Lifestyle

Komentari 0

U sklopu akcije 'Djeluj sada!' i ove godine će građani moći besplatno pregledati madeže

U sklopu akcije 'Djeluj sada!' i ove godine će građani moći besplatno pregledati madeže

S obzirom da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na odgodu preventivnih pregleda, stručnjaci ističu da je važnije nego ikada kontrolirati madeže kako bi se bolesti otkrile u ranoj fazi

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena. Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, uslijed konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, 2007. godine pokrenuo je javnozdravstveni projekt 'Djeluj sada!', s ciljem sustavne edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu i prevencije zloćudnih tumora kože, kažu u Gradskom uredu za zdravstvo Grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO o zloćudnim bolestima kože:

- S obzirom da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije nego ikad je utjecati na svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi - dodali su.

- Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma - upozoravaju.

Kažu kako se projekt 'Djeluj sada' ove godine provodi u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra 'Sestre milosrdnice'; Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb; udrugom 'Zdravi pod suncem', Udrugom studenata medicine CroMSIC i partnerima.

- Javnozdravstvena akcija 'Djeluj sada' proširit će svoje aktivnosti u sklopu 39. izdanja, jednog od najdugovječnijih i najomiljenijih sportskih događanja, Večernjakove biciklijade, koja se održava 12. lipnja, na jezeru Bundek. Za sve zainteresirane sudionike biciklijade provodit će se edukacija o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu - najavili su i spomenuli dosadašnje rezultate projekta.

Najčitaniji članci