Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvatski olimpijci pozivaju na solidarnost s izbjeglicama

Hrvatski olimpijci pozivaju na solidarnost s izbjeglicama
1

Svake minute 20 ljudi mora bježati iz svojih domova. U 2016. iseljeno je 65 milijuna ljudi, od čega polovica dolazi iz samo tri države: Sirije, Afganistana i Južnog Sudana

VIDEO

 Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, UNHCR, UN-ova Agencija za izbjeglice, progovara o teškoj situaciji u kojoj se u svijetu nalazi 65,6 milijuna osoba prisiljenih zbog sukoba, nasilja i progona napustiti svoje domove.

Prema izvješću o globalnim trendovima koje je danas objavio UNHCR, u 2016. godini prisilno raseljavanje u svijetu dosegnulo je najvišu zabilježenu razinu. Svaka 113. osoba u svijetu je raseljena, a od ukupno 65,6 milijuna prisilno raseljenih, više od polovine su djeca. Ova kriza najviše pogađa države u neposrednoj blizini sukoba, a čak 84 posto izbjeglica se nalazi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

- Po svim mjerilima, ovo je neprihvatljiv broj i on govori glasnije no ikad o potrebi za solidarnošću i zajedničkim ciljem kako bi spriječili i riješili krize te zajedno osigurali da izbjeglice, unutarnje raseljene osobe i tražitelji azila u svijetu dobiju odgovarajuću zaštitu i skrb dok se traže rješenja - rekao je UN-ov Visoki povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više od polovine izbjeglica dolazi iz tri države. Iz Sirijske Arapske Republike pobjeglo je 5,5 milijuna ljudi, iz Afganistan 2,5 milijuna, a iz Južnog Sudana, u kojem se upravo odvija najveći novi val raseljavanja s dvije trećine izbjeglica mlađih od 18 godina, 1,4 milijuna.

Obilježavanjem Svjetskog dana izbjeglica odaje se čast njihovoj snazi, hrabrosti i ustrajnosti te se podsjeća javnost da svatko može dati svoj doprinos, posvetiti svoje vrijeme, donirati, sprijateljiti se te pružiti podršku izbjeglicama.

UNHCR je 2016. godine pokrenuo globalnu kampanju #UzIzbjeglice kako bi pokazali da u svijetu postoji solidarnost s izbjeglicama. U Hrvatskoj su svoju podršku kampanji pružili poznati olimpijci Zoran Primorac, Damir Martin, Tonči Stipanović, Antonija Mišura Sandrić i Dubravko Šimenc, koji su odlučili postati glas onih čiji se glasovi ne čuju.

U suradnji UNHCR-a s Hrvatskim olimpijskim odborom i Hrvatskim klubom olimpijaca snimljen je video koji objašnjava tešku situaciju osoba prisiljenih na bijeg iz svojih domova da bi sačuvali svoje živote i živote svojih obitelji.

- Video govori o temeljnim ljudskim vrijednostima, a to su mir, prihvaćanje i solidarnost. Ja sam uz izbjeglice. Moramo biti tu jedni za druge - izjavio je hrvatski olimpijac Zoran Primorac.

U okviru kampanje #UzIzbjeglice, UNHCR uz pomoć građana poziva vlade diljem svijeta da svakoj obitelji izbjeglica osiguraju sigurno mjesto za život, pravo na rad i učenje novih vještina, a njihovoj djeci pristup obrazovanju.

Kampanja će se nastaviti do 2018. godine, kada će Opća skupština UN-a razmotriti Svjetski pakt za izbjeglice s ciljem povećanja pravednosti i podjele odgovornosti pri upravljanju izbjegličkom krizom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara