Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ukusni pupoljci svibanjski na sve načine - slasne artičoke

Ukusni pupoljci svibanjski na sve načine - slasne artičoke
4

Punjene, kuhane, pirjane, u rižotu, juhi ili brodetu, sve su to načini na koje možete uživati u artičokama. Ako niste vični pripremi, tu su staklenke ukiseljenih artičoka

VIDEO

Jedna od najstarijih namirnica u našoj prehrani upravo su proljetni pupoljci artičoka. Uživali su u njima mnogi stari narodi koji su je osim kao hranu koristili i kao lijek. Oni koji često uživaju u tim pupoljcima znaju da je za artičoku najvažnije da je mlada i svježa. Da biste dobili namirnicu “u naponu” vitalnosti u kojoj ćete uživati, birajte svježe i čvrste primjerke te ih pripremite odmah ili unutar dan-dva od kupnje. Dobro ih operite, odrežite im stabljike te žilave i šiljate vrhove, strgnite donje listove i možete početi s pripremanjem. Ako ćete ih smrzavati, samo ih prokuhajte u vrućoj vodi nekoliko minuta, manje dvije, tri, a veće glavice desetak. 

Kad pripremate svježe, kuhajte artičoke u vodi kojoj ste dodali limunov sok četrdesetak minuta. 

Kuhane su kad im se listovi počnu lagano odvajati. Tada ih izvadite i pustite da se ocijede tako što ćete ih okrenuti naopako. Tako pretpripremljene sada mogu postati sastojkom juha, toplih predjela, salata, glavnih jela, priloga te povrtnih preljeva. 

Mogu biti sastavnim dijelom mnogih omiljenih jela mediteranskog gastro kruga. 

Dodaju se pizzama, paelli, rižotima, lasagnama s gljivama i povrćem te ih možete poslagati na slane pite. Posebno su ukusne u proljetnoj fritaji ili kao pire kojim ćete, uz dodatak maslinova ulja i maslina ili kapara, napraviti poseban preljev za kuhano povrće ili carpaccio. Kao samostalno se jelo najčešće poslužuju u mediteranskim receptima poput brodeta, u kojem su one osnovni sastojak, a ne okusna pratnja drugim namirnicama, ili punjene različitim nadjevima. 

Posebno su ukusne u kombinaciji s drugim namirnicama u namazima, na primjer, s konzerviranom tunom, crnim maslinama i kaparama uz dodatak majoneze ili s maslinama, popečenim orasima, limunovim sokom i maslinovim uljem. Nezaboravne su salate s artičokama  u kombinaciji s narančama ili kuhanim jajima te s maslinama i svježim začinskim biljem, koje mogu biti i samostalan obrok ili lagani uvod u veći gastro užitak. Ali ako niste sigurni kao ih pripremiti, uzmite staklenku konzerviranih i dodajte ih sendvičima, pizzama ili nekom drugom omiljenom jelu koje će tako dobiti novu dimenziju i dašak Mediterana. 

Punjene artičoke

Sastojci: 6 većih artičoka, 1 limun, 2 kriške kruha, 3 inćuna, 2 češnja češnjaka, 1 žlica kapara, vezica peršina, 60 ml maslinova ulja, krušne mrvice, sol, papar, parmezan   

Priprema: 

1. Artičoke operite, odrežite im vrhove i donje listove. Stavite ih kuhati u vodu kojoj ste dodali limunov sok. Kad se listovi počnu otvarati, izvadite ih, ocijedite, prerežite  i napravite žličicom mjesta u sredini za nadjev. 

2. Sredinu kruha namočite u malo vode. Ocijedite ga i odložite u posudu. Dodajte usitnjene inćune, nasjeckani češnjak, sitno nasjeckani peršinov list, usitnjene kapare, nekoliko žlica krušnih mrvica i maslinovo ulje. Dobro promiješajte.  

Tim nadjevom punite polovice artičoka i slažite ih u lim za pečenje, jednu do druge. Posipajte naribanim parmezanom, ulijte vode u lim i stavite ih peći.

3. Stavite peći oko pola sata u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva. Artičoke su pečene kad na vrhu poprime zlatno smeđu boju. 

Proljetna pizza s gljivama i artičokama

Sastojci: 500 G brašna, 1 vrećica suhog kvasca, 1 žličica šećera, sol, 2 žlice maslinova ulja, voda, koncentrat rajčice, 3 mini rajčice, 100 g gaude, 5 srca  artičoke, nekoliko šampinjona, malo rikole, origano

Priprema: 

1. Od brašna, soli, šećera, kvasca, maslinova ulja i tople vode umijesite tijesto. Kad ga dobro izmijesite, pustite neka se odmara petnaestak minuta. Za to vrijeme narežite tikvice na ploškice, posolite ih i neka odstoje nekoliko minuta. Tijesto razvaljajte i stavite ga u nauljeni lim za pečenje. Premažite ga maslinovim uljem i nabodite viljuškom. Koncentratu rajčice dodajte nekoliko žlica vode i premažite time tijesto. 

2. Gaudu naribajte i rasporedite je po tijestu. Poslažite potom ploškice tikvica, gljive narezane na ploške i ukiseljene ili prethodno skuhane svježe artičoke te posipajte origanom. Ako su artičoke veće, možete ih prerezati. 

3. Pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Gotovu pizzu pokapajte s malo maslinova ulja i posipajte listićima rikole. Ukrasite maslinama. 

Salata s rikolom i artičokama

Sastojci: 200 g rikole, 250 g kozica, staklenka ukiseljenih artičoka, 20 g pinjola, 1 limun, 10 g parmezana, 3 žlice balzamičnog octa, tri žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, sol, papar  

Priprema: 

1. Rikolu pažljivo operite i raširite na kuhinjski papir da se osuši. Kozice popirjajte nekoliko minuta na malo maslinova ulja i izvadite ih sa strane. Artičoke ocijedite i, ako su velike, prepolovite ih. Pinole popržite na tavici nekoliko minuta, da poprime smećkastu boju i zamirišu.

2.  Rikolu posolite, popaprite i začinite s malo maslinova ulja. Na tanjur za posluživanje najprije stavite žlicu kozica, a preko njih nekoliko polovica artičoka. 

Parmezan narežite na tanke listiće i dodajte ih kozicama i artičokama. Na vrh položite šaku rikole. 

3. Posipajte salatu preprženim pinjolima, pokapajte limunom i prelijte najprije maslinovim uljem pa balzamičnim octom. Odmah poslužite kao predjelo ili kao lagan međuobrok.  

Adut talijanske kuhinje

Bez pupoljaka artičoka, koji se jedu od ožujka do kraja svibnja, ne može se zamisliti niti jedna mediteranska kuhinja. Posebno su omiljene u Italiji gdje su postale sastojkom gotovo svih jela tipičnih za tu kuhinju. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...