Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Uništavaju prištiće: Šamponi protiv peruti, oblozi i vitamin C

Maska od gline sprečava mašćenje kože, salicilna kiselina djeluje protuupalno i razgrađuje nečistoću, a šampon protiv peruti smanjuje crvenilo i natečenost

Fotolia
Foto: Fotolia

Vrući oblozi osim kod ozljeda pomažu i kod prištića. Toplina potiče cirkulaciju i tjera infekciju prema površini, pa ona prije zacijeli, tvrdi dermatologinja dr. Audrey Kunin s američkog Sveučilišta Kansas. Ovu tehniku treba izbjegavati u slučaju važnog poslovnog sastanka zato što toplina povećava prištiće i uzrokuje crvenilo. Najbolje je prištić tretirati prije spavanja. 

Maskom od gline protiv prištića

Maske za masnu kožu uspješno rješavaju problem prištića zato što uklanjaju nečistoće iz pora i smanjuju mašćenje kože. Najbolje su maske od gline, a pomažu i one na bazi sumpora koji uništava bakterije i sprečava upale, napomenula je dermatologinja dr. Diane Berson s američkog Sveučilišta Cornell. 

Šampon protiv peruti smanjuje crvenilo

Šampon protiv peruti s cink piritionom čisti vlasište, ali i prištiće. Njegovo antibakterijsko djelovanje uništava bubuljice. Osim toga, kapi protiv crvenila očiju i krema protiv hemeroida smanjuju crvenilo i natečenost, objasnila je dr. Kunin.

Salicilna kiselina za suhu kožu

Kreme sa salicilnom kiselinom djeluju protuupalno i razgrađuju nečistoću u porama. One su manje agresivne prema koži od ostalih tretmana, tako da se prije svega preporučuje onima sa suhom kožom, istaknuo je dermatolog dr. Howard Murad sa Sveučilišta Kalifornija.

Vitamin C briše ožiljke

Nakon prištića nerijetko ostaju crni ožiljci na koži. Tijelo na upalu reagira tako da pojača proizvodnju melanina pa su crni tragovi vidljivi i po nekoliko tjedana. Kreme bogate vitaminom C rješavaju taj problem. One izbjeljuju tamne mrlje i stimuliraju proizvodnju kolagena, tvrdi dermatologinja dr. Diane Madfes. 

Istiskivanje prištića

Prije istiskivanja prištića treba očistiti kožu kako prljavština ne bi ulazila još dublje u pore. Istiskivanje golim rukama se ne preporučuje zbog prljavštine ispod noktiju, pa je najbolje prije dobro oprati ruke i omotati maramicama. Prišt treba istisnuti samo jednom, a ne nastaviti cijediti jer se mogu pojaviti rane. Nakon toga, prije spavanja treba nanijeti gel sa salicilnom kiselinom kako bi prišt što prije nestao, savjetuju dermatolozi. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message