Obavijesti

Lifestyle

U urbanim vrtovima diljem Hrvatske traži se gredica više

U urbanim vrtovima diljem Hrvatske traži se gredica više
6

Mnogi gradovi prepoznali su važnost urbanog vrtlarenja za dobrosusjedske odnose, povećanje bioraznolikosti u gradskim središtima i rješavanje svakodnevnog stresa građana

Dani kada se u gradovima uzgajalo samo cvijeće i ukrasno bilje postali su prošlost. U urbanim vrtovima diljem Hrvatske danas se ponosno ističu rajčice, paprike i raznovrsne salate. Dio je to društveno korisnog projekta koji je pokrenut  2013. u organizaciji Grada Zagreba, 24sata i Radija Kaj, uz potporu Peveca i Zagrebačke pivovare koji su prepoznali važnost nastanka i razvoja društvenih vrtova u Hrvatskoj.  Grad Zagreb je od proljeća 2013. do konca 2014. formirao i uredio čak deset Gradskih vrtova Zagreb u kojima vrtne gredice koristi dvije tisuće Zagrepčana

Mnogi drugi gradovi prepoznali su važnost urbanog vrtlarenja za dobrosusjedske odnose i povećanje bioraznolikosti u gradskim središtima – prosječni urbani vrt, naime, nije samo zelena površina nego i mjesto gdje se ponovno uspostavlja prirodna ravnoteža,  a građani imaju priliku vrtlarenjem poboljšati kućni budžet i opustiti se nakon svakodnevnog stresa. 

Varaždinski vrt prvi je hrvatski društveni vrt o kojem od 2012. godine brine udruga Gredica, a Osijek je 2014. osnovao svoje "Osječke urbane vrtove" u kojima surađuje s permakulturnom Udrugom Ospera.

Tijekom ove i protekle godine urbane vrtove otvorili su i Velika Gorica, Rijeka, Sisak, Karlovac i Čakovec

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutno se Hrvatska može pohvaliti s dvadesetak gradskih vrtova u kojima više od 3000 obitelji besplatno koristi zemljište. U većini ovih gradova traži se "gredica više" pa većina gradova koji su otvorili prve vrtove sada planira i naredne lokacije. Partnerima projekta u međuvremenu su se pridružili Privredna banka Zagreb,  Mesna industrija Ravlić, Samoborka i Eko taxi uz čiju potporu organiziramo edukativne radionice, donacije i vrtne zabave.

Za edukativne radionice zaduženi su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su tijekom proteklih godina mnoge korisnike vrtnih parcela i sve zainteresirane posjetitelje, poučili kako kompostirati te zaštititi povrće od bolesti i štetnika te kako pravilno koristiti organska gnojiva jer štetnim kemikalijama u urbane je vrtove pristup zabranjen. Korisnici također dobivaju i besplatne sadnice, dar tvrtke Ecoimpuls.

Znamo da nema ukusnijeg obroka od onog pripremljenog s povrćem koje je nekoliko trenutaka ranije ubrano iz vlastitog vrta. Povrće tako zadržava sve vitamine i minerale te se štedi energija potrebna za čuvanje u hladnjaku. A ako se uzgaja ekološki, možete biti sigurni u njegovu kvalitetu, a da pritom ne platite paprenu cijenu. Također, dostupni su vam i sastojci koje je katkad teško pronaći u trgovinama, primjerice majčina dušica s aromom limuna i drugi "egzotični" začini" . Na svakoj akciji u Gradskim vrtovima održavamo i radionice "Iz vrta na stol" s poznatim kuharima - edukacije i degustacije. U tome nam pomaže humanitarna udruga Renato-kuhari bez granica čiji se osnivač Branko Ognjenović osobito posvetio posebnim prehrambenim potrebama djece s različitim oboljenjima, a sav prihod odlazi u humanitarne svrhe, za rano otkrivanje srčanih bolesti. 

Uz World Masterchef-a Branka Ognjenovića, gastro radionicama često se pridružuje i vrhunski kuhar Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, ali i mnoge poznate osobe koje podržavaju ovu hvalevrijednu inicijativu. 

Tako su na nedavnoj akciji uređenja Gradskog vrta Savica sudjelovale glumica Marija Borić i glazbenica Ivana Kindl koje su i same marljive vrtlarice te grupa Detour čiji članovi ozbiljno razmišljaju o prelasku na vegansku prehranu. Građani su mogli uživati u specijalitetima od ekološki uzgojenih tikvica, koje su dar imanja Eko-Sever, te jelima pripremljenim od povrća ubranog na licu mjesta. Na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, višak tikvica koje su bogato rodile u Edukativnoj zoni Gradskog vrta Savica mogle su pobrati obitelji s najviše djece. 

Aktivnosti projekta Urbani vrtovi nastavljaju se već u rujnu u Zagrebu i Varaždinu, a sljedeće proljeće očekuje se otvorenje Gradskog vrta Split.

Najnovije informacije o projektu potražite u specijalu Urbani vrtovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak