Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uštedite: Ovog proljeća čistite dom samo uz prirodne sastojke

Uštedite: Ovog proljeća čistite dom samo uz  prirodne sastojke
1

Kako biste izbjegli alergije, reakcije na koži i udisanje štetnih para, dr. Oz nudi rješenje za zdravije čišćenje, a u njegovim recepturama prevladavaju samo prirodni sastojci

VIDEO

Sredstva za čišćenje puna su štetnih kemikalija koje mogu nadražiti kožu, oči i dišne putove, kaže dr. Oz i otkriva svoje savjete uz koje možete napraviti sredstva za čišćenje bez štetnih sastojaka. Sredstva koja “smućkate” kod kuće nisu bolja samo za vaše zdravlje nego i za prirodu, a i za kućni budžet.

Kemikalije iz deterdženata koje se teško razgrađuju na kraju završe u prirodi, gdje narušavaju ravnotežu biljnog i životinjskog svijeta. U posljednje vrijeme se na tržištu može naći mnogo zdravijih i ekološki prihvatljivih proizvoda, no oni su uglavnom mnogo skuplji od uobičajenih. Također, većina se industrijskih  proizvoda uglavnom reklamira kao specifični za pojedine zadatke (za prozore, glatke površine, pločice, parkete, WC...) te na kraju zauzimaju i previše mjesta. 

- Sastojci za domaće proizvode za čišćenje mogu se naći u svim trgovinama ili ljekarnama, a većinu ih vjerojatno već i imate u kuhinji ili kupaonici - podsjeća Oz i kao najučinkovitije izdvaja sodu bikarbonu, alkoholni ocat i limunov sok. Osim uklanjanja mrlja, prašine i kamenca, kupovna sredstva dom osvježavaju mirisom koji pružaju sintetički sastojci, a eterična ulja imaju podjednak učinak, no ne narušavaju zdravlje.

Ovi sastojci nisu skupi, a jednom kad ih kupite, imat ćete ih dugo jer obično dolaze u većim pakiranjima. Njima možete prati gotovo sva mjesta u kući te ih možete miješati u promjenjivim omjerima kako bi bili pogodniji za specifične zadatke. Soda bikarbona može se koristiti kao omekšivač za rublje, odstranjivač neugodnih mirisa, za poliranje metalnih površina, čišćenje odvoda i WC-a, ali i kao abrazivno sredstvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dremstime

Ocat je pogodan za čišćenje svih vrsta površina, odstranjivanje plijesni, kao omekšivač, a otklanja i neugode mirise u hladnjaku i kupaonici. Limunovim sokom može se prati staklene površine, a dobar je i kod uklanjanja mrlja i neugodnih mirisa. 

Eterična ulja slavni liječnik koristi i u svom domu jer imaju antibakterijska svojstva te kaže kako će, primjerice, čajevac ubiti većinu bakterija u kupaonici, a ulje paprene metvice, osim zbog mirisa, koristi za zaštitu od neželjenih nametnika (mravi, mušice...). 

Maramice za dezinfekciju

  • SASTOJCI: 1/4 šalice octa, 1/4 šalice mineralne vode, 8 kapi bilo kojeg eteričnog ulja
  • PRIPREMA:  Umočite pamučne gaze ili staru platnenu maramicu u otopinu, dobro iscijedite, te spremite u plastičnu vrećicu ili posudu u kojoj se neće osušiti.

Sprej protiv plijesni

  • SASTOJCI: 2 žličice eteričnog ulja čajevca, 2 šalice vode
  • PRIPREMA: Stavite otopinu u bočicu s raspršivačem, protresite i nanesite na plijesan.

Mješavina za prozore

  • SASTOJCI: 1/2 žličice tekućeg deterdženta za posuđe, 3 žlice octa, 2 šalice vode
  • PRIPREMA: Stavite sastojke u bočicu s raspršivačem i dobro promućkajte.
Fotolia

Sredstvo za čišćenje WC-a

  • SASTOJCI: 1 šalica octa, 1/2 šalice sode bikarbone
  • PRIPREMA: Izlijte ocat u wc i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga posipajte sodu bikarbonu po četki za wc i oribajte unutrašnjost. Octu možete dodati par kapi omiljenog eteričnog ulja. 

Neka drveni podovi zablistaju 

  • SASTOJCI: vruća voda, maslinovo ili jojobino ulje, alkoholni ocat, esencijalno ulje limuna (ili malo limuna)
  • PRIPREMA: Mješavinom ovih sastojaka premažite drvene podove. 
Dreamstime

Ocat dezinficira perilicu rublja, a uz eterično ulje postaje omekšivač

Octom možete dezinficirati perilicu za rublje - samo u pretince za detrdžent ulijte alkoholni ocat, uključite program za iskuhavanje i pustite da radi prazna. A ako u 1/4 šalice alkoholnog octa dodate nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja, dobit ćete domaći omekšivač za rublje bez štetnih sastojaka, kaže Oz. Ocat brzo hlapi pa nema straha da će rublje smrdjeti. 

Soda bikarbona za ribanje svih površina u domu

Soda bikarbona ima brojne primjene u kućanstvu. Možete je koristiti kao abrazivno sredstvo kod čišćenja prirodnim preparatima. Idealna je za uklanjanje zapečenih ostataka u pećnici, a dovoljno je jaka i da odčepi odvod. Njome možete ukloniti i mrlje sa zidova i tapeta, a uklanja i neugodan miris duhanskog dima s namještaja. 

Uz ocat i sodu bikarbonu odčepite odvode

Kad vam se začepi odvod u sudoperu, trebat će vam samo 1/2 šalice alkoholnog octa i 1/2 šalice sode bikarbone. Prospite sodu bikarbonu u odvod, nakon nje ulijte ocat te zatvorite otvor ručnikom. Pustite da stoji što dulje, barem sat vremena. Uklonite ručnik pa u odvod ulijte litru ili dvije vruće vode da ocat i soda isperu tragove masnoća. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno