Medenjaci ne trebaju nužno biti samo okrugli, možete napraviti borove, srca i zvjezdice, a uz malo mašte pretvorit ćete ih u originalan desert i ukusan poklon
Ukrasite tradicionalne božićne medenjake bijelim pahuljama
Medenjaci su sastavni dio božićnog stola, a prednost tradicionalnih hrvatskih kolačića jest ta što ih možete napraviti i nekoliko dana prije blagdana. To će vam sačuvati vrijeme, ali i živce.
Ukusni božićni medenjaci
Sastojci: 350 grama brašna, 2 jaja, 200 grama šećera, 150 grama maslaca ili margarina, 2-3 žlice meda, žličica cimeta, prašak za pecivo, limunova korica, 2 žlice ruma i prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema: U posudu stavite med i šećer te ih lagano zagrijte. Nakon što ste posudu maknuli sa štednjaka, dodajte jaja i rum. Pjenasto umutite sve sastojke i dodajte mješavinu brašna, praška za pecivo i limunove korice. Tijesto dobro zamijesite rukama i ostavite da se hladi barem sat vremena.
Nakon toga ga razvaljajte na debljinu od jednog centimetra i izrezujte željene oblike. Ako nemate kalupe na kartone nacrtajte srca, zvjezdice i borove i izrežite ih. Dobivene oblike možete staviti na tijesto i izrezati. Po želji možete izrezati rupice na vrhovima kroj koje možete provući ukrasnu vrpcu i kasnije ih iskoristiti kao božićne ukrase ili jedinstvene poklone.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje i složite kolačiće. Pecite medenjake od 20 do 25 minuta.
Royal icing ili kraljevska glazura
Sastojci: 150 grama šećera u prahu, 2 bjelanjak, malo limunovog soka
Priprema: Izmiješajte mikserom dok smjesa ne postane čvrsta, a nakon toga dodajte limunov sok i lagano promiješajte.
Trikovi za ukrašavanje
Uz pomoć glazure možete kolačiće učiniti originalnim desertom, a koliko će jedinstveni biti ovisi o vašoj mašti. Tako na zvjezdicama možete ocrtati rubove, a unutra njih nacrtati pahuljice. Od njih možete napraviti i pravi bor tako da ih poslažete jedne na druge i prekrijete bijelom glazurom.
Borove ukrasite valovitim vodoravnim linijama koje simboliziraju snijeg ili ga ukrasite isprekidanim linijama i dodajte jestive ukrasne kuglice umjesto božićnih kuglica.
Na srcima iscrtajte cvijet i unutar njega staviti točkice koje asociraju na pahulje snijega, a možete ih dodatno ukrasiti ukrasnim vrpcama ili listovima božikovine. Kao odlična ideja može vam poslužiti i ostatak tijesta na kojem se vide različiti izrezani oblici. Njega možete ukomponirati u aranžman za središte stola tako da ga stavite na podlogu u boji i dodate sušeno voće, bademe i štapiće cimeta.