Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

'U ranama mi je 90% tijela, ali ja sam optimist, želim živjeti'

OPTIMIZMOM PROTIV BOLESTI Margareta Gašić (38) iz Sesveta svakodnevno pije analgetike kako bi mogla funkcionirati. Zbog proširenja jednjaka bila je na više od 30 operacija

VIDEO

Bulozna epidermoliza teška je genetska kožna bolest. Oboljele još nazivaju djecom leptirima, a Margareta Gašić iz Sesveta hrabro se suprotstavlja svim aspektima te bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

margareta gašić 02:10

- Život nas djece leptira je stalni bol s kojim svakodnevno živimo, pa tako i ja ne znam što je to život bez bolova. Na koži nam se neprestano stvaraju rane, a tu su i dodatne komplikacije, poput tumora i zatajenja bubrega, koje ova bolest nosi sa sobom. Više od 90 posto tijela pokriveno mi je ranama. No ja sam vječiti optimist. Želim živjeti i unatoč muci i bolovima ljudi oko mene to prepoznaju – počinje svoju priču Margareta Gašić (38) iz Sesveta. Svakodnevno pije analgetike kako bi mogla funkcionirati, a u životu je imala više od 40 operacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zbog bolesti se sužava jednjak, pa sam tako samo zbog proširenja jednjaka bila na više od 30 operacija. Bilo je još desetak operacija kože, rekonstrukcija prstiju i šake te liječenja kožnih tumora. Zbog tumora lijeve potkoljenice amputirali su mi lijevu nogu, a zbog čestih infekcija rana otkazali su mi bubrezi, pa sam od 2010. godine na dijalizi - nabraja ona stravične posljedice bolesti.

Otkazali bubrezi

Upravo joj je dijaliza najveći problem jer, kako bi lakše podnosila probleme s kožom, trebala bi se zdravo hraniti. Međutim, u organizmu joj se nakuplja kalij, koji stvara dodatne bolove, a voće i povrće bogati su tim mineralom.

- Zato jedem samo ugljikohidrate. Kako bih si dodatno olakšala bol, došla sam do ulja kanabisa, koje redovito koristim, i moram reći da, zahvaljujući njemu, sve lakše podnosim. Bolovi su blaži, konačno se mogu naspavati, a i sretna sam što već godinu dana nisam imala nikakvih infekcija – kazala je Margareta.

Njen životni put, uz sve zastrašujuće zdravstvene tegobe s kojima se nosi, nije bio lagan.

- Rodila sam se s tom bolešću i odmah sam nakon rođenja bila u bolnici u Zagrebu šest mjeseci, a zatim su me prebacili u bolnicu u Gornjoj Bistri. Ondje sam živjela do 18. godine. U međuvremenu sam se školovala, a od 2005. živim samostalno.

Od 20. godine Margareta u kolicima: Nema predaje, život je uvijek lijep

U kolicima sam od 20. godine, no hodanje mi ne nedostaje. Jedino čega se sjećam iz tog razdoblja je strašna razdiruća bol. A i moj odlazak u kolica išao je postupno. Hodaš, pojavi se rana, sjedneš u kolica dok ne zacijeli, a zatim su se razdoblja bez rana sve više skraćivala i tu sam gdje jesam. Ali nema predaje, život je uvijek lijep, kaže Margareta.

Vukovarski branitelj

Tata mi je bio vukovarski branitelj i poginuo je braneći grad.  Imala sam mamu i starijeg brata, koje sam do danas vidjela dvaput u životu. Nisu me posjećivali, nisu se raspitivali za mene. Mama je nedavno umrla. No sve to uspjela sam nadoknaditi mnogim prijateljstvima i iskrenim dobrotvorima koji me okružuju - objašnjava ona.

Tijekom boravka u Bistri upoznala je mnoge talijaske volontere, s kojima je ostala u redovitom kontaktu i posjećuju se. Upravo ovih dana planira put u Italiju. Dodatno, kaže ona, snagu pronalazi u vjeri, pa redovito putuje na hodočašća i zato se nikad ne osjeća usamljeno.     

Bez moje ptice Njofrice život bi mi bio daleko teži

Mogu živjeti sama jer imam redovitu pomoć. Gospođa koja se brine o kućanstvu dolazi mi triput na tjedan, a isto toliko i patronažna sestra za njegu rana. Imam papigu Njofricu, s kojom razgovaram i smijem se svakodnevno i bez koje bi mi život bio daleko teži, govori Margareta šaljući poljupce ptici koja svojim pogledom kao da štiti svoju vlasnicu. 

Godinama se pripremala za samostalan život

U bolnici u Gornjoj Bistri Margareta je završila četiri razreda osnovne škole. S punoljetnošću je izašla iz bolnice, a skrb o njoj preuzeli su u zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Ondje je završila osnovnu školu te srednju grafičku školu.

U tom se periodu, kazala je, pripremala za samostalan život. Danas je Facebook Margareti prozor u svijet. Ondje su joj svi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva pa su u stalnom kontaktu. S njima često planira putovanja i hodočašća u svetišta, no zbog dijalize nema toliko slobode kao prije, što joj teško pada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'