Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uz biološku terapiju oboljeli od artritisa mogu lakše živjeti

Uz biološku terapiju oboljeli od artritisa mogu lakše živjeti
1

VRIJEME JE ZDRAVLJE Važno je da se bolest otkrije u prva tri do najviše šest mjeseci kako bi se lakše liječila, a trpjeti bol nije dobro jer se simptomi pogoršavaju

VIDEO

Osjećate li trajnu bol u jednom ili više zglobova, koja se povremeno seli i na zglobove u drugim dijelovima tijela, ako primjećujete otekline po zglobovima te ako ste ujutro zakočeni, to mogu biti simptomi neke od reumatskih bolesti, zbog kojih se što prije treba javiti liječniku opće prakse radi pretraga, kaže mr. Frane Grubišić, reumatolog i specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv reumatizma. 

Pacijenti, uz te simptome, mogu primijetiti i trajan umor te slabiju produktivnost u nekim svakodnevnim aktivnostima za koje im treba sve više vremena. 

U simptome treba ubrojiti i dugotrajnu bol u kralježnici, koja se može javiti i kod mladih, radno aktivnih ljudi, a koju često zanemarujemo. Naime, dogodi se da bol potraje dva, tri dana i prođe ako čovjek popije tabletu protiv bolova, pa zaključimo da nije ništa ozbiljno, pojašnjava Grubišić.

- Kao i kod mnogih drugih bolesti, cilj je što ranije otkrivanje, u vrijeme kad se uobičajenom terapijom mogu spriječiti oštećenja tkiva, funkcionalna oštećenja te smiriti upala i osposobiti čovjeka za normalno funkcioniranje. Idealno bi bilo da bolest otkrijemo u prva tri mjeseca, dok je šest mjeseci optimalan rok - kaže naš sugovornik. 

Kako je upalnu križobolju ponekad teže prepoznati, mr. Grubišić upućuje na kviz pomoću kojeg možete provjeriti koliko je realno da je u pitanju baš upalna križobolja, uz vodič kako razgovarati s liječnikom te brojne savjete kako očuvati zdravlje kralježnice (na stranici www.nekrizoblji.hr). 

U svakom slučaju, nije dobro dugo trpjeti bol jer to vodi pogoršanju simptoma i oštećenjima koja se teško liječe.

- Naime, ako netko trpi bol i zglobovi su mu zakočeni, može si pomoći nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji imaju brzi učinak protiv boli, no to ne smije biti trajno rješenje. Važno je imati na umu da, kad pijemo lijekove protiv bolova, to uvijek moraju biti preparati iste vrste, jer miješanje različitih vrsta lijekova može dovesti do rizičnih nuspojava - problema s probavom i kardiovaskularnih problema - kaže mr. Grubišić. 

Zato se uvijek bolje javiti liječniku koji, dok se obavljaju pretrage, može prepisati terapiju i imati pacijenta pod kontrolom. Kad se postavi dijagnoza, kod liječenja reumatoidnog artritisa obično se primjenjuje brza i jaka terapija kako bi se spriječile promjene na tkivu i funkcionalna oštećenja, kaže naš sugovornik.

- Svatko drugačije reagira na terapiju, zato je potreban individualan pristup liječenju. No možemo reći da što je dulja niska razina bolesti, bolja je prognoza za bolesnika - dodaje  mr. Frane Grubišić.

Vrlo dobri rezultati u liječenju postižu se biološkom terapijom, relativno novim pristupom u liječenju, no kako se lijek prvih godinu dana financira iz bolničkih proračuna, zbog limita bolnica za potrošnju skupih lijekova, ona nije dostupna svim pacijentima. Od 85.000 oboljelih od reumatskih bolesti u Hrvatskoj, oko 5800 pacijenata su kandidati za biološku terapiju, a prima je tek njih 1400, upozorio je Nenad Horvat, predsjednik Udruge Remisija. 

‘Nisam se mogla sama odjenuti’

U anketi Udruge Remisija 93 posto pacijenata kaže da uz biološku terapiju samostalno mogu obavljati sve aktivnosti. Njih 80 posto povratilo je radnu sposobnost, a više od 72 posto oboljelih smanjilo bolovanja. Oko 85 posto ispitanika kaže da im se poboljšao obiteljski život, a 88 posto radnih kolega oboljelih primijetilo je poboljšanja u radnoj sposobnosti i samostalnosti. 

- Prije terapije od bolova nisam mogla oprati kosu, odjenuti se ni funkcionirati na poslu niti kao supruga i majka. Otkako od 2011. primam biološku terapiju, ni o kome više nisam ovisna, rekla je Mirjana Šostarec. 

Udruga Remisija: Nadamo se da će uskoro svi moći kvalitetno živjeti 

U Udruzi Remisija svjesni su kako je biološka terapija velik trošak za zdravstveni sustav, ali ističu kako bi se njome kompenzirali troškovi za društvo jer bi se smanjio broj bolovanja i odlazaka u prijevremenu mirovinu. Pacijent, koji se osjeća dobro, samostalno funkcionira i radi, a kroz doprinose sudjeluje u plaćanju terapije koju koristi, napominju u Udruzi.

Kviz otkriva imate li upalnu križobolju

Postoje različite vrste boli u leđima i bitno je što prije utvrditi koju vrstu boli imate kako bi se mogla prikladno liječiti. Ako je odgovor na više pitanja potvrdan, postoji vjerojatnost da je vaša bol upalna pa što prije pođite liječniku. 

  • 1. Je li vaša križobolja počela prije 40. godine?
  • 2. Je li se križobolja razvila postupno?
  • 3. Smanjuju li se simptomi križobolje tjelovježbom (razgibavanjem)?
  • 4. Jeste li primijetili da mirovanje ne smanjuje vašu bol u križima?
  • 5. Imate li noću bolove u križima koji se smanjuju nakon što ustanete?

Narodni lijekovi nisu rješenje, ali donose olakšanje

Umatanje bolnih zglobova da bismo ih ugrijali ili masaža rakijom u kojoj su se namakali divlji kesteni ne može štetiti, a u nekim slučajevima može donijeti olakšanje, kaže mr. Grubišić. Slično je, dodaje, i s listovima kupusa, koje neki omataju oko zglobova ili nekim sličnim receptima iz narodne medicine. 

Podržite punu primjenu registra na remisija.hr

Udruga Remisija akcijom “Vraćen život” zalaže se za bolju dostupnost biološke terapije oboljelima od upalnih reumatskih bolesti, s ciljem bržeg povratka u normalan život. Svoj glas za punu primjenu registra možete dati na remisija.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku