Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Uskoro će svi znati kada im je najbolje vrijeme za popiti kavu

Da bi došli do svojih otkrića, istraživači su provodili testove budnosti. Rezultate su onda ubacili u algoritam koji je predvidio kako manjak sna i kofeina utječu na budnost tijekom cijelog dana

28 komentara

Ako ne možete bez kofeina, možda mislite kako je svako doba dana dobro vrijeme za ispijanje kavu, no nova studija koju je provela američka vojska kaže kako nije svejedno kad se kofein unosi u organizam, pogotovo ako želimo da nas stvarno razbudi.

Naime istraživači iz vojske SAD-a razvili su algoritam koji svakom pojedincu daje osobnu preporuku kad da konzumira kofein, da bi i s manje kave postigao maksimalnu razinu budnosti. 

Mariah Carey 'All I Want for Christmas Is You' concert, New York, USA - 14 Dec 2016 'I ZVONČIĆA MOŽE BITI PREVIŠE' Znanstvenici potvrdili: Božićna glazba ima loš utjecaj na psihu

Studija kaže kako je ovaj algoritam za 64 posto ljudima povećao razinu 'budnosti i spremnosti' - i to bez da su konzumirali više kofeina nego inače. Osim toga, studija je ustanovila i da se uz pomoć smišljenog rasporeda za uživanje u kavi i pravilnog doziranja potrošnja kofeina može smanjiti i do 65 posto, a da budnost pojedinca ostane na visokom nivou.

Foto: 123RF

- Algoritam ovisi o sposobnosti preciznog predviđanja o tome kako pojedinac reagira na nedostatak sna i kako reagira na kofein - objasnio je koautor studije Jaques Reifman, znanstvenik američke vojske.

Da bi došli do ovih otkrića, istraživači su provodili "testove budnosti" kojima su utvrđivali koliko brzo ljudi ispunjavaju određene zadatke. Te su rezultate ubacili u algoritam koji je onda predvidio i kako manjak sna i kofeina utječu na budnost tijekom cijelog dana.

POPUŠTAJU KOČNICE Muškarci zbog alkohola i droga češće uzrokuju nasilje u obitelji

- Jednom kad algoritam zna kako netko reagira na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na tisuće prijedloga za najbolje vrijeme unosa kofeina - objasnio je Reifman.

Program je onda uspoređivao te prijedloge, sve dok nije ustanovio koje je vrijeme najbolje za kavu, a da bi budnost bila na najvišem mogućem nivou. 

Foto: Dreamstime

Reifman kaže da je algoritam razvijen prvenstveno za vojnike, ali će ga moći koristiti i civili.

- Nažalost, ne postoji jednostavan način da sami utvrdite kad vam je unos kave najučinkovitiji - kaže Reifman, zbog čega njegov tim radi i na razvoju aplikacije za pametne telefone koja bi identificirala količinu kofeina koju već imate u tijelu i razinu vaše pospanosti, a u obzir bi uzimala i u koje u doba dana želite ostati budni.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message