Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Uspjeh! U Africi nema više ni jedan novi slučaj dječje paralize

Uspjeh! U Africi nema više ni jedan novi slučaj dječje paralize
1

Afrika je službeno proglašena slobodnom od poliomijelitisa nakon desetljeća zajedničkog rada međunarodnih zdravstvenih tijela, nacionalnih i lokalnih vlada, volontera u zajednici i preživjelih

VIDEO

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi fekooralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina.

Četiri godine nakon posljednjih zabilježenih slučajeva u sjevernoj Nigeriji, Afrička regionalna komisija za potvrđivanje iskorjenjivanja poliomijelitisa (ARCC) u utorak je potvrdila da na kontinentu nema virusa, koji može izazvati nepovratnu paralizu, a u nekim slučajevima i smrt.

POGLEDAJTE VIDEO (razlika između alergije i korone):

Pokretanje videa...

Alergija ili korona 01:26

- Bio je to važan pothvat, bili smo nevjerojatno uporni, a imali smo trenutaka kada smo mislili da smo uspjeli, tada bismo imali preokret - rekla je dr. Matshidiso Moeti, regionalna direktoruca za Afriku iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Poboljšani nadzor, suzbijanje nasilnih razina skepticizma na cjepivo i uključivanje preživjelih u ekipe za iskorjenjivanje bili su ključni faktori uklanjanja virusa, rekla je Moeti.

Preveslao cijeli Jadran: Može nas biti sram koliko smeća ostavljamo u svom moru
Preveslao cijeli Jadran: Može nas biti sram koliko smeća ostavljamo u svom moru

 - Zaista bih htjela odati počast svima koji su preživjeli od poliomijelitisa, koji su se pridružili borbi i pomogli u razmjeni svojih iskustava s invaliditetom i posljedicama koje je virus imao na njihov život - dodala je.

Tijekom 1996.godine 75.000 djece u Africi bilo je paralizirano kao posljedica ovog virusa.

Sada je cilj poboljšati živote preživjelih, rekla je Moeti.

- Nevjerojatno je da ovi rezultati koje smo započeli prije stvaraju ove rezultate. Kao preživjeli od ovog virusa mi smo najsretniji  i nadamo se da ćemo biti posljednji preživjeli od poliomijelitisa u državi - rekao je Musbahu Lawan Didi, suosnivač Nigerijske udruge preživjelih od poliomijelitisa i dodao da sada treba omogućiti bolji život onima koji su preživjeli, a žive u teškom siromaštvu.

Napori na iskorjenjivanju divljih poliomijelitisa globalno su potaknuti formiranjem Globalne inicijative za iskorjenjivanje poliomijelitisa 1988. Od tada su slučajevi dramatično pali s procijenjenih 350.000 slučajeva na 33 prijavljena slučaja u 2018. godini.

No, pobuna u sjevernoj Nigeriji otežala je iskorjenjivanje bolesti. U 2013. godini devet žena koje su cijepile djecu u Kanu bile su ustrijeljene. Najmanje 67 zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u akcijama iskorjenjivanja poliomijelitisa u regiji je ubijeno, a drugi su napadnuti i oteti. 

Odjednom ga ne vole, a on štiti od raka, dijabetesa i pretilosti
Odjednom ga ne vole, a on štiti od raka, dijabetesa i pretilosti

- Izazov su bile podmukle glasine da cjepivo nije sigurno, da bi moglo dovesti do HIV-a, AIDS-a ili sterilizirati žene s ciljem smanjenja stanovništva u sjevernom dijelu zemlje - objasnio je dr. Tunji Funsho, voditelj odbora za poliomijelitis u Nigeriji. 

Ali, veliki napor da se apelira na političke, društvene i vjerske vođe, zajedno s javnim kampanjama i sastancima gradske vijećnice pomogli su započeti preokret.

Povećana uključenost preživjelih od ovog virusa u proteklom desetljeću bila je presudna za rješavanje problema u lokalnim zajednicama, rekao je Lawan Didi, kojem je poliomijelitis dijagnosticiran u dobi od dvije godine.

- Ljudi su nas vidjeli i komunicirali s nama. Mogli smo im objasniti da to nije duhovna stvar i da se može spriječiti cjepivom. To im je promijenilo srce - zaključio je Didi, a prenosi The Guardian.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru