljskim proslavama.

Prošećite psa ili pogladite mačku 

Uz kućnog ljubimca koji vas vodi u šetnju gotovo je nemoguće biti izoliran od okoline. Ljudi koji imaju kućne ljubimce osjećaju se bolje, sretniji su i zadovoljniji te žive dulje, kaže dr. Hallowell. Kućni ljubimci su posebno ljekoviti za ljude koji rade od kuće te su rjeđe u prilici da se svakodnevno druže.

Zaštiti se od razočaranja - oprosti unaprijed

U svakoj obitelji postoji bar jedan “težak” član. On posuđuje novac i nikad ga ne vraća, služi se varkama, a druge naziva lašcima te nikad nije spreman uskočiti i pomoći. No obitelj ne možemo birati - stoga oprostite i crnoj obiteljskoj ovci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru