Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

U svojoj torbi nikako ne nosite šifre, laptop, kišobran, račune...

U svojoj torbi nikako ne nosite šifre, laptop, kišobran, račune...
1

Ako navedene predmete povlačite po torbi već neko vrijeme, možda je vrijeme da očistite torbu. Naime, oni vam mogu bespotrebno zauzimati prostor, a riskirate i gubitak važnih dokumenata

VIDEO

1. Lozinke

Ako imate poteškoće s pamćenjem lozinki, onda možete biti i u iskušenju da ih ponesete sa sobom u torbi.

- Neki misle da su lozinke sigurnije u torbi nego kod kuće, jer su uvijek s njima, ali to je daleko od istine - tvrdi Eva Velasquez, izvršna direktorica i predsjednica Resursnog centra za krađu identiteta. Vjerojatnije je da ćete izgubiti torbicu ili novčanik nego da će vam netko otkriti lozinku. Pamćenje svih podataka za prijavu je najsigurnije, ali ako vam to nije praktično, preporučuje se da pohranite svoje lozinke u aplikaciju koja je također zaštićena lozinkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Debitna kartica

Bez iste zaštite kao što imaju kreditne kartice, one debitne predstavljaju veći rizik prilikom kupovine.

- Nisam veliki obožavatelj toga da uvijek sa sobom imam debitnu karticu, jer novac lako nestaje s vašeg računa, za razliku od kreditne kartice, gdje možete zaustaviti troškove i novac nikada ne odlazi s vašeg računa - kaže John Sileo, predsjednik Uprave za kibernetičku sigurnost Sileo Group. Za većinu kupovina koristite kreditnu karticu ili onu s PIN-om.

3. Laptop

- Računalo je vjerojatno najteža stvar u vašoj torbi. Težina prijenosnog računala može napregnuti vaše rame, uzrokujući neuravnoteženo držanje ili čak povrede vrata, kralježnice i ramena - upozorava liječnik Steven Shoshany. Ako vam treba laptop treba biti pri ruci, koristite torbu namijenjenu za laptop ili ruksak koji će težinu ravnomjernije rasporediti.

Učiteljica otkrila kako natjerati djecu da si redovito peru ruke
Učiteljica otkrila kako natjerati djecu da si redovito peru ruke

4. Računi

Supermarket. paper check receipt bill in hand.

Lopov neće moći ukrasti vaš identitet pomoću računa, ali njihovim uparivanjem s drugim dokumentima si može olakšati pretvaranje da ste vi.

- Računi lopovu daju izvrsnu sliku o tome tko ste i gdje kupujete - kaže Velasquez i savjetuje da ih uklonite iz torbe kad dođete kući.

5. Nezaštićen telefon

Brexit

- Mnogi Amerikanci razmišljaju o svom pametnom telefonu kao mobitelu umjesto kao mobilnom računalu na kojem se obavljaju pozivi - kaže Sileo.

Ako svoj telefon ostavite bez zaštite, to strancima olakšava pristup bilo kakvim informacijama koje ste pohranili u svojim aplikacijama. Čak i četveroznamenkasta zaporka može biti laka za hakiranje, pa radije koristite duži PIN ili se prijavite pomoću prepoznavanja otiska prsta, lica ili glasa.

6. Kišobran

Tomislav Miletić/Pixsell

Možda ćete biti spremni na 30 posto šanse za kišu, ali glomazni kišobran u torbi dodaje nepotrebnu težinu. Jedan kišobran držite u automobilu ili na poslu, a jedan kod kuće.

7. Knjižica za čekove

Ovisno o banci, povratak novca od prijevara s čekovima može trajati od nekoliko dana do četiri mjeseca. Ipak, preporučuje se pronalazak alternativnog načina plaćanja jer se čekovi lako kradu. Ako se ne možete odreći pisanja čekova, držite u torbi samo nekoliko čekova, a ne cijelu knjižicu.

8. Kozmetički proizvodi u punoj veličini

Ne opterećujte leđa noseći kozmetiku u velikoj ambalaži. S vremenom bi se taj ponavljani napor od dodane težine mogao početi reflektirati na rame. Smanjite veličinu pakiranja proizvoda kako biste olakšali opterećenje.

Izgrebana kuhinjska daska će izgledati kao nova uz ovaj trik
Izgrebana kuhinjska daska će izgledati kao nova uz ovaj trik

9. Kartice za posao

Thinkstock

Omogućivanje strancu pristup svom radnom mjestu moglo bi uzrokovati velike probleme u vašem poslu. Zato kartice za ulazak na posao nosite samo na posao, a inače ih ostavite kod kuće.

10. Poklon kartice

Kao što je to slučaj i kod gotovine, ako vam ukradu ili izgubite poklon bon ne možete dobiti novac nazad, pa ih držite kod sebe u torbi samo ako ih planirate odmah iskoristiti u trgovini. Ako se bojite da ćete zaboraviti poklon bon kad odete u kupovinu, ostavite poklon kartice skrivene u svom automobilu.

11. Broj socijalnog osiguranja

- Vaš broj socijalnog osiguranja ključan je podatak koji lopov treba da izvrši krađu identiteta - kaže Velasquez. Ako vam nije potrebna kopija za novog poslodavca, radije ostavite svoju iskaznicu socijalnog osiguranja kod kuće na sigurnom mjestu.

12. Putovnica

Putovnica

Budući da je putovnice teško krivotvoriti, ona prava će biti lakše prihvaćena nego neki drugi ukradeni dokumenti. Nosite ju samo ako je to vaš primarni identifikator, iako Velasquez preporučuje da umjesto nje koristite osobnu iskaznicu, piše Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru