Kušajte spoj bučina ulja i jabučnog octa te ne zaboravite - kapari, kim, sirevi s plemenitom plijesni, naranče te senf salati će podariti bogatu aromu i punoću okusa
Umijeće kombiniranja: Salatu možete osvježiti i s narančama
Dobar preljev okusom bi trebao dopuniti salatu, a ne dominirati. Zato se kao idealan omjer preporučuje četvrtina octa i tri četvrtine ulja. Maslinovo ulje je klasičan izbor, no nećete pogriješiti ako eksperimentirate s različitim vrstama octa i ulja. Kušajte jabučni ocat i bučino ulje s kaparima i kimom ili umjesto octa umiješajte limunov sok.
Balzamički je ocat iznimno bogata okusa pa se ne slaže sa svim salatama, a najbolje pristaje onima s rajčicama. Ne zanemarite sok od naranče ili grejpa, koji je odlična zamjena limunu, niti sireve s plemenitom plijesni. Možete ih zgnječiti ili naribati te pjenjačom dodati preljevu. A i slani sirevi poput fete ili gorgonzole salati će dati bogatiju aromu.
No u svakom slučaju, salatu začinite tek prije nego što je iznesete na stol, tako ćete spriječiti da se razmoči. Budite umjereni s kremastim preljevima na bazi vrhnja i majoneze jer će nadjačati okus povrća.
Uslast
Senf dodaje okus, pomaže da se ulje i ocat ne razdvoje te zgušnjava preljev.