Lifestyle

Komentari 6

Pazite se vrućina: Ne izlazite između 11 i 16 sati, kontrolirajte tlak i pazite na simptome!

Upute po vrućinama za starije: Izađite ujutro i navečer, tlak češće kontrolirajte i pijte vode

Glavobolja, mučnina, vrtoglavice i dehidracija, odnosno suhoća ustiju i kože, znakovi su zbog kojih treba potražiti pomoć liječnika, osobito starije i bolesne osobe, upozoravaju stručnjaci

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba — Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HLZ-a HDZGIG, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što učiniti ako pretjerate s boravkom na suncu

Mjere koje se posebno odnose na dane kada temperatura prelazi 30°C  prenosimo u cjelosti: 

1.    Starije osobe u pravilu se ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati.

2.    Prilikom izlaska iz svojega prebivališta, starija osoba mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

3.    Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavanje pržene, pohane, slatke i jako zasoljene hrane kao i začinjenih jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.

4.    Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

5.    Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se stariji bolesnik mora hitno javiti svojem izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

6.    Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih Ijetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan.

7.    Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rodenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

8.    Neophodno je redovito održavati čistoću tijela starijega čovjeka i njegova okoliša

9.    Za starije osobe važna je stalna i tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i st.). Ukoliko je kretanje otežano, utoliko je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.

10.    Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem rashladnih uredaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7°-C jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. Rashladne uredaje potrebno je redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima (bakterije, plijesni) i drugim zagadivačima koji uzrokuju iritaciju sluznica s mogućim alergijskim reakcijama i infekcije dišnih puteva.

Popis mjera zajednički su potpisali ravnatelj NZJZ 'dr. Andrija Štampar', dr. Zvonimir Šoštarić, te voditelj Refeentnog centra pri Ministarstvu zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba prof. prim. dr. Branko Kolarić.