Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U sklopu akcije 'Djeluj sada!' i ove godine će građani moći besplatno pregledati madeže

U sklopu akcije 'Djeluj sada!' i ove godine će građani moći besplatno pregledati madeže

S obzirom da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na odgodu preventivnih pregleda, stručnjaci ističu da je važnije nego ikada kontrolirati madeže kako bi se bolesti otkrile u ranoj fazi

VIDEO

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena. Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, uslijed konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, 2007. godine pokrenuo je javnozdravstveni projekt 'Djeluj sada!', s ciljem sustavne edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu i prevencije zloćudnih tumora kože, kažu u Gradskom uredu za zdravstvo Grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO o zloćudnim bolestima kože:

Pokretanje videa...

Briga o koži 01:17

- S obzirom da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije nego ikad je utjecati na svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi - dodali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma - upozoravaju.

Kažu kako se projekt 'Djeluj sada' ove godine provodi u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra 'Sestre milosrdnice'; Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb; udrugom 'Zdravi pod suncem', Udrugom studenata medicine CroMSIC i partnerima.

Alarmantno! Curice u Hrvatskoj sve deblje, djeca ne doručkuju dovoljno: 'Ovo treba zaustaviti'
Alarmantno! Curice u Hrvatskoj sve deblje, djeca  ne doručkuju dovoljno: 'Ovo treba zaustaviti'

- Javnozdravstvena akcija 'Djeluj sada' proširit će svoje aktivnosti u sklopu 39. izdanja, jednog od najdugovječnijih i najomiljenijih sportskih događanja, Večernjakove biciklijade, koja se održava 12. lipnja, na jezeru Bundek. Za sve zainteresirane sudionike biciklijade provodit će se edukacija o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu - najavili su i spomenuli dosadašnje rezultate projekta.

  • U periodu od 2007. godine do danas, u sklopu jedne od najvećih javnozdravstvenih akcija u Republici Hrvatskoj, izravno se obuhvatilo preko 70.000 korisnika. 'Djeluj sada!' prepoznat je kao primjer dobre prakse te se akcija po Zagrebačkom modelu implementirala i na području grada Splita.
  • 2013. Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata dodijelilo Godišnju nagradu Gradu Zagrebu za najbolji projekt iz područja sigurnosti za pacijenta.
  • Grad Zagreb, kao predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma prvi je u Europi uveo i mjerač UV indeksa. Projekt je realiziran u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem', a postavljeno je ukupno 11 uređaja za mjerenje UV indeksa.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje