Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Učite djecu da daruju i doniraju, bit će uspješnija u životu

Učite djecu da daruju i doniraju, bit će uspješnija kasnije u životu

Mnogi roditelji djecu uči odgovornosti u upravljanju novcem, te tome da trebaju davati drugima. To je dobro, jer pozitivno utječe na raspoloženje i samopoštovanje, ističu stručnjaci

VIDEO

Škole djecu moraju podučavati čitanje i pisanje, matematiku i društvene predmete, dok je poučavanje financijske pismenosti, unatoč nekim pokušajima u zadnje vrijeme, još uvijek gotovo u potpunosti prepušteno roditeljima, a jedna je od stvari koje će ih pratiti kroz cijeli život.  Nešto od toga djeca će usvojiti prateći vas, ili ćete im usput govoriti o tome zašto štedite, zašto se ne želite zaduživati i slično, no premalo se govori i uči o nečemu što je vrlo važno - davanju. 

POGLEDAJTE VIDEO: Diljem Hrvatske skupljaju se donacije za Petrinju i Glinu

Pokretanje videa...

Donacije 01:46

Studije povezane s davanjem (donacija, darova, odnosno općenito dijeljenjem onoga što imamo s drugima), pokazuju da darivanje može povećati raspoloženje i samopoštovanje, više nego da istu količinu novca potrošimo na sebe. Prema tim istraživanjima davanje zapravo može smanjiti stope smrtnosti, tako što ćemo doživjeti neke pozitivne stvari koje proizlaze iz davanja, koje mogu pozitivno doprinijeti tome da ostanemo zdraviji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na primjer, jedno je istraživanje pokazalo da velikodušni ljudi često zarađuju više novca od svojih sebičnih vršnjaka.

Ashley LeBaron, istraživačica sa Sveučilišta u Arizoni, provela je intervjue kako bi saznala više o temi financijskog davanja, koja se zapravo relativno rijetko proučava. 

Svih 115 sudionika odgovarali su na pitanje 'što su vas roditelji naučili o novcu' te 'kako su vas učili o tome'. Isto pitanje - što ste učili djecu o novcu i kako - postavljeno je i djedovima i bakama. Pitanja nisu sadržavala posebne upite o darivanju, no čak 95 od 115 ispitanika spomenulo je davanje upravo kao dio financijskog obrazovanja koje su stekli. 

LeBaronova studija otišla je i malo dalje, konkretno pitajući kakva je vrsta davanja bila dio njihovog financijskog obrazovanja. Odgovore je podijelila u tri kategorije: dobrotvorne donacije, dobročinstva (poput darivanja beskućnika) i ulaganja u obitelj (poput roditelja koji se žrtvuje da bi platio djetetu da se pridruži nogometnom timu ili pohađa satove klavira). 

- Nisam očekivala da će se darivanje pojaviti kao jedan od glavnih aspekata financijske socijalizacije - piše LeBaron.

- Kad većina nas razmišlja o osnovnim načelima financija, razmišljamo o stvarima poput proračuna, štednji, zaduživanju i slično, ne i o davanju. Ali, postoje važni razlozi podučavati darivanje kao vitalni dio financijskog života. Uz to što svi mislimo da je to moralno,  ovo je i objektivno dobra stvar, jer istraživanje je pokazalo da darivanje može biti korisno i fizički i psihološki. Zato naučite svoju djecu da darivaju  - ističe Ashley Le Baron. Nitko drugi ih to neće naučiti, a time od njih činite kvalitetne ljude, ističe istraživačica, a prenosi portal Better Homes&Gardens. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara