Sladoled se može napraviti i s jabukama, marelicama, kruškama, šljivama ili rabarbarom, no treba ih prvo prokuhati u malo vode i šećera
Ukusni sladoledi prave se od voća, ali i od povrća
Voćne sladolede najlakše je pripremiti od bobičastog voća, primjerice jagoda ili malina. Budući da one tijekom pripreme mogu izgubiti nešto arome, dobro im je dodati malo pekmeza. Možete miješati i različite vrste voća - maline i kupine odlično se slažu. Sladoled se može napraviti i s jabukama, marelicama, kruškama, šljivama ili rabarbarom, no treba ih prvo prokuhati u malo vode sa šećerom dok ne omekšaju ili malo dulje ako želite glatku kremu. U tom slučaju voće dobro izmiksajte, a potom možete slijediti neki od recepata za sladolede od bobičastog voća. Gastronomski pustolovi mogu pripremiti sorbete od povrća, primjerice avokada, krastavaca, svježe crvene paprike i rajčica. Takav sorbet ukusno je predjelo ili osvježavajući međuobrok.
SLADOLED OD ČOKOLADE
SASTOJCI: 4 žumanjka, 250 g šećera, 500 ml mlijeka, 250 g masnijeg vrhnja, 2 žlice nezaslađenoga kakao praha, maline, šlag, svježi listovi metvice za ukras
Istucite žumanjke i šećer dok ne budu svijetli i kremasti. Stavite mlijeko i vrhnje u posudu s debelim dnom te zakuhajte. Umiješajte kakao prah, maknite s vatre i pustite da se lagano hladi. Postupno umiješajte u tučena jaja i šećer. Kuhajte mješavinu u gornjem dijelu posude za kuhanje na pari dok se ne počne hvatati za žlicu. Pazite da ne zakuha. Maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi. Ulijte u veću zdjelu i stavite u zamrzivač. Promiješajte je nakon tri sata. Nakon još tri sata tucite je pjenjačom nekoliko minuta te vratite u zamrzivač na još tri sata.
SLADOLED OD JOGURTA I MALINA
SASTOJCI: 500 g malina, 4 žlice džema od malina, 2 žlice ružine vodice, 500 g čvrstog jogurta, 3 žlice šećera u prahu, 2 žlice likera od crnog ribiza, creme de cassis prema želji
Na laganoj vatri zagrijavajte maline i džem od malina pet minuta ili dok maline ne puste sok. Protisnite kroz plastično cjedilo postavljeno nad zdjelom te bacite sjemenke. Umiješajte ružinu vodicu, dodajte jogurt i dobro izmiješajte. Kušajte i zasladite šećerom u prahu. Izlijte u veliku plastičnu kutiju i stavite u zamrzivač na sat vremena ili dok se ne zamrzne uz rubove posude. Izvadite i pomiješajte da razbijete sve kristaliće leda pa vratite u zamrzivač na 30 minuta. Ponavljajte postupak miješanja i kratkog zamrzavanja dok ne dobijete glatku kremu pa ostavite u zamrzivaču sat vremena.
ŠERBET OD LIMUNA
SASTOJCI: 250 g šećera, 560 ml vode, sok 4 limuna, 3 bjelanjka, prstohvat soli
Zakuhajte šećer i vodu, kuhajte tri minute pa ostavite da se hladi. U ohlađenu mješavinu umiješajte limunov sok. Istucite bjelanjke i sol u čvrsti snijeg. Umiješajte sirup od limuna i stavite u zamrzivač. Promiješajte svakih 30 minuta da bi se ravnomjerno zamrznulo. Nakon tri sata istucite mješavinu i vratite u zamrzivač na još 30 min. Poslužite u zdjelicama s narezanim voćem posutim šećerom i poprskanim limunovim sokom.