Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Uobičajeni simptomi koji otkrivaju opasne bolesti

Glavobolja popraćena ukoćenošću vrata može biti znak meningitisa, a zamagljenje vida i utrnulost lica moždanog udara

24sata
Foto: 24sata

Osim visokog tlaka i mnoge druge bolesti moguće je prepoznati u ranoj fazi i izliječiti prije nego postanu opasne po život. Nažalost, ljudi često ne reagiraju na simptome koji ih prate. Jedan od takvih znakova opasnosti jest glavobolja popraćena povišenom temperaturom i ukočenošću vrata - ne možete li prisloniti glavu uz prsa, možda imate bakterijski meningitis. U tom slučaju, potrebno je hitno liječenje antibioticima. Još veću opasnost predstavlja moždani udar. Njega obično prati nerazumljivi govor, paraliza, osjećaj slabosti, zamagljenje vida na jednom oku, utrnulost lica ili snažna glavobolja. Potrebno je pozvati Hitnu pomoć, jer rano liječenje može spriječiti oštećenje mozga, a i spasiti život. Promptno treba regirati i na vaginalna krvarenja nakon menopauze, jer mogu ukazivati na rak maternice.

SNAŽNA GLAVOBOLJA
Zaboli li vas glava jače nego ikad prije, hitno se obratite liječniku. Aneurizam mozga ne događa se često, no može pogoditi i ljude mlađe od 40 godina. Ne liječi li se, posljedice mogu biti katastrofalne. Ako se oslabljeli dio arterije tretira prije nego što prsne, to vam može spasiti život. 

CRNA STOLICA
Boja stolice ovisi o onome što jedete, no crna, katranasta stolica može biti znak krvarenja iz čira želuca ili tankog crijeva. Ako je tako, potrebno je zaustaviti krvarenje i obaviti pretrage kako bi se isključio rak kao mogući uzrok. Uzimanje aktivnog ugljena također može obojiti stolicu u crno.

KVRŽICA U TESTISIMA
Kvržica u testisima znak je opasnosti. Baš kao što žene pregledavaju dojke, muškarci bi si trebali pregledavati testise i povremeno ih opipati, primjerice pod tušem. Pregledavate li se redovno, to će vam preći u naviku, a taj jednostavni postupak mogao bi biti presudan za pravovremeno otkrivanje raka testisa.

NEOBJAŠNJIVO DEBLJANJE ILI MRŠAVLJENJE
Neobjašnjivi gubitak kilograma ili apetita može ukazivati na razne bolesti, stoga je važno posjetiti liječnika i provjeriti o čemu se radi. No ni naglo debljanje ne treba zanemariti. Jedan od simptoma raka jajnika je nakupljanje tekućine u abdomenu, što može izgledati kao debljanje i otežati prepoznavanje ove bolesti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message