Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
28 komentara

Uspjela je: Uz poticaj Zavoda otvorila obrt za čuvanje djece

USPJEH Ekonomistica se prekvalificirala za dadilju, od Zavoda za zapošljavanje dobila 25.000 kuna za otvaranje obrta, a ubrzo je uz poticaje i proširila posao

Foto: Borna Filic/PIXSELL
28 komentara

I danas sam prezadovoljna jer sam se odvažila na prekvalifikaciju i otvaranje obrta za čuvanje djece, kaže Mara Kopić, ekonomistica koja je 2014. otvorila prvi obrt za čuvanje djece u zagrebačkim Sesvetama, pod nazivom Zvjezdice.

- U grupi imam osmero djece, koja su sa mnom od početka. To su sad već malo veća djeca i jako je lijepo raditi s njima. Igramo se i bavimo različitim aktivnostima i baš uživam, a sretna sam jer su i roditelji djece koju čuvam zadovoljni - kaže Mara. 

Poduzetničke vode

Prije toga je neko vrijeme bila na Zavodu za zapošljavanje, pa se odlučila prekvalificirati za dadilju i uz poticaje za samozapošljavanje krenuti u poduzetničke vode. Od ideje do realizacije prošle su otprilike tri godine, koliko je trebalo za posebnu edukaciju i pripremu dokumentacije te pronalazak i opremanje odgovarajućeg prostora, pri čemu je trebalo zadovoljiti stroge zakonske uvjete. 

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zaposlila kolegicu

- Od Zavoda za zapošljavanje u startu sam dobila poticaj za samozapošljavanje od 25.000 kuna, što sam uglavnom iskoristila za opremanje prostora, jer je trebalo zadovoljiti određene uvjete, s obzirom na to da u prostoru borave djeca - kaže vlasnica obrta.

Prvi koraci pokazali su da je interes roditelja jako velik i Mara je brzo morala širiti posao, odnosno zaposliti kolegicu, kako bi uz šestero djece koje može čuvati sama, mogla primiti još dvoje. Dodaje kako joj za to nije trebala nikakva posebna reklama, preporuka zadovoljnih roditelja bila je dovoljna.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

I nova “teta” zaposlena je uz poticaje. Mara je pritom koristila mjeru za poticanje zapošljavanja mlađih od 30 godina, kod koje je poslodavac neko vrijeme oslobođen plaćanja dijela doprinosa na plaću za mladog radnika. Poduzetnica ističe da s korištenjem tih mjera nije imala nikakvih problema i nije bilo teško ostvariti uvjete da ih iskoristi.  

Poslovni plan

- Važno je napraviti dobar poslovni plan i ispoštovati ono što ste potpisali u ugovoru sa Zavodom te proceduru izvještavanja o trošenju novca. To nije komplicirano i izvještavanje ne traje predugo. Važno je dobro planirati posao i razvijati ga korak po korak, kako biste bili sigurni da ćete moći podmirivati troškove - napominje Mara. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message